Loan4CcrisCtos

Pinjaman Peribadi Koperasi – Blog Maklumat Pembiayaan Peribadi Koperasi Terkini

Pinjaman Peribadi Bank Rakyat i-Aslah Mega

Posted by Admin di Mac 5, 2012

Pakej pinjaman peribadi Bank Rakyat untuk tahun 2012 mengalami sedikit pembaikan dengan menurunkan kadar keuntungan (interest rate) maksimumnya. Kini julat kadar keuntungan pinjaman peribadi Bank Rakyat adalah antara 3.30% hingga 4.95% ditentukan mengikut tempoh pembiayaan.

Untuk promosi di Laman Web ini permohonan dari kakitangan swasta hanya terhad kepada syarikat panel/syarikat disenarai di Bursa Malaysia yang berpejabat di sekitar Kuala Lumpur /Lembah Klang sahaja.

Lain-lain syarat pinjaman masih kekal sama.

Untuk pertanyaan kelayaakan boleh dibuat melalui bahagian komen atau melalui email dan sms
ke agency kami di 012-7123442

Nota :

(1) Sekiranya anda kakitangan Kerajaan atau syarikat swasta dengan potongan biro dan dalam program AKPK sila klik di sini

(2) Sekiranya komitmen potongan dalam + luar slipgaji anda telah melebihi 60%, sila klik di sini

JADUAL I-ASLAH MEGA 2012

Perhatian : Ini adalah website promosi milik persendirian ( bukan laman web rasmi Bank Rakyat)

*************************************************************

 

About these ads

612 Respons to “Pinjaman Peribadi Bank Rakyat i-Aslah Mega”

  1. mahendran a/l jqyagopal said

    Sila email sy jadual bayaran aSlah mega. Sy guru n berminat nak buat loan. Tq

  2. wan said

    sy dah wat loan tahun 2010 dgn bank rakyat rm 54,000,,, bulan2 rm462…. kalau interest turun, adakah loan sy akan brkurgn…

    • Admin said

      Tidak berkurangan, kerana loan yang tuan dapat dikenakan kadar faedah ketika tuan menandatangan perjanjian pinjaman tersebut. Skim pinjaman peribadi menggunakan kadar faedah tetap sepanjang tempoh loan. Sila rujuk perjanjian pinjaman.

  3. Malsface said

    ada tak jadual utk ahli, ada banyak beza tak ?, i-aslah mega ni 100% payout ker, http://www.bankrakyat.com.my/image/image_gallery?uuid=0f3114f3-d779-4515-8072-8f5776e00eb3&groupId=717544&t=1330508920925

  4. rezid said

    tumpang tanye, kalo sy nak buat full settlement apre syratnye ek….

    • Admin said

      Agak kurang jelas soalan encik: Adakah En nak buat settlement loan bank rakyat sedia ada dgn pinjaman lain? atau encik nak buat full settlement pinjaman laian (contoh koperasi) melalui pinjaman bank rakyat? secara umum tak ada apa2 syarat untuk membuat full settlement cuma jumlah loan yang baru mesti cukup utk overlap (tutup) pinjaman sedia ada.

  5. rafis said

    kalau buat pinjaman ngan bank rakyat..berapa lama masa yng diambil untuk lulus..maksud saya brape hari bleh dapt loan tu?

    • Admin said

      Tempoh proses dan kelulusan tidak sama antara satu cawangan dengan cawangan yang lain..tetapi purata antara 4 – 7 hari bekerja

      • hanim hana said

        Ad x tempoh proses tersebut mengambil masa yg lama ?? Sebb sye dh wat.. dah seminggu lebih tiada dpt pnggilan tlefon dri bank tersebut…

      • Admin said

        Sebaiknya cik hubungi cawangan bank di mana permohonan cik dibuat

  6. nuridaryn said

    Saya brmnat…. Dab sya bercdang utuk buat overlape…. So bleh sya dptkn jdual byaran blik….

  7. nur said

    Klu saya nk overlap interes dia 4.95 jugak ker tuk 20 thn.klu nk pinjm 120k.brapa bulan2

  8. awang said

    2011 saya telah buat pinjaman peribadi dengan mbsb pakej waslah, sekarang ini pelarasan gaji baru, bolehkah saya buat overlap pinjaman dengan bank rakyat jika saya telah ada pinjaman mbsb waslah

    • Admin said

      Bergantung samada ada cukup kelayakan dengan pertambahan gaji baru tersebut. Untuk memastikan kelayakan sila sms maklumat jum gaji (pokok+elaun), juml semua ptgn/byrn, umur, nama majikan dan lokasi ke 012-7123 442 (aziz)

  9. Eiry said

    saya kerja kerajaan…basic rm2258, elaun rm760 n potongan rm1573.34. nak overlap dlm 30k untuk loan rm4000 bank rakyat yg diambil bulan 6 tahun lepas. umur sekarang 37 dan pencen 56. layak x?

  10. saiful said

    salam..saya kerja swasta..basic rm1500..panel bank..ade biro angkasa..belum prh wat pinjaman bank rakyat..kerja swasta mcm saya bole ke wt pinjaman ni..

    • Admin said

      Harap encik dapat memberi nama syarikat en bekerja, kerana tulis “swasta” tu terlalu umum, lagipun kalau pemohon swasta ada syarat2 tertentu dari segi syarat min gaji dan tempoh bekerja

  11. saiful said

    syarikat ranhill water services sdn.bhd..ade panel bank rakyat..gaji min 2300..tempoh kerja 3 tahun dan menetap di johor

  12. sk said

    berapa payout bank rakyat?tq

  13. anita said

    saya bekerja di cimb bank hampir 19 tahun dan mempunyai gaji 3,+++.++ dan mempunyai pinjaman bank rakyat yang berstatus charge off….akaun tersebut dikategori sebagai SAA (special attention account) didalam CCRIS….bolehkah saya memohon untuk overlapping keatas akaun tersebut tanpa perlu selesaikan terlebih dahulu jumlah baki pinjaman tersebut yg setakat ini berjumlah hampir 19,+++.++

    • Admin said

      Mengikut polisi biasa sekiranya SAA pinjaman bank rakyat, pemohon tidak boleh memohon pinjaman baru sehingga pinjaman SAA tersebut dijelaskan sepenuhnya.

      • anita said

        sekiranya saya telah menjelaskan jumlah tersebut berapa lama kah tempohnya saya boleh memohon semula pinjaman baru? kerana saya ingin memohon pinjaman baru tersebut melalui kocimb yang menjadi panel bank rakyat kerana bayaran balik melalui PGM..saya juga ingin tahu sekiranya CTOS saya sebelum ini berstatus bankrap (tersilap dibankrapkan) kerana kes penjamin kereta TETAPI telahpun diselesaikan dan pihak CTOS telahpun mengemaskini rekod tersebut pada Julai 2011,adakah ianya akan mempengaruhi kelulusan pinjaman baru tersebut?

      • Admin said

        Kelulusan adalah di atas budi bicara dan hasil perbincangan panel penilaian pinjaman, bukan seorang individu. Semua kes adalah berbeza antara satu sama lain, jadi tiada siapa dapat mengatakan ya atau tidak, kecuali pemohon yang tiada rekod “bad credit history” dgn maklumat dan dokumen yang lengkap biasanya pasti lulus.

  14. melisa said

    klu gaji basic(1892.68)+elaun=2611.22,potongan 1018.81,bersih 1592..nak pinjam 20k kat bank rakyat,keja kat AG,nak sttle cc Rm3500(Saa) kat cimb,status kerja tetap…klu saya apply ble lulus tak?Brpa hari tempoh kelulusan

    • Admin said

      Kelulusan permohonan adalah ditentukan oleh pihak commitee penilaian pinjaman bank kerana akaun cc cik telah berada dalam ctos, walau bagaimanapun pihak kami boleh membantu untuk urusan rayuan ke atas pinjaman cik tersebut.

      Walau bagaimanapun saya juga mencadangkankan cik untuk memohon pinjaman koperasi yang tidak mengambilkira rekod ctos cc cik melisa. Sekiranya cik berminat sila nyatakan nama majikan; lokasi pejabat untuk memudahkan saya menghantar borg, boleh sms maklumat ke 012-712 3442

      • melisa said

        actually bayaran kad kredit tu saya ada buat setiap bulan..tak pernah miss coz da deal dgn pgwi incharge…yang rm3500 tu pun adalah balance yang perlu saya langsaikan…pun bank tak consider ke?pernah dtg sdri tya kat kat pgwi bank tu..katanya ok ja,since da keja ngan govn…

      • Admin said

        Walaupun cik terus membayar, akaun masih berstatus ctos. Kalau pihak bank sudah kata ok boleh la cik memohon.

  15. mohd izaha said

    salam..nk tanye..sy keje UIAM status kontrak sepenuh masa dan akan diserap ke jawatan tetap tahun depan..gaji besih+elaun tetap RM2XXX.XX..so,sy nk tanye,jika ingin buat personal loan ni,ape syarat2 nye?perlu penjamin ke?ape syarat2 penjamin??TQ

  16. khairol idham bin abu bakar said

    jd adakah rate tetap bank rakyat 3.98% ada sudah untuk lawan dengan mbsb…….n ble blh apply

  17. Ana said

    Saya pekerja swasta.Gaji saya rm1500.00.tahun lepas saya ada buat loan dengan bank rakyat sebanyak 20k.boleh tak kalau saya nak Buat overlap skarang ni?

  18. Vaani said

    Saya ada buat loan bank rakyat RM60k thn lepas. Thn nie nk buat overlap layak x? Gaji kasar-RM3554.41. Angkasa-RM1024. EPF-RM392. Pinjaman kereta-RM969

    • Admin said

      Cik Vanni x memberitahu kerja di mana (nama majikan) tetapi sekiranya bekerja swasta peluang untuk mendapat kelulusan agak tipis kerana sudah “high commitment”. Selain itu pinjaman Bnk ryt yg sedia ada masih baru jadi jumlah baki penyelesaian pasti tinggi.

      • Vaani said

        Keja kerajaan…

      • Admin said

        Peluang utuk dapat overlap pinjaman Bank Rakyat mungkin tak ada lagi kerana “high commitment”, baki kelayakan sekarang sudah negatif kerana bank rakyat mengambilkira juga bayaran pinjaman di luar slipgaji, ie, pinjaman kereta. Walau bagaimanapun cik Vaani masih ada kelayakan sekiranya membuat pinjaman koperasi (kerana bayaran pinjaman luar tidak dikira). Utk keterangan lanjut hubungi / sms sy di 012-712 3442 (aziz)

  19. shah said

    saya dah keje government hampir 6 tahun. status tetap. gaji pokok + elaun tetap = RM4139.26…Di payslip ada potongan RM634.70 (pinjaman bank rakyat+insuran). Di luar payslip saya ada komitment bayar duit umah di cimb RM970/Sebulan. last time saya buat bank rakyat tahun 2008 sebanyak RM40K. so kalo saya nak overlap RM80K untuk 20 tahun. soalan saya:-

    1) agak2 encik boleh lepas tak dengan pendapatan yang ada sekarangk?
    2) brapa lama ambil proses untuk terima wang?
    3) Brapa interest untuk pinjaman 20tahun sekarang?

    • Admin said

      1) dari segi kiraan gaji ya layak (saya andaikan en layak untuk tempoh 20 thn)
      2) proses seminggu
      3) dari 3.20 – 4.90, jika tempoh 20 tahun 4.90

  20. Ab Latef Ab Aziz said

    saya bekerja sawasta (Offshore ) umur saya 58 tahun, gaji saya rm 9000.0, adakah saya layak membuat pinjaman.

  21. Sabariah Binti Bahrum said

    Saya berminat untuk membuat pinjaman bagi menyelesaikan pinjman2 lain tapi masalah saya ialah sudah melebihi 60:40..mash bolehkan saya membuat pinjaman dengan tujuan untuk tersebut?

    • Admin said

      Sy tak dapat menjawat dgn pasti kerana ketiadaan maklumat lengkap, ie, juml pendapatan, juml ptgan, umur; nama majikan serta lokasi serta details bayaran pinjaman sekarang

  22. latef2724 said

    umur saya 58thn, bekerja sawasta dgn pendapatan Rm.10.000, apakah pinjaman yg saya bolih pohon.

    tk

  23. Nazri said

    Saya buat peniagaan sendiri klu Nak buat pijaman peribadi blh lps x pijaman dlm 40k

  24. fish fishy said

    Salam..sy gmen staf..bank rakyat mmg ambil kira kmtmen luar dr payslip ke?if high cmtment,xde peluang lgsg ke nk buat loan bank rakyat?dlm payslip dh dkt 60%..luar payslip,kete saja..rm600..

    • Admin said

      Waalaikumslm, ya betul, kalau high commitment memang susah mendapat kelulusan. Tetapi kalau melalui pinjaman koperasi sy boleh uruskan, insyaallah tiada masalah. Hubungi/sms saya di 012-712 3442 aziz)

  25. eilah said

    Saya kerja swasta. Company panel bank rakyat. Tapi panel da expired bln feb 2012. Adakah boleh bantu?

  26. shah said

    berapakah pembiayaan minimum untuk bank rakyat?

  27. fared said

    Salam..sy keje swasta & gaji kasar dlm 3700 n komitment lain dlm 750 tuk kereta. Berapa jumlah yang saya layak memohon kalau nak wat pinjaman..

