Loan4CcrisCtos

Pinjaman Peribadi Koperasi – Blog Maklumat Pembiayaan Peribadi Koperasi Terkini

Pertanyaan Berkenaan Pinjaman i-Aslah Bank Rakyat

Posted by Admin di September 24, 2011

Akhir-akhir ini banyak pertanyaan diajukan kepada saya berkenaan pinjaman i-Aslah Bank Rakyat. Saya terpaksa memberi jawapan yang hampir sama kerana pengunjung blog banyak bertanyakan soalan yang hampir sama. Sebenarnya jawapan kepada soalan mereka mungkin boleh di dapati di page-page yang awal. Walau bagaimanapun di sini saya jelaskan beberapa perkara berkenaan skim pinjaman i-Aslah Bank Rakyat (ini bukan penerangan rasmi Bank Rakyat) dari perspektif blog peribadi.

Kelayakan Rasmi:
Bank Rakyat telah menetapkan syarat-syarat umum seperti berikut:

(1) gaji minima RM3k, tempoh kerja minima 3 tahun

(2) Majikan pemohon jika syarikat swasta mesti lah panel yg masih sah dengan Bank
Rakyat supaya skim potongan gaji oleh majikan (PGM) boleh dibuat

(3) Jika kakitangan Kerajaan minima tempoh kerja 6 bulan, permohonan dari
kakitangan “kontrak” mungkin diterima dengan syarat yang ketat

(4) Tiada rekod tunggakan sebarang pinjaman di bank lain / Bank Rakyat melebihi 2
bulan. Pemohon mesti mengemaskini bayaran tunggakan sebelum memohon.

(5) Tiada rekod “special Attention Account” dalam ccris.


Perhatian!

(1) Bagi kakitangaan swasta syarikat panel (KL & Selangor sahaja) sekiranya gaji anda adalah >RM1.7k dan tempoh kerja >1 tahun boleh hubungi saya supaya pihak saya boleh berunding dan mengemukakan rayuan dengan pihak bank.

(2) Jika anda ada masalah ctos / special attention account / blacklist boleh juga menghubungi saya.

(3) Pertanyaan dan permohonan dari guru-guru GSTT juga dialu-alukan

Sebarang Pertanyaan : Sms / hubungi : 012-712 3442

UNTUK JADUAL TERKINI KLIK : JADUAL i-ASLAH MEGA 2012

About these ads

74 Respons to “Pertanyaan Berkenaan Pinjaman i-Aslah Bank Rakyat”

  1. Saya merupakan seorg Eksekutif di Johor Land Berhad, merupakan anak syarikat Johor Corporation. Kini saya telah mengalami CCRIS untuk kredit card CIMB yang berjumlah RM8,000 lebih (setakat sept 2011). Saya ingin membuat pinjaman untuk rumah tetapi disebabkan oleh rekod CCRIS tersebut permohonan pinjaman saya gagal. Diharap pihak tuan dapat membantu saya untuk menyelesaikan masalah ini.

    NAMA SYARIKAT: JOHOR LAND BERHAD
    JAWATAN: EKSEKUTIF PEMASARAN
    GAJI: RM3,000
    NO. I/C: 800210-01-5290

  2. Afe Adne said

    Saya pekerja badan berkanun..
    sudah bekerja selama 2tahun dan berstatus tetap
    gaji bersih Rm1600+

    Suami saya swasta(anak syarikat TM)
    sudah bekerja selama 2tahun dan berstatus kontrak

    soalan : siapa yang lebih sesuai untuk buat loan peribadi? sebab kami juga mahu buat loan untuk beli rumah…

    • Admin said

      Bukan soal sesuai atau tidak tapi yg penting soal siapa yang layak. Suami pun berstatus kontrak pekerja syarikat swasta mungkin sukar untuk mendapat pinjaman. Pn mungkin layak memohon pinjaman tetapi sebab tiada maklumat terperinci gaji dan ptgn dan nama majikan jadi saya tidak pasti skim pinjaman mana yang pn layak. Sms / hubungi saya utk memberi maklumat tersebut di 012-7123442.