  28. Lina said

    Saya, kakitangan kerajaan pernah buat loan dengan bank rakyat tahun 2010 (RM 130k, bayaran =RM1111.00), sekarang nie saya nak overlap pula dengan bank rakyat dalam sekitar RM 190K. gaji saya termasuk elaun RM 4628.00, potongan dalam payslip dalam rm 2149.00. dan ada ccris credit card dalam sekitar RM 4K. Layak kah saya mohon overlap, berapa lama untuk lulus loan tersebut dan apa dokumen yang dikehendaki semasa memohon.. terima kasih.

  29. jay said

    salam… sy nk ty..mcm mana status overlape loan sy. dah seminggu sy sumbit, tapi masih belum ada apa2 perkhabaran, adakah kalau x lulus, akan disenyapkan sahaja atau akan dimaklumkan kepada saya?

  30. Sufarman Joairi said

    Sy bekerja di syarikat RHB Insurance Berhad…Gaji saya RM2687..sy pernah meminjam dgn Bank Rakyat dlm baki dlm RM5k…ttp sy ada mslh kewangan kebelakangan nie (2thn) , sy ada mslh dgn Maybank (guarentor kereta) & Credit Card (EON Bank) dlm RM3k…adakah sy layak utk buat overlap utk gaji baru?

    • Admin said

      Saya hanya menguruskan pinjaman di kawasan KL/sgor dan pinjaman bank rakyat sedia ada mesti dibayar secara potongan gaji majikan dan pinjaman tersebut juga tiada masalah tunggakan.

  31. muhammad said

    salam,saya berumur 22 tahun,bekerja di syarikat TRIM seksyen 26,s.alam…nak tanya kalau basic rm1200 dan bekerja belum sampai setahun serta tidak mempunyai sebarang pembayaran luaran (hutang kereta/bank,dll)..apakah saya layak untuk membuat pinjaman peribadi??jika layak berapa jumlah yang boleh dibuat??dan apakah syarat-syarat lengkap yang dikenakan keatas pekerja swasta seperti saya ini???tq

    • Admin said

      Syarat permohonan pinjaman i-aslah : gaji min rm1.8k, kerja 1 tahun dan syarikat mestilah panel yg diluluskan utk bayaran melalui potongan gaji majikan.

  32. darin said

    nak tanya. ada kemungkinan tak, personal loan bank rakyat mengambil masa selama sebulan untuk lulus? untuk pengetahuan encik, dah nak masuk minggu ke-3 saya tunggu kelulusan loan saya tapi lum lulus lagi. bila saya tanya, pihak bank jawab minggu depan. sekarang dah nak masuk minggu ke-3 dah. memang kalau banyak sangat permohonan boleh lambat sampai sebulan ke? dulu saya pernah buat loan tapi mengambil masa 3 hari je. kali ni untuk overlap nak masuk 3minggu lum settle lagi.

  33. bangau said

    sy basic rm2k n baru bkrja 6bln..nama cmpny sy symphony corporate house sdn bhd(dgr cte panel bank ngan bank rakyat)..bole x wat loan?

  34. khairul said

    nak buat loan untuk company 300k perlu ada cagaran juga ke?

  35. azhar said

    salam… nak tanya saya penjawat awam gaji rm2840 termasuk elaun tetap… potongan dlm rm 1353.50 termasuk personal loan dgn mbsb dan loan rumah…
    soalan :
    1. saya penah buat loan dgn BR pada thn 2007 dan dh buat full settlement thn 2009.
    blh ke dpt rate 3.98% tu
    2. nk wat loan dlm masa 10thn (35k ke 40k) tgk mana yg layak laa
    3. pakej mana yg sesuai
    4. pay out brapa
    5. yuran proses brapa (sila nyatakan baki slpas dipotong yuran proses)

    Terima kasih.

    • Admin said

      Kadar 3.98% hanya diberikan untuk pinjaman yang akan menjelaskan (overlap) pinjaman lain bukan fresh loan. Untuk detail ptgn sila bertanya di caw en memohon pinjaman.

  36. Florena said

    apakah syarat2 untuk membuat pinjaman di bank rakyat?

  37. Admin said

    Sertakan bersama permohonan, biar kosong di tempat berkenaan

    • Syed said

      admin nak tanya,apakah fees yg terlibat dlm membuat personal loan?contoh saya ada buat loan dgn bank rakyat rm30k, tapi yg masuk akaun rm27k sedangkan fees yg sy tgk x adelah cecah rm1k. tolong jelaskan

  38. sufi said

    brp basic gaji pekerja swasta yg layak wt pinjaman….company sy panel yg msh sah dgn b.rkyt…..

    • Admin said

      Syarat ditetapkan oleh ibu pej..min rm3k, kerja 3 tahun. Walaubagaimanapun sekiranya en bekerja di sykt yg lokasinya di KL/Sgor, insyaallah sy boleh bantu bagi yg gaji sekurang2nya rm1.8k atau 1 tahun kerja.

  39. ismaliza ismail said

    salam..saya nak tanya,saya bekerja di sektor swasta,dan basic gaji saya adalah rm 1,500.00 sebulan..adakah saya layak untuk memohon pinjaman di bank rakyat?

    • Admin said

      Kalau di sektor swasta, syarat utama syarikat mestila panel pgm dengann Bank Rakyat.Syarat rasmi gaji min RM3k, tempoh kerja 3 tahun. Walau bagaimanapun utk kaw KL/Lembah Klang, pihak saya boleh menguruskan permohonan bagi yg bergaji sekurang-kurang rm1.8k dan kerja min 1 tahun.

  40. faiz said

    salam en….saya berkerja di syarikat pembinaan swasta lebih 3thun.gaji dalam 1600…boleh ke saya nk buat freshloan dan bleh sye thu brapa interest dan layak ke saya

    • Admin said

      Kalau di sektor swasta, syarat utama syarikat mestila panel pgm dengann Bank Rakyat.Syarat rasmi gaji min RM3k, tempoh kerja 3 tahun. Walau bagaimanapun utk kaw KL/Lembah Klang, pihak saya boleh menguruskan permohonan bagi yg bergaji sekurang-kurang rm1.8k dan sudah kerja min 1 tahun.

  41. Razif said

    Salam. Saya bekerja di UiTM. Ingin bertanya mengenai Pinjaman Peribadi Bank Rakyat. Bolehkah saya buat overlap utk pinjaman terdahulu di Ambank sbyk 23k, dgn gaji saya sekarang ini 2820.72, potongan 329.25. Sekiranya boleh, apa perlu sy buat?

  42. ridz said

    Salam..
    sy ingin bertanya kalau bekerja dgn syarikat berkaitan kerajaan (GLC) boustead.. dgn sebulan bekerja bolehkh membuat pinjaman? basic 2K. Terima kasih

  43. joehari bin ag @ awang said

    saya bekerjadi hotel…
    saya ingin bertanya…layak kah saya untuk membuat pinjaman peribadi dengan hanya gaji rm1200

  44. ameenkl said

    Sy ade tunggakan selama 1 thn dengan bank rakyat atas mslh mengandung dan x bekerja. Selepas bersalin, sy mula bekerja dan mula membuat pembayaran semula tetapi membuat pembayaran yg lebih dr amaun asal. Seperti cth sblm berhenti bekerja amaun bulanan adalah RM368. Dan sekarang sy bayar dgn RM500. Adakah status blacklist sy akan kekal sehingga sy membuat full settlement? Boleh x en bantu saya kerana sblm berhenti kerja status pembayaran saya sgt cantik.

  45. BrunoMarz said

    Saya kije gov(tetap) baru kije sebulan gji rm931.05 + elaun tetap rm600 berapa maksimum leh wat pinjaman?

  46. diyana said

    Sy bekerja dengan KPT, status sementara n akan diserap tetap thn dpn. skrg da kerja 6bulan. gji rm2.5k..adakah sy layak mohon personal loan?

  47. faezah said

    assalam…nak tny skit…klau anggota tentera layak ker nak wat pinjaman kat bank rakyat?apa syarat2 die?

  48. Cop said

    Company TM Berhad. Umur 31. Basic 4k. Potongan dlm payslip 1600. Potongan luar payslip 1000. Layak ke?

  49. Cop said

    Company TM Berhad. Umur 31. Basic 4k. Potongan 2600. Layak ke utk overlap 90k 20thn?

  50. amy said

    saya pekerja swasta basic gaji RM1591.00 ++ overtime. bekerja selama 4 thn. nme ccris jumlah x byk nk buat loan utk settle ccris.

  51. arni said

    sy nak tanya selepas permohonan loan sy approve…bila sepatutnya nak sign agreement…?
    kalau dah approve hari ni…bila loan sy akan masuk?

  52. lan said

    saya ingin bertanya, sekiranya individu tersebut namanya da dalam ctos layak ke nak apply?

    • Admin said

      Secara umumnya masih boleh tapi bergantung kepada kelayakan dari segi gaji, potongan dan komitmen lain

      • lan said

        company sy bukn panel bnk rakyat, dan tiada sebarang potongan lain atau pnjaman dgn mana2 bank. tiada rekod cuma ada ctos yg jumlah nye below 4k.

      • Admin said

        Jika bukan panel tidak layak dalam skim i-aslah

      • asking said

        salam. saya nak tanyaa. kalau saya dah submit loann kat bank rakyat. tapi saya ada ctos p1 rm347. adakah loan saya akan lulus?

      • Admin said

        Kena tanya caw dgn caw di mana permohonan dibuat

      • king said

        mcam mane nak buat over lap basic 1100

      • Admin said

        Kalau kerja swasta x layak dari segi gaji rm1100

      • Nor said

        Salam sy nak tanya jika nak buat reloan di bank rakyat berapa interest yg dikenakan?Sy seorang guru dari sandakan sabah…..Basic gaji RM2,938.40 + elaun = RM4,002.62….
        Jumlah Potongan RM1,884.42 ( termasuk potongan Angkasa RM1,677.00 )
        Gaji Bersih RM2,118.20
        Tahun Lepas bulan 10 ada buat loan RM140k
        Jadi skrg nak buat reloan semula….
        saya nak buat loan maksimum
        Umur skrg 31 tahun..
        potongan luar hanya RM600 sebulan….

      • Admin said

        3.98%. Utk pertanyaan pinjaman koperasi hubungi saya di 012-712 3442

    • Admin said

      Secara umumnya tidak layak, tp dalam kes-kes tertentu boleh dipertimbangkan

  53. shahril said

    basic 1500. dah kerja 4 thun. company panel dgn bank rakyat. ada loan ngan bank rakyat 45k.buat bulan 3 2011.nak overlap boleh x??

    • Admin said

      En kerja dgn co apa? Sekiranya di KL/Lembah Klang mungkin saya boleh bantu. Walau bagaimanapun kelayakan bergantung kpd juml ptgn dan komitmen lain di luar slipgaji. Keterangan lanjut boleh call/sms di 012 712 3442

  54. putri said

    nk tanya..klu kje gov, jawatan tetap tp xsah jwtn lg layak xmohon personal loan? br kje 3 bulan. klu nk mohon, doc ape yg diperlukan ye. thanks

  55. eidana said

    saya telah meminjam mbsb..boleh tak encik kirakan gaji saya samaada sy masih layak buat pinjaman kat bank rakyat?
    gaji kasar 2859.93 (potongan bpa 1565.20)saya kakitangan kerajaan, gaji kasar belum termasuk kenaikan gaji tahunan lagi…bulan september baru masuk gaji tahunan

  56. kamarusni kamarudin said

    salam,sy nk tnya..sya pernah wat overlap pada bulan 12 tahun 2009,(rm18000),blh x sya nk wat overlap lg??basic gj RM1117.00+ELAUN TETAP RM325.00(Blum masuk ot lg ,keja dah 13 thun(operator pengeluaran)

  57. imran said

    sy tlh mghntr borang permohonan loan ke bank rakyat. stlh d periksa sy ada tunggakn kreta slama 3 bulan. utk pngtahuan en. sy pnh menggunakn nama sy utk pembelian kereta saudara sy. sy d kehendaki mjelaskn tunggakn trsbut tlbh dhulu dan tunggakn tsbut tlhpun sy jelaskn. persoalan sy, bolehkn permohonan sy d luluskn?

  58. ars said

    Saya pernah overlap loan yang sedia ada dgn Bank Rakyat. Boleh tak saya overlap sekali lagi? Saya bercadang untuk apply 150k untuk jangka masa panjang dan overlap 40k loan yang sebelum ini. Apakah interest rate yang boleh saya dapat dalam situasi ini. Saya adalah kakitangan k’jaan dan bukan bumiputra.

  59. yana said

    sy kakitangan kerajaan,pernah buat loan d bank rakyat rm80000 tahun 2011, mau overlape rm20000, gaji basic rm1700, gaji kasar rm3700,gaji bersih 1600.. ada dua loan kereta.. layak ke x sy buat overlape?

    • Admin said

      Ada dua kemungkinan :
      1) Cik Layak memohon (overlap) tapi kemungkinan jumlah baki bersih rendah dari rn20k.

      2) Cik mungkin x layak lg memohon kerana komitmen cik adalah tinggi (bayaran loan kereta), sy tidak dpt memberi komen tepat sbb ada beberapa maklumat penting tiada dalam soalan cik.

      • yana said

        gaji basic rm1762,
        gaji kasar rm2719,
        potongan angkasa(loan bank rakyat rm80k 15 tahun) rm725,
        kwsp rm262,
        gaji bersih rm1682,
        2 loan keta tanpa ada mslh pembayaran..
        mau buat overlap 20k 20 tahun

        spttnya gaji bersih dah rm1827, tp pelarasan gaji tahunan x masuk lg..

      • Admin said

        Peluang mendapat kelulusan pinjaman Bank rakyat agak tipis kerana high commitment. Kalau mohon pinjaman koperasi masih layak..kalau perlu bantuan, hubungi saya di 012-712 3442

  60. zul5535 said

    kerja utm. status tetap tp blum sah jawatan.. basic 1517.00+elaun 600. still potong kwsp. loan lama buat kat bank rakyat 30k, dh bayar setahun. gaji bersih 1517 lps tolak loan dgn kwsp.. bleh x nk mohon overlap lg 30k..

  61. khairy said

    apa maksud pinjaman koperasi and siapa yang layak memohon

  62. kal said

    salam sy bru kerja 5bulan..gaji basic rm1685 n elaun rm580..layak ke bwat pinjaman 50k..bagaimana dgn interest..boleh tlng email kan plan byaran bg pinjaman

  63. Senah said

    Bekerja dengan badan berkanun, niat nak berhenti kerja tahun depan. Macam mane dengan bayaran bulanan MBSB? Adakah remain 4.3% atau automatik naik macam loan CIMB. Harap tidak.

  64. que said

    sy nak buat pinjaman koperasi…tp sy duk kt saBah

    • Admin said

      sila beri maklumat dahulu utk saya semak :
      1 – nama jabatan /majikan
      2 – juml pendapatan
      3 – juml ptgn
      4 – umur
      5 – ada rekod blacklist/ccris/ctos?

      • que said

        kementerian kesihatan,
        gaji kasar rm2712, bersih 1792
        potongan rm920
        umur 26
        xda rekod blacklist tp ada 2 loan kereta

      • Admin said

        Saya x dapat nak kira kelayakan dgn tepat tapi kemungkinan status en dikira high commitment kerana mempunyai 2 pinjaman kereta. Jika guna alternatif pinjaman koperasi, saya dapati en tifak mempunyai sebarang masalah kelayakan sehingga rm70k – rm80k.utk confirm kelayakan sebenar sila sms maklumat ke 012-712 3442 (aziz)

      • intisar said

        Kerja guru/JPN
        basic rm2500+ kasar rm3500+
        Potong angksa rm738
        Gaji bersih rm2400+
        Potong luar rm1470
        Ada ccris dgn 4 bank yng potongan luar tu..
        Memang x layak loan bank.tujuan nak bayar semua potongan luar yangyh ccris tu.
        Kalau koperasi layak brap

      • Admin said

        Utk pinjaman koperasi boleh hubungi saya di 012-712 3442. Anggaran kelayakan : RM90k (andaian utk 20 thn)

  65. ila said

    Adakah pinjaman untuk panel sahaja? Rekod bank saya clear. Hanya ade 1 loan kereta sahaja. Payment cantik. Basic 3400. Kalau bukan panel tak boleh langsung ke?

  66. farah said

    salam..sy farahwahidah,berumur 23 tahun dan berkerje di jabatan kemajuan masyarakat(KEMAS)..sy mule bekerje pade 3.10.2011..dan sy ingin membuat pinjaman..gaji pokok 13xx..jumlah pendapatn 19xx,gaji bersih 17xx..sy nk tnye adekah sy layak utk membuat pinjamn?

  67. nor said

    Salam.Kerja maybank gaji 6K++.Berapa max loan bole apply?ni perlu melalui kobank ke?macamana cara nk apply? kt mane nk tengok table repayment ye..kalau bole complete dgn amount payout tolak bayaran atau deposit yang berkenaan..tq

    • Admin said

      Ya melalui kobank. Saya boleh menguruskan permohonan cik sekiranya cik bekerja di sekitar KL/Lembah Klang. ctc sy di 012-712 3442 (aziz)

  68. hassuna said

    saya bekerja di suruhanjaya komunikasi dan multimedia malaysua, gaji basic rm1600, tolak EPF semua rm189.25..
    bersih rm1400, ada loan kereta dengan bank islam, bulan2 rm510..
    kalau buat loan rm25,000, lepas ke?

    • Admin said

      Ya mungkin cukup2 atau kurang sedikit. Kalau nak lebih buat pinjaman koperasi, boleh mohon maksima dalam rm80k. Kalau perlu maklumat lanjut hubungi saya di 012-712 3442 (aziz)

  69. eDa said

    Sy nk tnya Mr..sy keje swasta keje klinik gaji 1500 lbh bersih 1200…bru keje 5 bln..sy nk bt loan 15k
    boleh apply dgn bank rakyat x?

  70. azir said

    salam sy kakitangan kontrak sudah ade loan dgn bank rakyat bolehkah buat overlap

  71. amy said

    saya bekerja swasta 4 thn basic gaji RM1591.00… ade x cara tuk sya buat pinjaman. untukl settle hutang2 lapok yg ada.

  72. JJ said

    Salam,

    Gaji saya sbyk rm2774 dan pernah membuat personal loan b.rakyat sbyk rm70k (cwngan b.rakyat melawati) 1tahun-2tahun lps…Sekiranya saya ingin membuat overlap bg personal loan saya bersama b.rakyat sebyk rm100k, adakah saya masih layak? Saya bekerja di sapura kl..terima kasih

    • Admin said

      Bank perlu mengira kelayakan terkini berdasarkan juml gaji, ptgn dlm slipgaji, komitmen bayaran pinjaman/kad kredit (luar slipgaji), umur, dan syarat-syarat pakej pinjaman terkini

      • jj said

        balance selepas potongan didalam payslip termasuk pembayaran b.rakyat (RM595) dan epf adalah RM1884. pembayaran luar payslip pula adalah RM545 (kereta). pinjaman ini adalah utk menyelesaikan tunggakkan kad kredit.

      • Admin said

        Sila bawa slipgaji ke caw asal

  73. mohd sukri said

    kalau saya baru bekerja di bahagian kerajaan baru 2minggu adakah saya layak buat pinjamaan bank rakyak?

  74. rohana said

    saya keja swasta nk wat loan 190k gaji 12k net tmpoh 20th mcamna prosedur apply loan.

  75. mira said

    salam..sy nk tnye,sy kkitangan swasta di syarikat perkhidmatan arkitek dn sudh bkerja slme 1 thn 2 bln…klu sy nk buat pinjaman peribadi,agk2 brp bnyk yg sy blh dpt min n max..basic gji sy dlm rm16++..sy jugk ade buat pmbyrn krete bulann sebnyak rm730….sy nk tnye,layak x sy ble buat pinjaman peribadi bank rakyat ini dn brp bnyk yg sy blh dpt???

  76. ahmad said

    salam,
    Saya nak tanya , sy bekerja di TM, gaji RM1900 elaun tetap RM240, potongan dalam payslip RM239(kwsp&socso), ada buat loan B.Rakyat 20k tahun 2008, bayar cantik dan ada bayar lebih, komitmen luar cuma bayar b.rakyat RM266 dan ada bayar kad kredit juga..
    boleh saya buat overlapped smpi 100k untuk setelkan loan lama n kad kredit?

  77. veesix6920 said

    Saya keje goverment, umur 35 thn.. Jawatan tetap. Gaji 3300 + elaun.. Potongan pd slip 900,, tp sy ada ctos.. Blh ke saya pohon loan, , tempoh jangka 15-20 tahun

  78. ana said

    salam encik.

    saya bekerja swasta di otomotif college, petaling jaya.
    basic salary rm 2k and takde apa2 komitmen lagi.
    baru terima 4 slip gaji, meaning baru 4bulan kerja :)
    layak tak saya nak apply loan bank rakyat ni, and jika layak, berapa max saya bole loan ye.. thanks in advance :):)

  79. aidil said

    kalau tentera boleh mohon jugak ke encik???

  80. siti said

    Salam saya nak tanya, macama mana nak jadi ahli bagi pinjaman peribadi i aslah tu? klu saya nak buat pinjaman rm50k, bayaran dalam masa 10 tahun, brape bayaran yg perlu bagi setiap bulan,

  81. abdullah tan said

    saya berminat nak buat pinjaman peribadi. basic saya lepas potong epf ialah rm 3100.00 dan bekerja di sektor swasta (Aurum Healthcare sdn bhd). jika boleh sila hubungi saya di 014-9888852. terima kasih

  82. Andi sofyan said

    Salam, 1. saya ada loan cimb ( koperasi ) rm 60k dan agro bank rm 50k dan kereta baki dlm rm25 k. Tuk semua loan nih saya bayar dlm rm1450.00 sebulan. Boleh ker saya buat loan bank rakyat tuk satukan semua loan diatas agar bayaran bulanan boleh dikurangkan dan dibayar kepada satu bank melalui potongan gaji 2. Bagaimana caj yg dikenakan untuk perkhidmatan saudara?

    • Admin said

      sekiranya dari sykt swasta, saya perlu tahu majikan saudara samada layak atau tidak. saya perlu maklumat : gaji pokok+elaun tetap dan umur saudara..dan samada mempunyai rekod ctos/blacklist.

  83. yan said

    assalam..
    sy kerja govern, bekerja selama 2tahun 2bln (kontrak), umur 24 tahun dan telah membuat loan bank rkyat pd bulan 3 sebnyak 35ribu bulanan rm335,,jika sy ingin overlap boleh ker?brpe ribu sy boleh buat?

    dibawah adalah butiran saya :-

    gji basic : rm 1907.79
    elaun : rm 1091.56

    total : rm2999.35

    angkasa : rm 336
    perkeso : rm 14.75
    koperasi simpanan : rm 50
    kwsp : rm 330
    kelab n persatuan : rm 5

    total : rm735.75

    :: rm 2999.35
    – rm 735.75
    TOTAL GAJI BERSIH = rm 2263.60#

    pnjman kreta : rm420
    Rumah sewa : rm 250
    lain2 bil : rm100

    #

  84. edura said

    sy ingin memohon utk membuat pinjaman….tp sy pekerja swasta basic gj hanya rm800 sbln..apakah sy layak utk membuat loan?

  85. eyja said

    sy seorang guru di sekolah kerajaan yang baru bkerja selama 4 bulan..(guru tetap)..layakkah saya memohon pinjaman peribadi bank rakyat?

  86. saya ada buat loan pada thun 2006 .10k boleh buat over lap tak .berkerja di syarikat perodua Automobile

  87. king said

    syarat2 permohonan overlap

  88. Nor said

    Salam sy nak tanya jika nak buat reloan di bank rakyat berapa interest yg dikenakan?Sy seorang guru dari sandakan sabah…..Basic gaji RM2,938.40 + elaun = RM4,002.62….
    Jumlah Potongan RM1,884.42 ( termasuk potongan Angkasa RM1,677.00 )
    Gaji Bersih RM2,118.20
    Tahun Lepas bulan 10 ada buat loan RM140k
    Jadi skrg nak buat reloan semula….
    saya nak buat loan maksimum
    Umur skrg 31 tahun..
    potongan luar hanya RM600 sebulan….

  89. neslin said

    sy keja sbgai jururawat(kerajaan) gaji dlm 2300. bru keja setengah tahun.sebelum ni da ambil sebijik alza dgn ccm RM771.00 sebulan. nak tolong kkak loan myvi secondhand utk 9thn(loan balik) pla lpas ni.tapi dia bayar sendiri la. cuma guna slip gaji saya jer kerana dia xda slip gaji. layak g x saya buat loan peribadi sebnyak 25,000/30,000 hujung thn ni????

  90. neslin said

    kalau sdh laon 2buah kereta y agak2 90k,layak x lg i buat personal loan??kira2 25k gitu.i keja goverment. gaji kira2 2k keatas.

  91. masjelan b haim said

    assalamualaikum wbt…
    saya bekerja swasta basic rm2000 + elaun rm150. potongan epf+socso rm300. saya ingin overlaps cimb bank sebanyak rm11000. layak ke saya memohon?

  92. saya kerja di mk land holdings berhad. umur 31. gaji gross 2600. potongan dalam payslip 250. tiada potongan luar yang lain. nak buat loan untuk bayar hutang cc. adakah saya layak?

  93. ct said

    juz nk tny,pekeje kilang blh x wt loan dgn bank rkyt?

  94. nurul elliza said

    Berapa basic yg sy perlukan jika hendak membuat pinjaman peribadi bank rakyat.sy brkerja sebagai kerani di institut perbankan.

  95. Safuwan said

    saya pekerja swasta ( kilang ) dgn basic rm1456. layak x saya mohon? apa syaratnya? thanks

  96. Nurul Shahidah Abu Hanipah said

    Saya nak bertanya…saya pekerja swasta yang bergaji rm1000..company masih panel dgn bank rakyat..Bank Rakyat terdekat di Klang.Betul ker saya boleh buat loan tetapi penjamin mesti dr org kerajaan dan bapa saya seorang guru….march 2017 bapa akan pencen..adakah saya layak buat loan?…sila bantu…

  97. faizal said

    Sy nk tnya army boleh x buat pinjamam bank rakyat

  98. Aman said

    saya nk tnya bole ker saya buat loan dan jumlah maksimum sy boleh dapat dgn kelayakan saya.
    Bujang. gaji 14++sbln, kerja hampir 5tahun di Majlis Peguam. tiada komitmen lain(loan kereta,rumah etc.)