  3. Apai said

    saya gomen staff..kerja dh hampir 8 thyn..haji RM6K++..tapi ada beberapa masalah bad rekod or maybe blacklist..antaranya:

    1) Pernah buat loan bank rakyat RM30K…skrg baki penjaman hanyi berbaki RM1K++
    2) Crdt Card MBF – dh diselesaikan full settlement 4 thn lepas
    3) Kereta jual kpd 3rd Party – tapi 3rd party x byr – skrg dh diselesaikan full settlement kereta thn lepas
    4) Pinjaman pendidikan MARA , nama dh kuar dlm paper..buat rayuan utk pemotongan…skrg hanya berbaki RM2K++ shj….tapi ada surat sokongan drp MARA yg mengatakan pinjaman pendidikan telah diselesaikan

    bercadang nk wat pinjaman peribadi RM30K..pls advise

  4. mohd nazri said

    saya dh berumur 50 tahun. nak ambil loan RM 80k.Tetapi saya nak bayar dalam jangkamasa 6 tahun.boleh ke? saya bekerja dengan swasta.sebenarnya saya nak buat overlap.Hari tu saya ambil sebanyak RM35K.basic saya ialah RM4150

  5. Miya Talib said

    Salam.. Saya nak tanya.. mana lebih kenguntungkan untuk peminjam..

    loan dgn bank rakyat atau Personal Loan Kuwait Finance House (KFH)

    sebab untuk KFH interest hnyalah 4.99%

  6. Saya bekerja di sektor swasta dah hampir 6 tahun (latest).Gaji Gross : RM5,285.Gaji Net RM4,436 tapi ada beberapa masalah Bad Record dan Blacklist..ada rekod di CCRISS dan CTOS antaranya:

    1) Pernah buat Personal Loan dengan Bank Rakyat Angkasaraya RM14K…skrg baki pinjaman hanya berbaki RM 9,264.35+ dan…….
    sebagai penjamin kepada loan RM 11,000.00 ada baki RM 6,378.28
    2) Ada hutang kredit kad MBF / Mayban Finance / CITI Bank – sudah written-offf oleh bank tapi tak tahu baki sebenarnya….(sy nak bayar semula)
    3) Kereta kena tarik – Loss After Dispossal baki ada lagi baki RM15,000+…Hong Leong Bank Berhad
    4) Pinjaman ASB RHB bank ada baki RM2,000++

    Bercadang nak buat Pinjaman Peribadi RM50K to RM 100k..pls advise
    my contact no : 012-2829897
    my e-mail address : ababgromeo66@gmail,com

  7. Admin said

    Tiada masalah jika anda diblacklist kerana hutang pinjaman di mana-mana bank sekalipun. Walau bagaimanapun hutang peribadi di Bank Rakyat anda tiada pilihan, mesti dijelaskan dulu sebelum dapat memohon pinjaman baru bank rakyat.

  8. mia said

    saya keje dengan alliance bank – almost setahun setengah-
    – basic rm4000.
    -sebelum masuk alliance ada loan 90k dgn bank rakyat. then bayar 939 melalu potongan gaji.
    -lepas masuk alliance – stop bayar (financial prob) and tunggakan 12k – almost nak dpt surat mahkamah
    -bulan august buat bayaran tunggakan 12k and dpt release letter dr bank rakyat and kata account da dikemaskini.and updated todate.
    -bayar bulan 939 on time start august till now.
    – boleh x apply loan bank rakyat – refinance – 130k – utk bayar utang card credit – bayar utang2 etc.nak ada satu utang bank rakyat je.

    • Admin said

      Sy tak dapat beri kepastian boleh atau tidak kerana rekod tunggakan baru saja pulih. Cuba sendiri bertanya di mana caw bnkryt terdekat. Sekiranya ada masalah hubungi saya semula mungkin saya dapat tawarkan jalan penyelesaian lain..