  99. azuar said

    tuan, kakitangan swasta layak tak memohon

  100. noor said

    kalau guru masih dalam latihan nak buat pinjaman bank rakyat boleh ke?elaun tiap-tiap bulan 1300 bln 6 tahun depan tamat krusus dan akan disahkan jawatan tahun depan,,,adakah layak buat pinjaman?

  101. Siti said

    Asalam..just nk tnya klu saya baru buat overlap bln mac 2012 adakah saya boleh overlap semula bulan september 2012..tq

    • Admin said

      Boleh tetapi merugikan kerana bayaran pinjaman asal hanya menolak faedah dari bayaran bulanan dan belum menolak bahagian “pokok” dari pinjaman tersebut

  102. M.amer said

    salam..sy keja krajaan..tetap dan bru sah jwatan..Msih potong kwsp..Gji pokok 1023.74…elaun 635.00..tp ada loan kereta dlm rm20k dgn ambank monthly 350.00..cadang nk buat loan Bank Rakyat rm50k pastu nk tutup ja loan keta tuh..kranya sy dpt rm30k ja la..bleh xgitu..??

  103. muhammad said

    sy keje tentera..gaji pokok 1941.86..elaun 240..tapi pinjaman koperasi ada 30k..gaji bersih tgal rm700 je..bleh ke sy buat pnjaman..

  104. aida said

    salam sy nk tnya…sy bekerja kontrak di syarikt swasta bermula bln3 2012.. adkah layak sy nk mohon pinjmn peribadi ni??

  105. fadzlan said

    Salam, Saya ingin bertanya. Sekiranya saya ingin membuat personal loan RM10k, bekerja swasta di syarikat Xeersoft Sdn Bhd gaji RM2300. Umur 26 tahun dan sudah bekerja 2 tahun. Adakah layak untuk memohon. Terima kasih.

  106. yus said

    Slm.nk tumpang tanya.sy nk wt overlap tapi sebelum nh dh pnh wt dgn bnk rakyat.total pinjaman 55k.nk wt overlap dlm 10k lg.gaji pokok + elaun tetap rm2157.00.potongan dlm payslip rm1010.00, ada pinjaman kereta.mayb dh high komitmen.rs2 bole wt x?kerja telekom status tetap.

  107. larvish said

    sy buat ovelap pada bulan 4 2012.knape smpai skrg sy msih blm dpt refund insuran loan lm sy?

  108. Pening kepala said

    salam..
    sya nk tanya..sy ada pinjamam BR sbyak 30k..tp tahun lepas sy ada masalah kewangan slps bhenti keje tempat lama..byrn tlh tertungakan 4bln..untuk tahun ini sy msh byr tiap2 bulan tp tunggakan 4bln x blh jelaskn..pegwai bank rkyat ada bg tau tindakan guaman telah di ambil dan mungkin di istihar bangkrup.adakah jalan pnyelesaian lain untuk mgelak dari bangkrup dan bila bangkrup semua harta sy di sita?

    tq

  109. Jojo said

    Salam…kalau sy nk ovlap Brp jumlah bulanan selama 20thn?sy keje gov.gaji bersih 2500 lps ptgan.

  110. ivyfelicia said

    salam,saya bekerja di syarikat swasta ( hotel ) area kuala lumpur,basic Rm 2000 ++.
    saya dah berkeja ngn company nie hampir 5thn..tp bukan panel ngn bank rakyat.layak tak memohon.

  111. khairil said

    Salam..

    nak tanya kelayakan saya..

    Gaji pokok = 2856
    Gaji pokok + Elaun = 3556
    potongan slip gaji = 1519 (rumah-1052, Coshare-385/bulan-loan45k)
    potongan luar = 738(kereta), 149(motosikal)
    kerja kerajaan tetap (5tahun)

    Nak buat overlap Coshare

    berapa pinjaman maksimum boleh saya dapat??

    kalo taknak buat potongan angkasa tapi bayar manual kat bank boleh ke??

    terima kasih tuan

  112. mas said

    En sy nk tau..sy brkerja insursnce compny dmana boleh mmbuat ptgn gj bnk rkyt. Gj bsc 2k ke atas..br kerja 1thn 9 bln..ada ccris ttp sdg dlm proses pembyrn bulann..sdh byk bnk sy cuba tp msh gagal..dan jumaat lps sy check d bnk negara..wlupun sdg mmbuat byrn nmun nama sy msh d ltkkn dbwh special attn..dan dmklumkn oleh pihk bnk negra hnya bersih slps full setlemnt..persoaln sekarang adakh sy layak apply bnk rkyt?

  113. Zulkifli Abdul Aziz said

    Saya pekerja di Syarikat Projek Penyelenggaraan Lebuhraya Berhad
    ingin tahu bolih ke saya memohon pinjaman peribadi

  114. Siti said

    saya dah buat loan bank rakyat RM200000 pada tahun 2010 dengan bayaran bulanan lebih kurang RM1,999. Bagaimana saya ingin kurangkan bayaran bulanan tesebut.

  115. DYANA said

    Dyana..
    salam..sy kakitangan awam berstatus tetap.sudah lebih 3 tahun berkhidmat..gaji pokok rm1529 + elaun 595,potongn slip gaji rm655,sy jugamempunyai ansuran pmbyran kereta rm517 setiap bulan…adakah saya masih layak memohon pinjaman peribadi?

  116. kushairi said

    saya mempunyai loan dgn bank lain sebanyak 67000 dan pinjaman koperasi sebanyak 24000.. jumlah potongan 865.00/bulan..saya nk overlap kesemua loan tersebut..brapa yg saya boleh dpt dan berapa byk cash in hand yg akan saya terima..

  117. Azie said

    Saya seorang kakitangan kerajaan berumur 23tahun dan sudah pernah mengambil personal loan sebanyak rm60k.gaji kasar rm2618 gaji bersih(selepas potongan loan kereta,personal loan,kwsp dan lain2) rm1200.adakah saya Masih layak utk reloan sehingga rm150k.dan berapa jumlah bayaran balik personal loan tersebut dalam tempoh 25tahun jika saya reloan sebanyak rm150k?

  118. zue said

    saya bekeja di Biro perantaraan kewangan layak ke utk apply loan dibank rakyat?

  119. sarah said

    salam.. sy sarah. bekerja di ranhill worleyparsons. panel bank rakyat. contract ngan bank rakyat baru je reniew.
    so, masalah sy.. ctos . nak clear kan ctos kowaja. ada loan ngan bank rakyat. balance dlm rm9k. layak ker?
    gaji : rm2500
    bayar bulan bank rakyat : rm200

  120. mohd yusri bin abd rahman said

    Salam, sy nk tnya pasal loan utk overlap hutang di cimb bank..dan nama sy sdh pn di senarai hitamkan..sy hrp pihak tuan dpt membantu sy dlm mnyelesaikan masalah ini..sekian tksh..

  121. ariel said

    askum…
    sy keje dbkl..jwtan tetap…
    gaji+elaun tetap=1829
    potongan gaji=675 shj..tiada komitmen lain..
    layak x sy pnjam 150k…brape interest rate and byaran bulanan perlu saya bayar…

  122. pasli said

    salam.. sy nk tnya, saya pnh buat loan dgn BR, 40k, bulan2 400 selama 14 tahun. Mcm ne nak kira balance hutang, sbb sy baru byr setahun. setahun 400 x 12 = 4800. Yang 4800 ni nak di tolak dengan 40k ke atau nilai 400 x 12 x 14 = 67200. tq

  123. AZMI said

    salam,sye berkerja di sodexo sdn bhd.gaji sye dlm rm1450 blh wak pimjaman peribadi koh.dalam rm30000….

  124. su said

    saya jururawat kerajaan…saya ada potongan angkasa rm694…pinjaman rhb bank potongan rm200..pinjaman loan kereta rm 760 tapi ayah saya bayar..gaji bersih tambah elaun rm1800..layak x buat buat pinjaman…berapa layak…

    • Admin said

      utk kira kelayakan perlumaklumat berikut :
      -gaji pokok +elaun tetap
      -juml ptgn dlm slipgaji (termasuk kwsp, ins, dll)
      -umur
      -bayaran loan diluar slip (semua pinjaman dgn nama cik, tak kira siapa bayar)

  125. balya said

    assalamualiakum………… ok ni teMAN,,, nk mnanya miker…. teman dah bekerja 3 bulan sbagai pejawt awm… basic… 733.54 alount 565….. tetapi…………….. ha ada tetapi ni….. sy kontrek….. ada tetapi lg….. akan ditetapkan keja nya,,,,,,, lpas ker???? nk buat loan…….

  126. rossa said

    Saya pkeja swasta da bkhidmat hmpr 2 thn..skg saya ada loan dngn aeon credit…utk tmph sthun…gj basic rm1900…layak ke saya nk buat pinjaman?

  127. yanie said

    salam..bulan 3 tahun 2011, saya dh buat loan dgn bank rakyat 60k..sy berhajat untuk bt overlape 10k..adakah saya layak? (guru)
    jumlah pendapatan + elaun = rm3200
    gaji bersih = rm2300 (tolak loan, kwsp, yapeim)

  128. syafiq said

    saya berkerja di upm..gaji basic 1800..boleh ke saya nk buat pinjaman 20k?
    kalau boleh email saya- syafiqkamil@yahoo.com

  129. mohd redhuan said

    saya baru saje dilantik sebagai jxr gred u29 di hospital kerajaan. saya amat memerlukan wang sebanyak 50k. layakah saya untuk mendapat loan ini?

  130. razif said

    assalam.. saya ade buat pinjaman peribadi di bank MBSB sebanyak 100k dan kontrak selama 20tahun. bayar bulanan sebanyak rm875 sebulan.. layak ke saya nak buat overlap bank rakyat utk settlekan pnjmn di MBSB dan mengecilkan kadar bayaran bulanan saya di bank rakyat??

    basic gaji rm1982.99
    elaun : rm688

  131. lynda said

    salam..sy bekerja kerajaan sebagai seorang guru..gaji 3072,tolak kwsp 339. loan kreta 800, insurans 200, loan asb 401..msih lyk x jika sy ingin memohon pinjaman peribadi sebanyk 30k?brape interest rate yg dikenakan dn brape jmlah byran bulanan yg perlu sy byr?

  132. nurul amira said

    sy nk tnya untk kwn sy nie.. dia pkerje swasta dekat nice torch sdn bhd dkt kg. aceh, perak..selama 4 tahun.. basic gaji die rm1700.. elaun rm200.. dia cme ptong tiap2 blan rm200 je duit epf.. adakah die layak mohon pinjaman peribadi?

  133. Nizar said

    Salam
    saya nizar,

    Saya ingin bertanyakan mengenai swasta ingin membuat loan di bank rakyat tapi CCRIS adakah saya layak untuk membuat loan?
    Dan jikalau orang yang berumur 60tahun (pencen) boleh kah membuat loan di bank rakyat?untuk menutup hutang lain..
    Sila beri pendapat dan cadangan.
    Terima Kasih
    Wasalam.

  134. yatt said

    saya k/tangan kej pernah buat loan bnk rakyat pada bulan 6/2008 amt rm30k bayaran rm355/mth selama 12thn. sekarang saya nk buat overlap dgn bnk rakyat dlm 30k-40k (mana yg layak)dlm tempoh pinjaman 20thn. basic gaji saya rm1192.00 + elaun 635.00. potongan dlm payslip rm4++.
    -layakkah saya buat overlap
    -apa dokumen yg diperlukan
    -brape lama proses

  135. Meriati Bt Mahdi said

    sy ingin bertanya..adakah pnjman potong melalui biro angkasa, suami sy kja krajaan..tp mengapa pinjmn dpotong melalui bank..bolehkah diatur ptongan tersebut ke biro angkasa..

  136. Nur Fitriyah said

    sy ada pernah wat loan kat bank rakyat sebelum ne sebanyak RM90k. potongan bulanan RM747. sya kira nak reloan balik. layakkah lg if sy reloan? Gaji kasar RM2090.36 – potongan RM894.94 = Gaji bersih RM1195.42

  137. ilinina said

    saya ade loan ngn bank rakyat (1Aslah) buat dlm april 2011. kalau sy nk buat early stlment ade penalti x? n bleh trus setel or kene tngu 2-3bln ?

  138. dina said

    salam..sy keje ngan badan bukan kerajaan..sebelum ni sy ader wat pinjaman dengan agro bank sebanyak 50k..sekarang saya nak buat overlap dengan bank rakyat sebanyak 70k, boleh ker??jika company saya tidak ader panel dengan bank rakyat, masih bolehkah saya buat overlap?

  139. Faizul said

    Sy bakal berkerja di sektor awam mulai bulan 10 ni. Sy bercadang membuat personal loan sebanyak RM30-40K.
    Boleh sy thu kadar interest untuk sektor awam?

  140. siti said

    saya berumur 41 thn, memilih pencen 60 thn,bekerja jab. pelajaran . Berapakah kelayakan tempoh maksimum saya boleh membuat peminjam di bnk rkyt?

  141. ASGHAREE BT BADRU DUJA KHAN said

    Salam. Saya kakitangan kerajaan berumur 48 tahun dan akan bersara pada 2020…8 tahun lg. …Saya nak beli kereta terpakai dengan harga RM23K. Saya nak tahu mana lebih baik…pinjaman peribadi atau pinjaman kenderaan …. dari semua segi….