  9. siti norzaidah said

    salam..saya staff kontrak di bwah kerajaan..sya dh bekerja 1 thn 6 bulan..kontrak saya renew 1 thn sekali.gji bersih saya tolah epf tggal RM1780.00 dan potongan epf saya RM220.sya ingin buat personal loan RM7000..tetapi sya tiada potongan angkasa..macam mana??

  10. [...] Pertanyaan Berkenaan Pinjaman i-Aslah Bank Rakyat [...]

  11. asna said

    saya bekerja di profesional tools and die sbg production enginer sebulan..adakah saya boleh membuat loan..brapa kdrnya?

  12. asna said

    apakah perbezaan antara pinjaman peribadi bank rakyat dan bank islam…??saya buntu skrg

  13. nik sabariah binti nik f said

    saya bekerja dengan MAS 8 bulan sebagai pekerja tetap dan gaji saya RM 3000. Adakah saya layak buat pinjaman dan berapa jumlah yang saya layak sbb saya nak biayai Yuran Master saya. Sila balas dengan segera. thanks.

  14. nina said

    pekerja jimah o&m boleh buat pinjaman ni tak?company ni powerplant kat negeri sembilan..half government macam tnb..

  15. lily said

    sya kkitgn krjaan tlh brkhdmt 18 thn..opsyen 58thn..nk mnta advce utk baiki strukr gaji..bsic rm2116.59/ksrrm3141/ptgn rm1830

    • Admin said

      Ada baki kelayakan utk buat pinjaman sebanyak rm54 lg. Puan perlu buat overlap sekiranya ingin membuat pinjaman tambahan. Sy tak dapat beri komen kerana tiada maklumat seperti umur pn dan details ptgn byran loan sedia ada dalam slipgaji pn

  16. nik sabariah binti nik f said

    sekiranya dapat membuat potongan gaji, berapa jumlah yang saya layak mohon pinjaman ?

    • Admin said

      Tiada polisi umum berkenaan jumlah kelulusan kerana ia bergantung kpd gaji, juml ptgn dlm slipgaji & juml komitmen semasa diluar slipgaji, umur dan sejarah kredit pemohon. Di bawah syarat umum bnkryt pada masa ini, min gaji mestilah rm3k dan tempoh min kerja 3 thn. Jika kelulusan diberi terhadap kes yg tidak memenuhi kriteria gaji atau tempoh kerja kebiasaannya pemohon diminta mengemukakan seorg penjamin. Syarat yg paling utama ialah majikan pemohon mestilah di dalam senarai panel Bkryt

  17. DHL said

    salams…saya 2thn++ bekerja swasta as Senior System administrator, gaji RM4K++ lepas tolak epf,tax (++ = allowances+OT)….baru ada loan rumah 200k,800 sebulan …current CC penggunaan dalam 9k++…loan kereta lagi 14k until 2015…adakah saya layak?

    • Admin said

      Pertimbangan untuk pembiayaan peribadi i-Aslah hanya boleh diberi sekiranya syarikat tempat en bekerja adalah syarikat yang tersenarai di dalam panel Bnk Rakyat

  18. Fairul said

    Saya bekerja di sektor kerajaan berjawatan tetap. Telah berkhidmat selama 5 tahun. Gaji saya RM4200. Saya ada masalah high commitment di mana hampr 100% disebabkan perkara berikut:

    – Hutang Credit card dengan 5 bank
    – pinjaman peribadi Public Bank RM30k
    – pinjaman bank rakyat RM12k ([potongan gaji melalui biro angkasa). Baki tinggal RM4k sahaja
    – pinjaman kenderaan RM493 sebulan
    – pinjaman beli rumah RM565 sebulan

    Walaubagaimanapun, saya tidak pernah menghadapi masalah untuk membuat pembayaran bulanan ke atas commitment tersebut. Saya ingin bertanya layakkah saya untuk membuat pinjaman peribadi di bank rakyat sebanyak RM30 – 50k bagi tujuan untuk menyelesaikan hutang credit card sekaligus nak tutup akaun credit card tersebut. Harap tuan boleh membantu.