  142. siti said

    Berapa payout bagi pakej 1 ( 3.98% ).

  143. izad said

    salam,

    sy perkerja swasta, company panel dgn bank rakyat,
    gaji rm 3600 +, sudah berkhidmat 2 thn 9 bln, kerja area kl, nk apply loan up to 60k + overlap (hong leong +rhb loan 25k)

    ade blcklist ctos sbb gurantor..

    boleh apply ke.?

    tq..

  144. Faizul said

    Boleh apply loan guna 1st pay slip sahaja x?

  145. Mohd rozimin said

    Saya bekerja dengan badan berkanun.gaji +elaun 3, 912 potongan 2453.75 termasuk ptg brakyat 1,300 (baki pinjaman brakyat lebih kurang 130.000 umur 42 boleh overlap loan bankrakyat tak?

  146. zack jb said

    Salam, sy cume nk bertanya. Pada hujung tahun 2008 sy ade wat loan dgn public bank 56k selama 15 tahun.Bulan2 rm582. Kire skang ni dh lebey kurang 4 tahun byr. Mase tu interest xsilap sy dlm 5.25% paling kurang. Ingat nk wat bank rakyat overlap dgn kadar 3.98%. Tp sgt terkejut kerana surat settlement dr pb perlu jelaskan rm56,233 plak. Mintak penjelasan , sbb sy dh byr hampir 20k kot. Tp stil kene byr lebey dr yg sy pinjam. Macam along plak rasenye. Bank rakyat nnt mcm tu gak ker.

  147. SJ Man said

    sy berkerja RHB Insurance Bhd (Anak syarikat RHB Bank Bank)…
    sy dh selesaikan hutang dgn Bank Rakyat pada Aug 2012…bolehkah sy memohon pinjaman Bank Rakyat semula? Berapa Interest d kenakan? sy ada CTOS sb menjadi penjamin loan kereta (RM6200) dan ingin menyelesaikan hutang kt Maybank Berhad…Gaji sy (Basic RM2685) (Nett RM2374.75)…
    sy memerlukan dgn segera nie nk apply Loan Rumah….

  148. Reena said

    Hi Admin,

    Saya berumur 31 , bekerja di TM selama 3 tahun dengan gaji pokok RM 36++, pemotongan dalam payslip RM 4++, committment luar RM 780 (kereta) , RM 150 (credit card). Saya tidak pernah membuat sebarang pinjaman peribadi sebelum ini. Saya ingin bertanya kepada pihak Admin, sama ada saya layak untuk memohon pinjaman peribadi sebanyak RM 70k, pembayaran balik selama 20 thn. Di minta pihak Admin mencadangkan package pinjaman yang terbaik untuk saya. Terima kasih Admin.

  149. taufiq said

    Salam tuan….saya nak bertanya sikit…Isteri saya kerja swasta (Pusat Jalur Lebar Komuniti) gaji pokok rm1500…potongan epf dan socso lebih kurang rm200 dan gaji bersih isteri saya rm1300….boleh kah sekiranya isteri saya ingin membuat pinjaman dengan bank rakyat sebanyak rm15,000? dan berapakah bayaran balik bulanannya kepada bank rakyat? bagaimana cara bayarannya? terima kasih…

  150. hafiz said

    saya bekerja swasta di kuala lumpur sektor hotel…apa syarat pinjaman

  151. norfisah binti abdul hamid said

    saya bekerja dengan kerajaan 6 bulan, gaji dan elaun RM1109. kereta atas nama saya tetapi bapa bayar sebab usia bapa yang tak boleh lagi buat pinjaman.bolehkah loan saya lulus

  152. aizah said

    macm mne kite nak thu yg syarikat swasta yg kite kerja adlah panel bank rakyat?

  153. SAYA bekerja dengan JKR sbg pemandu peribadi sudah 8 bulan gaji saya sekitar rm1500-rm2000 sy ingin membuat pinjaman sebanyak rm60 ribu adakah boleh?

  154. Asyraf said

    Bln 4 aritu sy ader bwt loan dgn b.rakyat 45k…bole ker sy nk bwt loan lg dgn b.rakyat….

  155. irwan said

    Saya kerja Gomen, dan dah buat loan dengan MBSB..
    Gaji 2526.30
    Potongan 861.10
    So baki masih ada 1665.20
    Berapa RM yg saya layak utk buat loan??

  156. zack said

    salam, tuan admin, sy ingin bertanya kenapa masih terdapat potongan (pembiyaan bank rakyat) dalam payslip sy walaupun talah tamat perjanjian sebulan yg lepas??tk

  157. DIWI JULIA BINTI WALAH said

    saya telah membuat pinjaman pada tahun 2011 untuk membayar pinjaman kereta dan koperasi…pada tahun ini saya telah membuat pinjaman daripada mbsb untuk membayar balik pinjaman bank rakyat …sepatutnya bayaran balik pinjaman mbsb telah dilaksanakan pada bulan september….tetapi pihak bank rakyat masih belum memberhentikan potongan gaji saya bagi pinjaman yang telah dijelaskan oleh pihak mbsb…saya telah mendapatkan penjelasan untuk perkara ini…dukacita dimaklumkan pihak bank rakyat belum memberhentikankan potongan gaji dan membayar balik lebihan potongan gaji tersebut…saya ingin penjelasan tentang perkara ini…apakah tindakan yang perlu saya lakukan..terima kasih

  158. Anuar said

    Assalamualaikum
    Saya ingin ingin membuat pinjaman peribadi.
    Untuk menjelaskn hutang kereta saya di affinbank. Adakah saya layak untuk membuat pinjaman.

  159. Brendan Rodgers said

    Salam boss,
    Sy bercadang ingin membuat ‘overlapping’ dgn Bank Rakyat,sy ada membuat pinjaman al-Aslah pada tahun 2009.Sy bekerja di International Medical University(IMU),dan gaji saya ialah rm2558 termasuk elaun.Adakah sy layak untuk membuat overlapping n apakah syarat2 dia?tq.

  160. cikgu mie said

    utk pinjaman rm55k utk tempoh masa 20tahun,berapakah interest dan bayaran bulananya?boleh linkkan table loan x?

  161. intan said

    salam….. saya ingin membuat pinjaman di bank rakyat, tapi saya ada CTOS di bank raykat. peminjam telah membuat bayaran secara ansuran (AKPK) … Saya ingin menyelesaikan hutang semua credit card …. layak x saya membuat pinjaman….

    • Admin said

      Nak apply loan bnkrkyt biasanya tidak diterima lg. Tapi Kalau cik kktgn kerajaan atau syarikat yg ada kemudahan biro angkasa saya boleh tolong.

  162. russ86 said

    saya berkerja di syarikat swasta. Nama company J.KULDEEP KUMAR & CO.. gAJI BASIC rm 1600. Saya ingin memohon loan peribadi sebanyak RM5K. Saya telah bekerja selama 6 bulan dan telah di sahkan jawatan. Bolehkah saya membuat pinjaman bank rakyat.

    • Admin said

      Maaf tidak layak, sykt mesti panel pgm dgn bank rakyat

      • Saya bekerja dengan mk land. gaji kasar 2600; potongan gaji 250 untuk medical.gaji bersih 2000.
        tiada potongan luar dan tiada komitmen lain. saya nak buat loan bank rakyat untuk selesaikan masalah special attention account credit card saya berjumlah 11k.
        adakah saya layak?

      • Admin said

        Buat masa ini untuk kakitangan sykt swasta syarat kelayakan adalah bergaji min rm3k, min tempoh kerja tidak kurang 3 tahun

  163. Joe said

    Salam.Berapa peratus sebenarnya jumlah komiten dalam dan luar pay slip yang dibenarkan utk membolehkan permohonan pinjaman di Bank Rakyat lulus? t.kasih.

  164. joe karl said

    selamat pagi, saya ingin bertanya berapakah yang perlu saya bayar jika ingin buat full settlement bagi pinjaman saya di bank rakyat sebanyak 185000, yang sudah 2 tahun lamanya….

  165. mohd said

    sy br berkerja di PPUM selama 6 bulan, dan gaji bersih 11++.00 ., adakah sy layak memohon pinjaman?

  166. isma said

    salam sya nak taye,mcm saya keje gov.sya prnh buat personal loan sebelum ni,sekarang setiap bulan saya akan byr rm1700 utk loan, rm1200 utk rumah & angkasa rm88.jumlah bersih dlm rm900.Di sini saya nak taye blh ke sekiranya saya nak buat loan lagi?min barape loan yang blh saya buat & brape interestnya?tq

  167. riq said

    saya bekerja di syarikat swasta (Affiliated Computer Services, Inc.
    A Xerox Company ) boleh ke sekiranya saya nak buat loan. gaji + aloun tetap rm2100 kerja sudah 2 tahun lebih..

  168. farah said

    Kalau swasta yang xd potongan biro angkasa boleh mohon tak

  169. su said

    salam.
    sy bkerja di syarikat sepenuhnye milik kerajaan. gaji kasar RM2400 berstatus kontrak. sy nk apply loan bank rakyat. tp susah utk mendapatkan penjamin. kontrak akan tamat pada bulan 3 thun hadapan dan akan terus di serap ke taraf tetap.boleh ke sy apply tanpa penjamin?
    sila emel sy. tq

  170. ila said

    Salam.
    Saya bekerja d mcis zurich. Gaji 3400. Sy ada buat pinjaman rhb bulan lepas. Boleh x nk buat loan dengan bank rakyat utk setelkan loan rhb ni. Sy baru dpt tahu yg bank rakyat dh renew panel dgn majikan saya.

  171. shuhada said

    saya nk tnya klu basic gaji kt pay slip 2k..tolak keta permonth 600..bersih dlm 1300..layak x nk bt personal loan 20k-30k?umr 26..keja swasta..developer company..

  172. noorwahida abd.ghaffar said

    pendapatan rm 3842
    potongan dengan bank rakyat -kenderaan ada lagi rm 14000,pinjaman peribadi rm 10000,
    saya nak overlap rm24000
    boleh tak saya nak pinjam rm 70000
    jika saya layak pinjam rm 70000 = jumlah potongan (termasuk Tabung haji ,ins,taxs,rumah) rm1600
    gaji bersih lepas potongan rm 3842-rm 1600=rm2242
    layakkah saya untuk pinjaman rm 70000 (prima) interest 3.98%

  173. firdaus said

    Salam tuan, last week sy ade hantar permohonan untuk overlap. Hari ni pihak bank hubungi saya bgtau permohonan gagal. Reason yg diberi BNM ltakkan syarat baru iaitu kena kerja 3 tahun Dan gaji 3 ribu.

    Minta jasa Baik tuan untuk penjelasan.

    Tq.

  174. Liyana. said

    Salam. Saya nk tny. Basic salary 3.2k. Commitiment, kereta RM368 sebulan n x penah sangkut. sy nk buat loan utk settle semua hutang credit card sy yg dah bawah Ccris/ctos. Total hutang credit card lbh kurang dlm rm32k. so far sy xde commitment lain selain kereta. Dan company saya bole buat PGM. Sy bekerja di Twintech Holdings Sdn Bhd.

    • Admin said

      Saya hanya boleh urus permohonan bg kaw KL/lembah klang. Syarat swasta juga mesti kerja min 3 thn

      • Sya said

        Salam admin, nak tny if nak buat personal loan bank rakyat tp name ade dkat ctos sbb jd guarantor..nak buat loan utk overlap personal loan bank rakyat jgak..boleh lulus ke kalo ade ctos? Plan amk loan utk setelkan ctos skali

      • Admin said

        Kalau ctos, hutang tu akan ditolak dari loan, walaupun sebagai penjamin. Kelulusan loan bergantung pd syarat2 seperti gaji, jumlah ptgn dan komitmen lain, dan majikan (sekiranya swasta)

  175. azmir said

    saya bekerja technician kat komplesk kejiranan di putrajaya…status kerja saya..kontrak..boley tak saya buat loan dengan bank rakyat??

  176. nuzli zukhairi said

    Assalamualaikum,

    Saya adalah seorang pekerja swasta (Sazean Holdings Sdn Bhd), gaji kasar RM 4,500.00 & gaji bersih RM 4,091.00. Saya ingin memohon untuk buat overlapping pinjaman lama RHB termasuk interest yang berjumlah hampir RM 30k. Saya juga mempunyai komitmen lain seperti loan kereta (tinggal 2 tahun lagi) RM650 sebulan & sewa rumah RM600 sebulan,

    Adakah saya layak untuk membuat pinjaman overlap dengan bank rakyat? Adakah syarikat yang saya bekerja ini dibawah panel bank rakyat?

    Minta bantuan tuan dalam perkara ini. Amatlah dihargai jika tuan boleh inform bagaimana saya untuk menyelesaikan masalah hutang ini dengan cara lain sekiranya saya tidak layak untuk bantuan skim pinjaman i-Aslah Mega ini.

    Sekian.

    Nuzli 0127986623

  177. Hus88 said

    Salam…sy krja d compny under DRB HICOM…panel bnk rakyat.. Gji brsh sy 2400.. Sy nk tny b0leh x sy app l0an.. Sy msh ad l0an bnk cimb & aeon lg

  178. shah said

    Saya berkerja utk badan berkanun Kalau gaji Rm 1039+ elaun 545,potongan kereta Rm380,kwsp Rm180 Bersih :Rm1020 layak x untuk loan Rm 50k,htg kereta ada Rm10k lg nak settel kan dengan pinjaman ni,layak x?