    • Admin said

      Ya sememang nampak high commitment dan Bank Rakyat akan mengambilkira semua komitment dalam slipgaji atau diluar untuk mengira kelayakan membuat pinjaman. Sila hubungi saya di 012-712 3442.

  19. Fairul said

    Terima kasih atas jawapan. Boleh email saya jadual bayaran untuk pinjaman peribadi bank rakyat. Tolong email ke fairuldnas@yahoo.com

    • Admin said

      Sila encik berikan maklumat jumlah semua ptgn dalam slipgaji dan umur encik utk saya kirakan kelayakan. Boleh hubungi atau sms terus ke 012-7123442 (aziz)

  20. RHONNY said

    SAYA PERNAH BUAT SETTLEMEN INSURAN ETIQA MELALUI BANK RAKYAT CUMA MASALAHNYA SEKARANG PIHAK ETIQA INSURAN BELUM BUAT PERBEHENTIAN POTONGAN.SAYA BERCADANG HENDAK BUAT OVERLAP ADAKAH SAYA SEKARANG LAYAK?SILA BALAS…

  21. azie said

    adakah masih layak membuat pinjaman jika syarikat tempat bekerja sudah expired

  22. shahiril said

    Salam

    Saya merupakan pekerja GOV.Tapi masih lagi kontrak.dah 2 tahun.gaji RM 2,060.00.adakah layak membuat pinjaman?Terima kasih.

  23. snizam said

    Assalamualaikum,

    Saya pernah buat pinjaman bank rakyat sebanyak 20k pada 2006 ke 2007, dan saya nak buat pinjaman lagi pada bank rakyat, apakah proses dan cara-cara yang betul untuk saya membuat pinjaman tersebut??

  24. rozana said

    salam,
    saya bekerja di sektor swasta di syarikat insurance. tetapi saya bekerja di bwah agensi manager bukan direct insurance company. gaji bersih saya rm2,060.00. saya pernah ccris disebabbkan asb loan dgn maybank tetapi dh settle dgn maybank (surat release pun ade). saya ade pinjaman peribadi dgn cimb bank berjumlah rm5k. bulanan rm184 dan sekarang dh masuk 1tahun. soalannye layakkah saya untuk memohon pinjaman sebayak rm10-15k?

  25. Nana Desperate said

    1.Salam sy bkerja di sektor govmnt slma 5thn (gaji bersih rm2065.02)dan mpunyai masalah ccriss dgn:-
    – Ambank (pasal kereta) tapi dah setel 3 bulan tunggakan.
    2.Apply personal loan dgn bsn nak overlap dan nak tmbah new loan,tp kna reject sbb ccriss dgn ambank masalah kereta td.
    3. Tnya banknegara katanya, mslh ccriss ni kna tggu 1thn..pling cepat 6 bln..baru boleh apply new loan.So bila agaknya sy bleh apply loan atau xlayak lg (kiv) dulu..bg cantikkan akaun payment dahulu.

    • Admin said

      Kalau masuk Bank rakyat sekalipun peluang tetap 50:50 ini kerana masalah ccris. Tetapi sekiranya masuk pinjaman koperasi xde masalah, kadar faedah pun hanya 4.99%, tempoh maksima 20 tahun. Jika berminat untuk memohon pinjaman koperasi sila sms/hubungi saya di 012-7123442. T.ksh

  26. hilmi said

    1.Salam, sy bekerja di syarikat swasta sebagai permenant staff baru 4 bulan. Sebelum ni sy bekerja sbg permenant staff untuk standard chartered bank.
    2. Saya nak buat personal loan ngan bank rakyat
    3. Tetapi saya ada beberapa masalah
    – gaji 3 bulan pertama di bayar tunai kepada saya kerana akaun BSN sy baru aktif. Pada bulan keempat (MEI) gaji di bayar melalui bank BSN, dan saya ada semua payslip original untuk 4 bulan gaji
    – Saya ada personal loan ngan RHB, Al RAJHI & AEON berjumlah RM 692.
    – Company baru sy tidak membuat potongan EPF
    4. Disini saya nyatakan detail