  179. Mazlan said

    Salam, berapa lamakah tempoh yang dibenarkan untuk mmbuat overlaping di bank rakyat. Jika saya baru sahaja membuat pinjaman peribadi 4 bulan yg lalu dengan BR dan ingin membuat overlap bolehke. Perbezaan gaji semasa memohon dengan skarang dalam RM1000.00 . Tk

  180. man said

    Nak tanya skit.. Saya berhasrat beli motorsikal harga lbih kurng rm 87+++, d/p dh std by rm 40,000…cara mn yang lebih baik buat pinjaman bank melalui kedai berkenaan atau pinjaman peribadi direct bank?

  181. Nazri said

    Ni semua untuk kerajaan je,untuk Perniagaan sendiri tak Ada,mcm mana Nk maju kita Org Melayu asik kerajaan je,susah betul

  182. Azura Razali said

    saya ada membuat pinjaman bank rakyat pada tahun 2010 sebanyak 40k,adakah sy bole mbuat overlaping?

  183. umi said

    Saya g’men servant, nk buat overlap bank rakyat. Pinjam hujung tahun 2010 sebanyak RM35k, bulanan bayar Rm300. Gaji + elaun rm1842. potongan bsn rm250(pinjam tahun 2008 utk tempoh spulloh tahun), bank rakyat rm300, rumah rm477.22, insuran rm90.00. Bleh ke?

    • Admin said

      Sy x dapat ulas secara tepat, sbb maklumat tidak cukup. Walaubagaimanapun, keadaan kewangan pn mcm sudah high commitment. oleh kerana loan yg nk di overlap masih baru, kemungkinan juml full settlement x berubah dari jumlah asal pinjaman.

  184. Admin said

    maaf tak layak

  185. didz said

    saya ingin tutup loan di bsn sebanyak 67k. sy keje gov dh 4 tahun n sy mahu tahu rate terkini dr bank rkyt.

  186. MrJ said

    keje dgn TM subsidiary (panel), gaji 4160, potongan dlm slip 650, luar slip kete 674, personal loan 535 dan credit card… layak ke buat loan BR utk settlekan personal loan, balance 22k dan CC 10k?

  187. nur azyan said

    kalau guru kafa boleh buat pinjaman x? elaun tetap RM800.

  188. sammy said

    Salam…
    sy skrg ada loan dgn bank rakyat, almost 1 year dah… amt rm110k, monthly payment 960 permonth, monthly deduction through kobank. total salary rm3285. total monthly deduction in my payslip rm1719.10. kalau sy nk buat overlap, layak x?

  189. mahyuni said

    saya nk tanya,adakah kakitangan kontrak(gov) dpt buat loan?baru bkerja 7 bulan…tq

    • Admin said

      Sekiranya cik bekerja di area KL/Sgor pihak saya boleh uruskan…012-712 3442

      • Cik Hanim said

        Saya nak tanya, lantikan kontrak saya (semi goverment) adalah pada bulan Jun 2012. Adakah saya layak memohon pinjaman bank rakyat? nak pinjam rm30k – rm40k. Basic gaji rm2114.43 + elaun tetap rm850. tak pernah bt loan sebelum ni.

      • Admin said

        Saya boleh menguruskan pinjaman jika cik bekerja di area KL/Sgor saja. Jika ok contact sy di 012-712 3442 (aziz)

  190. ema said

    salam..mcm saya ni da buat loan blan 6 br ni..tp xptong2 ag agkasa sy mcm mna.sy tkot dia potong byak bulan..lepas tu kalau sy nk ambik 1 ag loan thun boleh ker..atau kena tgu yang dulu habis..

  191. nor sunway said

    salam…sy nak tny…tunang sy bekerja d swasta d bwah cmpy TOYOTA d sg besi..gji besih dalm RM1700..lh ker die wat loan kat bnk rakyat?

  192. rangga said

    Saya kerja swasta panel bank rakyat danboleh buat pgm, Basic 4K, tempoh berkhidmat 1tahun setengah. boleh ke kalau nak apply loan ni

  193. nurul said

    saya keje gov tapi status kontrak.. gaji rm 1472.03.. keje dh 3 thn 6 bln.. naik kontrak dh 7 bln… bln2 byar keta rm699. layak x s sy buat loan?

  194. aira said

    Sy berusia 22 tahun, sebelum ni bekerja swasta bergaji RM2K selama 4tahun, ada 2 personal loan di BIMB (RM30K,RM305 sebulan) & MBSB (RM24K,RM245ebulan), & ada 1 pinjaman rumah CIMB (240K,RM1K sebulan,kongsi 2 nama,jadi sebulan RM500). Total hutang bulanan RM1050. Baru sebulan tukar kerja, dpt offer kerja kerajaan. Gaji basic + elaun dpt RM1450. Gaji dah jadi kecil : RM1450-RM1050=RM400. Sy nk buat personal loan RM55K UTK BAYAR & TUTUP ACC BIMB & MBSB tu. Jadi personal loan nk byr satu bank shj, x nak byk2 hutang. Saya layak tak apply loan kerajaan?? Law layak,max 20tahun,bulan2 bape?

    • Admin said

      Biasanya perlu ada sekurang-kurangnya tiga slipgaji dulu

      • aira said

        Saya tahu kena slip gaji tiga bulan. Sekarang saya dah cukup dua bulan pun. Nak tunggu lg sebulan shj. Itu bukan masalahnya. Saya jelaskan semula soalan saya. Masalahnya encik,boleh atau tidak saya apply loan RM55k untuk cover loan yg ada sedangkan slip gaji menunjukkan gaji dah makin kecil dengan beban hutang. Gaji basic + elaun dpt RM1450. Gaji dah jadi kecil : RM1450-RM1050=RM400. Sy nk buat personal loan RM55K HANYA UTK BAYAR & TUTUP ACC BIMB & MBSB tu. Law layak,max 20tahun,bulan2 bape?

      • Admin said

        Sekiranya pinjaman mbsb itu adalah skim waslah cik x layak lg utk overlap

  195. fazrin said

    Salam,saya nak tanya.saya bekerja kerajaan,bekerja lebih dari 6 bulan dan masih kontrak.gaji bersih saya 1400.umur saya 20 dan saya tiada utang lain.bolehkah saya meminjam bank rakyat dan berapa jumlah pinjaman yang dibenarkan?

  196. jothi said

    Saya pekerja bank.saya perlukan loan dalam rm50.000,sebelum ini saya ada loan dengan bank rakyat yang masih belum dijelaskan.saya ingin membuat loan baru untuk membayar balik loan lama dengan bank rakyat.Adakah loan baru saya akan diluluskan oleh bank rakyat.

  197. norhayati abdul karim said

    Kalau blacklist brakyat boleh buat overlap x? Saya keje d TNB

  198. nurul 88 said

    saya nak bertanya,benarkah selepas kita o/lap kita akan mendapat semula wang insuran yang lama itu selepas 3 bulan?jika benar saya sudah beberapa kali membuat o/lap dan tidak di kembalikan wang tersebut,adakah perlu laporan polis di buat untuk rujukan pihak bank rakyat?

  199. aisyah said

    salam saya mmbuat perniagaan sendiri pendapatan saya sekitar 15k sebulan..sekiranya saya ingin mmbuat penjaman peribadi adakah saya layak

  200. Tikah said

    Salam…sya brniaga…perniagaan kmi lbh kurng 26thn..klu sya nk wat pnjman Layak ke?apakah yg perlu sy bg bila sya nk wat pnjman?mksud sya syrtnya…Lm x proses?

  201. izlyana said

    salam….sy nk tnye…sy pekerje swasta di pos malaysia berhad.jawatan kerani tetap,dan sudah 3thun lbih bekerje.umor 22 thun.layak ker sy jike nk wt overlap?.gji pokok RM 1050.Elaun, RM 397.00. dan telah mbuat loan peribadi di ambank dgn potongan RM 427.00 selama 20thun.minta tlg sgt2…jika dpt la,kalo bleh nk buat 0verlap dlm RM 60K ker,70 k.

  202. azie said

    sy keje gov dh sthun lbih,gaji kasar dlm rm2480++, xde tolak ape2 kcuali epf tp lps dh confirm nnti xkn tolak epf dh, mslhnye sy ade hutang 2 kad kdt tp amaun x tinggi tp sy rse dh ccris, de lg 1 personal loan 3k bnk rhb..byrn kete sy kadan2 sangkut jgk..skrg ni sy nk try wat loan tuk settlekn sume loan tu..layak ke sy wat pinjaman dgn bank rakyat ni?

    • Admin said

      Dengan bank rakyat tidak layak kerana syarat2 terkini telah diperketatkan, tetapi jikan pinjmn koperasi, insyaallah xde masalah. sila hubungi saya di 012-712 3442 (aziz)

  203. analusi said

    sy br bekerja dgn gov sector selama 4bulan,layak ke sy memohon pinjaman?basic 2500++..

  204. analusi said

    sy br bekerja selama 4bln dlm gov sector,blh ke sy nk memohon pinjaman?basic 2500++

  205. ahmad iskandar said

    Salam… just nak tanya…. saya ada buat pinjaman peribadi pada bulan Januari 2011 yang lalu…200k selama 20 tahun. Jika sy buat full settlement awal…bulan Dis 2012. Adakah saya akan dapat refund untuk bayaran perlindungan insuran takaful semasa loan tempoh hari….TQ

  206. siti said

    saya nak bertanya…jika saya telah buat pinjaman dengan bank rakyat pada 2009 dan saya bayaran tiada masalah..soalan:boleh ker saya buat pinjaman tambahan atau semamanhya perlu buat overlap?

  207. ieyla said

    Boleh saya dapatkan email ?

  208. chikebumbuzz said

    Salam , boleh saya dapatkan email ?

  209. Shaz said

    Sy ingin ovlap dgn b.rkyat malangnya permohonan sy ditolak krn sy pnah buat rescdule dgn bnk lain? Adakah jln pnyelesaian tuk sy buat pnjaman lain? Memandangkan sy plu tggu sehingga beberapa tahun untuk stlekn pnjaman tsbut dn br boleh buat loan

  210. suhaila bte arpan said

    slm.saya pernah wat pjman dbrakyat 5 thn yg lalu.tp saya x pasti samada saya blh wat pjman lg atau x.coz status sek swasta.mcmmana sure kan status sek d b rakyat?

  211. Marina said

    saya bekerja di syarikat guaman dan gaji bersih saya ialah RM1858.00. Bolehkah saya memohon personal loan sebanyak RM10,000.00?

  212. aput said

    sy kerja gov…tp kontrak…dh 1thun lebih…gaji,,basic+elaun+ot=rm1500++….tiada potongan…cma potongan kwsp…agak2 bleh x sy buat loan n dlm brapa rm sy bleh wat????

  213. dinosoh said

    Alo
    saya dh pnah buat loan pd bln 1 2012 n then reloan pd bln 7.bole ke kali saya nk reloan lg?
    Reloan 80k b4 nie.gaji jumlah 4119.dh potong suma tgl 2923.komitmen luar dlm 900.

  214. saras said

    saya pernah buat pinjaman di bank rakyat, saya tidak bayar selama 2tahun kerana kehilangan kerja. sekarang baru dapt kerja macam mana saya mahu tahu hutaung saya dgn bank berapa

  215. Emily said

    Saya pekerja swasta. Basic salary RM3041 + elaun RM550 ke RM600 gitu. Saya ada buat personal loan berjumlah RM50k tahun 2010 dan potongan melalui gaji. tertera dalam slip gaji hampir RM500. Saya nak buat overlap utk settlekan credit card berjumlah RM20,000 dan RHB personal loan yg tinggal kurang dr RM2000 je lagi. Tapi bulan ni saya tak dpt langsaikan bayaran yg sepatutnya utk bulan ni kerana budget dah lari. Hujung tahun, Adik2 nak ke sekolah perlu duit. Saya sangat terbeban dgn hutang credit card. saya ada buat pinjaman perumahan setiap bulan byr rm650. Saya memang tak pernah tak byr hutang tu, cuma bulan ni rasa terbeban sikit dan budget tak cukup. Setiap bulan byr RM1000 utk credit card. Saya fikir kalau buat overlap nak settlekan credit card, so bulan2 leh byr sikit dr pemotongan gaji macam biasa. So tak leh nak elak dr tak byr langsung. Rasanya saya ni berkelayakan tak kalau nak overlap tapi mcm mana nak buat ni. Thank you

  216. aishah said

    mohon bertanya tentang personal loan untuk kaitangan GLC, gaji minimum rm1170, berkhidmat lebih dari 6 bulan, hendak buat potongan melalui biro angkasa..syarikat GLC Faber Medi Serve Sdn Bhd…layak memohon atau tidak?

  217. maria zakariah said

    Saya berminat utk memohon pinjaman peribadi ini…saya bekerja di bank dan bertujuan utk menyelesaikan semua hutang kredit kad saya dlm masa terdekat ini…apakah syarat2 utk pekerja bank memohon pinjaman ini?

  218. Hasmah Binti Ashaari said

    Saya nak tau bagaiman nak keluarkan nama yang disenarai hitamkan. Saya adalah penjamin kepada peminjam yang telah membuat pinjaman kpd bank rakyat. Setiap kali dan setiap masa saya mengingatkan supaya si peminjam ni membuat pembayaran kepada bank rakyat. Dan memberi cara yang terbaik bagi menyelesaikan hutang. Sampai sekarang tak selesai masalah nie sehingga tahap menyusahkan saya suami isteri dan anak-anak. Tolonglah pihak bank rakyat lakukan sesuatu.

  219. junaidah binti kalimi said

    payout bank rakyat 100% ke?

  220. Rozita said

    Assalammualaikum, Anak saya seorang guru menengah, kerja baru 6 bulan. Boleh ke nak buat pinjaman di bank rakyat tanpa surat pengesahan jawatan yang masih dalam proses?.

  221. hazly said

    saya telah membuat full settlement loan bank rakyat pada bulan 11.Tetapi still ada potongan dlm payslip bulan 12 ni…pihak bank ada menjelaskan selepas 3 bulan baru lah clear dalam payslip…saya nk tanya saya akan dapat balik atau tidak duit yang telah dipotong tersebut?macamana pulak dengan insuran yang telah dipotong oleh pihak bank semasa awal2 pinjaman dulu.adakah duit insuran tersebut juga saya akan dapat balik?

  222. tebuan said

    Salam..kalau status kontrak dlm sektor awam boleh?

  223. ibu kam said

    Salam, bulan Mei 2011 sy sudah buat loan max 200k 20 tahun d BR. Layak ke sy buat overlap supaya interest lbih rendah? Interest skrg 5.2

    • Admin said

      Oleh kerana pinjaman masih baru,membuat pinjaman baru di bank rakyat (overlapping) tidak akan cukup utk menutup baki pinjaman bank rakyat sedia ada. Walau bagaimanapun utk mengesahkan sama ada puan masih layak utk meminjam skim pinjaman koperasi dgn interest lebih rendah, sila sms maklumat : jul gaji, juml ptgn, umur, nama majikan /jabatan, dan lokasi ke 012-712 3442 (aziz)

  224. Acai said

    saya tiada akaun bank rakyat..jika saya buat akaun bank rakyat dan ingin memohon loan dari B.R, boleh kah?

    • Admin said

      Syarat utama kalau pekerja swasta co mesti panel bank rakyat, gaji min rm3k, min kerja 3 tahun. Kalau kakitangan kerajaan layak memohon sekiranya telah mempunyai sekurang-kurang 3 slipgaji. Pembukaan akaun bank rakyat bukan syarat kelayakan cuma diperlukan utk menyalurkan wang dari pinjaman yg diluluskan.

  225. shaiful said

    Assalamualaikum,
    admin, saya dah buat overlap kali pertama pada bulan 3 2012, boleh ke saya buat overlap kali ke 2 pada bulan 1 2013?

  226. abdullah said

    1- MPOB (lmbga minyak sawit m’sia)
    2- Basic = RM1806.95, Elaun Tetap = RM640
    3- Status jawatan, kontrak dah 2 tahun
    4- Potngan dlm slip gaji, KOBETA (RM485) dan epf 11%
    5- Potngan luar slip gaji, kereta (RM654) dan jd penjamin loan rumah (RM12++)
    6- Sy ada semak dgn bank rakyat, x lepas sbb jd penjamin loan rumah. ada harapan??

  227. Roslina Binti Idris said

    Assalammualaikum….
    Saya bekerja di jabatan peguam negara sebagai peguam persekutuan dan berumur 25thn…Baru bekerja 5bln dan status kontrak….Saya bercadang utk membuat loan RM30k….Adakah saya layak memohon….

    • Admin said

      Tempoh kerja 5 bln tidak mematuhi syarat min tempoh kerja yg dikenakan (pada masa ini berbeza dalam setiap caw, biasanya antara 6 bln – 1 thn))

  228. aja said

    salam encik.. saya pernah buat loan dgn bank rakyat pd awl 2011. potongn angkasa 482.00 sebulan (15 tahun). saya sebenanrnya terlupa berapa total loan sy penah buat.. sy guru. basic gaji 2550. elaun dalam 1000. sy msh ada ptgn kwsp dalm 5++, dan juga kereta 600 sebulan.. sy ingin buat overlap, iaitu ingin mmohon 30k lg.. boleh kah saya overlap? dan sy berhajat utk buat utk 25tahun.. jd brapakah potongan bulanan sy nnti?

    • Admin said

      Wkmslam, secara kasar saya anggarkan masih ada kelayakan dan boleh mohon overlap. Utk jawapan tepat sy perlukan juml sebenar gaji, juml ptgn (termasuk ins, TH, yuran dll), dan umur. Hanya skim tertentu sahaja yg menawarkapinjaman sehingga 25 tahun. Sila hubungi saya di 012-712 3442 (aziz)

  229. arif said

    salam..sy bkje d Northport,bacis rm900..dn x pna mbuat loan.. maksmum brpa kh loan yg sy bleh buat..tq

  230. hafiz said

    syarikat tpt saya bekerja panel kpd b.islam dan boleh buat PGM, basic saya 3600.
    bulan lepas saya ade mohon loan direct ngan b.islam cawangan jalan perak.kalo ikutkan maximum yg saya boleh pinjam dlm 105k. masalahnya permohonan saya ditolak kerana komitment tinggi ngan rekod crris tak cantik.

    tahun lepas saya ade membeli rumah dah buat beberapa personal loan utk cover deposit. total personal loan +credit card dlm 40k

    sekarang komitment saya mmg tinggi tiap2 bulan tetapi saya sudah buat pengiraan kalau saya buat loan 100k dgn b.islam,bulanan dlm 900 +kereta 550 dengan rumah 700, total komitment saya akan kurang drd 70% dari gaji bersih tiap2 bulan setelah membuat settlement utk loan2 yg lain.

    bolehkah saya mohon pinjaman dgn b.islam melalui encik sehingga lulus?

    harap sangat2 dapat membantu
    Terima kasih

  231. saifullah said

    slm. saya bekerja swasta basic rm900+elaun = rm1300. nk buat personal loan 20k layak x?

  232. Liyana. said

    Slm, sy bekerja di kolej swasta. gaji saya rm3200. sy nk buat pinjaman dlm 50-60k. Company ada membuat potongan gaji. saya br bekerja 6 bulan. adakah saya layak? sekiranya sy layak, apakah prosedurnya? Tq.

  233. Nak tanya,
    Saya baru buat Loan bank rakyat (Bulan 11),
    dalam bulan Januari ni adalah bulan first saya bayar loan tersebut (Potongan Pertama),
    Ketika buat loan saya masih mempunyai komitmen hutang dengan koperasi dan load kereta bank rakyat..
    Loan yang saya pohon sebahagiannya saya gunakan untuk menyelesaikan kedua2 hutang tersebut, disini saya ingin tahu, adakah saya layak untuk memohon loan baru dengan bank rakyat dalam tempoh ini?

    • Admin said

      Biasanya bank memerlukan encik menunjukan rekod pembayaran sekurang-kurangnya 3 bln. Tetapi sekiranya en memerlukan pinjaman segera, saya ble uruskan pinjaman koperasi (utk kakitangan kerajaan sahaja)

  234. San said

    Helo, nak tanye, Saya pernah buat overlap dgn bank rakyat sekali tahun lepas dalam bulan lapan 2012. Saya belum menerima refund insurance, kenape ye? Ada tak duit refund tu beri kat kita atau masuk akaun pembiayaan? Kenapa akaun pembiayaan? Kan tak de tunggakkan atau late payment….. Boleh saya mendapat duit refund itu?

  235. akashah said

    Knp ATM tidak boleh buat loan bank rakyat.

    • Admin said

      Bank Rakyat mempunyai kriteria tertentu utk membenarkan peminjam yg layak memohon skim pinjamannya, Buat masa ini hanya pegawai atm sahaja yg diterima utk memohon.

  236. zaiful said

    sy kerja kerajaan di johor bahru, sy nak buat overlap untuk i-aslah prima, macam mana dan dengan siapa sy perlu berhubung……

  237. anne said

    slm..sy kakitangan kerajaan..basic 2447 dan elaun 850..sy dah ada pinjaman bank lain 122k dan 8k..loan kereta tiada..berapa maksimum sy boleh tambah ke potongan angkasa untuk buat pinjaman bank rakyat?

  238. wan said

    salam..saya bru je wak loan bulan 4 bru ni..sy aply 50k tpi dpt 27k je.bulanan 201.00 potongan.slama 20thun.nk tnye..kalau sy nk tmbh lg loan bleh ke..ap yg prlu sy buat.sy bkerja d ppum.

    • Admin said

      wkmslm, bank rakyat kalau dah beri satu pinjaman tak boleh topup, tetapi kena ditutup (overlap). Tp oleh kerana tempoh maksima semua loan (arahan terbaru Bank Negara) skrg hanya 10 tahun, jd pinjaman baru tidak cukup menutup baki pinjaman lama (tempoh pendek loan yg layak pun sedikit). Oleh yg demikian sy cdgkan en memmohon pinjaman koperasi. Kadar faedah pun 3.99% tetap. Jika berminat hubungi sya di 012-712 3442 (aziz).

    • wan said

      gaji tetap:881.84
      elaun(cola+rumah+khidmat awam)= 575.
      potongan:kwsp:152.00
      :biro:201.00
      :tbung kakitngan:2.00

      • Admin said

        Encik masih ada kelayakan untuk memohon pinjaman. Berminat sila sms/call saya di 012-712 3443

      • wan said

        boleh tak saya tahu brapa jumlah yg sy layak lagi

      • Admin said

        Maksima rm42k, 10 thn, blnn rm500

      • wan said

        42k tu siap overlap ke mcmna?..pastu ade balance berapa dpt kat tangan?..

      • Admin said

        Kalau buat di bank rakyat terpaksa overlap dan mungkin bankrakyat pun x terima kerana loan masih baru. Lgpun oleh kerana skrg tempoh hanya 10 tahun, dgn loan sbyk itu dpt bersih dlm rm10k bila overlap. Kalau nk dpt tinggi kena buat loan tanpa overlap melalui koperasi dan sy cdgkan Ukhwah. Dgn rm42k dpt bersih dlm rm39k+. Utk keterangan lanjut sms/call saya di 012-712 3442 (aziz)

  239. nurafizah said

    sy berumur 26 tahun dan bekerja di sektor kerajaan sebelum ini sy pernah membuat pinjaman dengan cimb selama 15 tahun (buat loan pada tahun 2011 ) dan sekarang sy ingin membuat overlap dengan bank rakyat..jumlah pendapatan sy rm 1500. jumlah potongan setiap bulan 716 ( termasuk kwsp + angkasa ) gaji bersih saya rm 786..layak ke sy nak buat overlap dengan bank rakyat dengan gaji bersih sebegitu?sekiranya layak sy ingin membuat tempoh pembayaran yang panjang.

    • Admin said

      Itu polisi biasa bank-bank pemberi pinjaman, iaitu setelah kes memasuki peringkat perundangan dan membuat sesuatu keputusan (ini menyebabkan nama tersenarai dalam ctos) mereka tidak akan menarik balik keputusan sehingga semua bayaran pinjaman selesai walaupun tunggakan telai selesai. Walaubagaimanapun tuan boleh memohon surat pelepasan dari bankrakyat mengatakan tunggakan telah diselesaikan dan bayaran pinjaman berjalan dengan teratur.

  240. mazlin said

    SALAM..Kalau saya nk buat loan sekarang jumlah pembiayaan adalah 10tahun kan..interest berapa ye

    • Admin said

      wkmslm,
      soalan agak umum tidak menyatakan skim mana..tapi kadar sekarang antara 3.5 – 6.85% bergantung pada jenis skim/pakej, taraf majikan samada kerajaan /swasta dan samada pinjaman koperasi atau pinjaman bank rakyat. tempoh maksima semua 10 thn.

  241. taib bin zakaria said

    Saya nk tnya blh ke army buat pnjaman.

  242. bolehkah saya membuat rayuan kali kedua,dibank rakyat.(pimjaman peribadi)

    • Admin said

      Saya tak berapa pasti apa yg en maksudkan rayuan kali kedua, tapi sekiranya disebabkan pinjaman telah ditolak, biasanya itu adalah muktamad

  243. hizz said

    loan sy dgn bank rakyat..gaji pokok 2135+elaun tetap rm280=rm2415 potongan angkasa rm648 dan potongan koperasi kota mas rm162 sy bekerja di telekom malaysia jln ipoh..umur 27..kalau sy nk overlap dr 82k ke 100k boleh lepas x??

    • Admin said

      Kemungkinan kalau nak buat overlap x lepas kerana skrg tempoh loan hanya 10 tahun, jd loan baru x cukup nak cover baki loan lama. Cara lain en boleh mohon pinjaman koperasi, buat fresh loan. Kalau berminat hubungi sy..perlu maklumat tambahan berapa ptgn lain dlm slipgaji, ie, kwsp, socso, cukai, dll?

  244. intan said

    klu nak wat loan dengan koperasi adakah jika telah blacklist/ccris/ctos masih boleh memohon?

  245. norhaslina said

    salam,,nk tny,,security deposit2 2bln kne ptog mse apply loan bank rkyat tu kite bole dpt balik x? tq

  246. Insan said

    Saya nak buat overlap loan urgently, tp pihak bank rakyat memberitahu yang masih ada CCRIS record. Kemudian pihak bank suruh saya untuk settlekan dulu CCRIS dan dapatkan Release Letter untuk dia proceed overlap loan saya tanpa masalah..setelah saya berusah payah settlekan outstanding loan saya dan mendapatkan Release Letter daripada bank yg berkenaan, saya dimaklumkan pula yang CCRIS record tu perlu diclearkan dulu dari record yang sudah tentunya akan mengambil masa. Harap bantu saya kerana saya perlukannya segera.

  247. hadiba said

    salam…tahun lepas sy buat loan bank rakyat rm55k…thn ni buat pinjaman bsn 95k dan sy dah bayar balik loan bank rakyat tersebut.kalau sy ingin buat pinjaman sekali lagi dengan bank rakyat,adakah sy perlu kemukakan semua borang mcm mula2 mohon bank rakyat dulu?(cth: pengesahan majikan,pengesahan slip gaji,borang angkasa dll)

  248. din said

    Gaji kasar RM 4000 – potongan keseluruhan dalam slip gaji RM 1788 = Balance bersih RM 2212 (Tolak luar slip gaji adalah hutamg kereta RM 650 dan terdapat bayaran tertunggak 2 bulan dan ada penggunaan maksimum kad kredit dengan bimb RM 8000) bekerja di kolej uni.islam selangor) adakah layak membuat pinjaman dengan koperasi?

  249. Ahmed Fairouz Bin Usof said

    Saya masih mempunyai pinjaman bank rakyat, adakah boleh saya memohon untuk mendapatkan penurunan faedah untuk pinjaman tersebut dan apakah prosesnya yang terlibat? Atau, adakah saya perlu memohon untuk membuat pinjaman baru iaitu “overlapped”?

    • Admin said

      Peminjam pakej pinjaman peribadi tidak dapat memohon utk menurunkan kadar faedah kerana kadar faedah telah ditetapkan dan dikenakan sama kepada semua peminjam. Permohonan utk overlap tertakluk kepada kelayakan semasa encik. Bank perlu tahu maklumat gaji, ptgn, umur, dan jumlah komitmen pinjaman lain encik sebelum dapat menentukan samada encik layak atau sebaliknya.

  250. saodah said

    Salam, saya nak tanya. Saya dah bekerja lebih 6 tahun dengan kerajaan, Tak pernah ada loan peribadi, cuma ada loan asb dlm RM200 sebulan. Saya nak apply full car loan, beli kereta mazda second hand dalam rm45k. kredit card tiap bulan bayar tak missed. Gaji dalam rm3.5k sebulan. Tapi status pekerjaan saya masih SEMENTARA dan belum diserap. Adakah saya layak untuk memohon full car loan?

    • Admin said

      Kelayakan dan kelulusan permohonan dari puan tertakluk kepada polisi bank berkenaan yang ada perbezaan antara satu bank ke bank lain. Puan kena berjumpa dgn pegawai di bahagian hire purchase mana-mana bank yang berdekatan.

  251. Jika penjamin sudah tak bekerja lagi, adakah sekarang dia masih sebagai status penjamin sedangkan dia sudah tidak bekerja lagi. Jika peminjam tidak dpt membayar loan adakah dia yg sudah tidak bekerja perlu tanggung hutangnya?

    • Admin said

      Status penjamin tidak berubah walaupun penjamin tersebut telah tidak bekerja dan tetap bertanggungjawab membayar sebarang hutang yang dituntut oleh pihak bank. Pertukaran penjamin boleh dibuat dengan kebenaran dari pihak bank.

  252. ben said

    saya kerja kerajaan gaji 7633 + 1550 elaun..service ada lg 11 thn. potongan 2146.layakah buat pinjaman lagi sbb saya kena ctos jadi penjamin org…

    • Admin said

      Ada 2 kemungkinan layak atau tidak bergantung pada jumlah hutang dlm rekod ctos. Walau bagaimanapun encik memang tidak layak memohon pinjaman bank, apa yang maksudkan disini adalah pinjaman koperasi. Untukntahu kelyakan boleh hubungin/sms saya di 012-712 3442 (Aziz)

  253. jems said

    Abng, mcm mna klau kta ada tunggakkan pinjaman kat bank lain, boleh tak kta nak apply kat bank rakyat, basic rm1800, swasta.

    • Admin said

      Buat masa ini syarat utama untuk memohon adalah mesti tiada rekod tunggakan dalam sebarang pinjaman. Untuk swasta syarat gaji minima adalah rm2k.

  254. Admin said

    Staf kontrak swasta tidak diterima oleh pihak bank rakyat

  255. Murme Gomilus said

    Sy kerja guru…basic 2222 +elaun dlm 3191….ada biro angkasa bank rakyat 898…bru tahun lalu bln7 sy loan..klu sy nak loan 20k sy masi layak ka..

  256. Admin said

    Dari segi gaji cik mungkin layak memohon tetapi bank rakyat meletakkan syarat tempoh minima kerja mesti melebihi 3 tahun. Oleh kerana jwtn cik berstatus kontrak, sekiranya loan diluluskan, cik juga biasanya kena mendapatkan seorang penjamin.

  257. Hajanah said

    Saya pernah kena blacklist dgn mybnk credit card tapi sudah jelaskan sebab blacklist sy ad keluarga saya gunakan tanpa pengetahuan sy…boleh ker sy nak buat overlap..sy ad pinjaman kereta shaja yg xpernah tertunggak…

    • Admin said

      Maklumat yang cik beri x lengkap sangat umum..sila bagi details kerja apa/jabatan/majikan gaji dan ptgn skrng. Boleh emel ke apekabor@gmail.com atau sms info ke 012-712 3442.

      • Nadlimi Nadia said

        salam…law sya nk wat loan dlm 20k ble ka..sya kja swasta..sbb rsa sya mcm xlyak..kalau sya gna nama mak sya sbgai penjamin boleh ka..

      • Admin said

        Pinjaman kakitangan swasta di bank rakyat tidak memerlukan penjamin. Walau bagaimanapun syarat minima kelayakan ialah : gaji RM2k, bekerja tetap sekurang-kurang 2 tahun

  258. nurul said

    sya nk tnya..sy de mslah ccris ngn kredit crd city bnk..mslah annual fee.. sy dah full payment n trus ttup akaun city bnk..now after 15hb 3 sy pnya ccris dah setle.. tp mslahnye skrg ni sy nk wat loan bnk rkyat still xblh..sbb bnk rkyat stil nmpk tnggakan kat ccris..sy print ccris dri bnk ngara 18hb dah XDE..tp bnk rkyat still nmpk tnggakan tu.. sy kje swsta pnasonic..
    adakah bnk rkyat ada due date sndri tuk update ccris..brapa lama sy nk kna tgu klu kes mcm ni ?? slagi xclear ccris mmg xblh wat loan bnk rkyat kn ?

  259. salam…saya berniaga sendiri dan juga ade company sendiri….perniagaan hampir setahun lebih…boleh ke saya memohon loan peribadi menggunakan slip bank perniagaan sendiri?

  260. salam…saya ingin bertanyakan ..kalo saya membuka perniagaan sendiri dan juga mempunyai akaun company sendiri…dan juga perniagan melebihi 1 tahun setengah..boleh ke saya memohon pinjaman peribadi sebanyak rm 25 k? saya tidak mempunyai potongan cuma kereta sahaja rm 529 sebulan…komitmen untuk bayaran lain pun tiada…..boleh ke sekiranya gaji bulanan 2.5 k ke atas bg sebulan?

  261. man said

    guru kafa boleh ke buat pinjaman bank rakyat

    • Admin said

      Bergantung kpd negeri mana guru kafa berkenaan mengajar dan bergantung juga pada kadar elaun, dan ptgn semasa, jumlah komitmen luar lain sekiranya ada, dan tempoh telah mengajar. Untuk mengetahui kelayakan boleh sms/whatsapp kepada saya maklumat yang saya sebutkan ke 012-712 3442 (aziz)

  262. fyruz said

    Salam… sy bekerja tetap di tm berhad. Sebelum ni sy sudah membuat loan bsn sebanyak rm70k selama 20 thun potong gaji rm595 start potong tahun 2010. So ada 2 soklan..
    1) boleh ker sy membuat loan peribadi sebanyak 30k ? Berapa interest dan berapa tahun ?
    2) perlukah sy membuat overlap dengan membuat loan lebih dari 90k untuk membayr loan lama 70k ? Mintak pandangan tuan…

    • Admin said

      wkumsalam, jawapan kepada soalan cik mungkin boleh, mungkin tidak. Ini kerana maklumat yg diberi tak cukup. Pada masa ini semua tempoh pinjaman telah dihadkan hingga 10 tahun sahaja. Maklumat yang di perlukan untuk mengira kelayakan bg menjawab soalan-soalan cik ialah :
      gaji pokok :
      elaun tetap :
      jumlah ptgn dlm slipgaji :
      komitmen luar slipgaji :
      lokasi tempat kerja :

      Maklumat di atas boleh di emel/sms?whatsapp ke 012-712 3442 / apekabor@gmail.com

  263. Liza said

    Saya pekerja swasta , dengan gaji kasar RM6000 sebulan, adakah saya layak untuk buat pinjaman sebanyak 120k ?

    • Admin said

      Jumlah kelayakan pinjaman bukan hanya bergantung pada gaji/pendapatan pemohon tapi diambilkira juga juml komitmen luar dan dalam slipgaji pemohon, dan ada juga had maksima tertentu sekiranya itu adalah pinjaman pertama (belum ada rekod pinjaman dgn bank rakyat).

  264. lina said

    saya keja kerajaan.basic + elaun 3800++. first buat pinjaman bank rakyat tahun 2012. 10k.Then overlap masa July 2013 amik 30k. soalan.bolehke kalau nak overlap lagi? agak2 berapa boleh ambil?

    • Admin said

      Boleh atau tidak hanya dapat ditentukan berapa jumlah komitmen cik di dalam dan juga luar slipgaji. Dan yang paling utama tiada sebarang rekod tunggakan akaun pinjaman (ccris) melebihi 2 bulan.

  265. Hendra Dung said

    saya merupakan salah seorang kakitangan tetap kerajaan persekutuan yang baru berkhidmat selama 10 bulan dengan gaji bersih sebanyak 1070 sebulan setelah di tolak potongan kwsp sebanyak rm137 sebulan dan ANGKASA sebanyak rm 248 sebulan.
    1) Adakah Saya layak untuk memohon pinjaman peribadi bank Rakyat? dan berapakah jumlah maksimum yang boelh saya pohon?
    untuk makluman saya tidak mempunyai komitmen luar seperti sewa rumah atau sewa kereta. Sekian terima kasih…

  266. aniza said

    Saya dah buat loan dgn bank rakyat byrn 940 selama 20 tahun..kalau saya nak buat satu lagi boleh x. Melalui ptngan angkasa….dapat x 2 potngan.

  267. ferman said

    blacklist swasta di johor

  268. Azrina said

    1. Jika pinjaman tidak dpt dijelas dlm tempoh 10 tahun, apakah tindakn bank terhadap peminjam dan penjamin ye..?
    2. Bank masih boleh mghubungi peminjam tetapi peminjam liat nak bayar.. apakah bank akan mencari penjamin.?

  269. Mansor said

    Salam,

    Apakah yang terjadi kepada pinjaman sekiranya peminjam (pegawai kerajaan) telah meninggal dunia?

    • Admin said

      Waris kpd peminjam harus menghubungi pihak bank/koperasi menyertakan bukti kematian. Pihak insuran akan menjelaskan baki pinjaman peminjam yg telah meninggal dunia

  270. me220784 said

    Assalam saya nak tanya, saya pekerja kerajaan, gaji kasar 1790, gaji bersih 1124.00, jumlah tolak 660. saya ade buat loan dengan koperasi sejati dan tinggal setahun lagi nk habis. saya berminat nak buat loan ngan bank rakyat 30k dlm masa 10 tahun. tak ade komitmen lain (bayaran umah atau kereta luar dari gaji). adakah saya layak untuk buat pinjaman tersebut, adakah kelayakan saya loan baru atau overlap koperasi sejati. lupa plak umur saya 28

  271. Admin said

    Bayaran loan diluar slipgaji juga dikira sebagai komitmen utk kira kelayakan. Utk syarat yg lebih mudah mohon pinjaman koperasi.

  272. rina said

    umur 29thn.bsc + elaun rm3239.pnh bt loan bnk rkyt n overlap.awal thn full settlement di bnk rkyt dan bt di mbsb dgn potongn 1498.ada loan asb sbyk 300 ttpi tiada dlm slip gj.soalan,jika sy ign bt loan di bnk rkyt smula sbyk 20k lyk x?and adakah dokumen pmohonan sama spt mula2 mbuat pinjmn bnk rkyt dl.?atau cuma slip gj 1bln spt overlap bnk rkyt.(semua data majikan dan peribadi msh sama).

  273. shawal said

    sy nak tanye.sy bkerja nurse d hospital krajaan.pd bln 7 bru2 ni sy ada buat pnjmn peribadi dgn bank islam sbanyak 20k.skiranya sy ign buat pnjmn dgn bank rakyat utk slsaikn pnjmn itu dan utk kgnaan pribadi sy,lyk x sy utk buat pnjmn bank rakyat?.dan jikalau lyk,brapa yg blh sy pnjm?

  274. Admin said

    perlu permohonan lengkap seperti permohonan baru

  275. Admin said

    Utk kira kelayakan sy perlu maklumat juml gaji, ptgn, umur, bayaran bulanan bank islam, nama majikan dan lokasi cik bekerja..boleh sms info di 012-712 3442

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 184 other followers

%d bloggers like this: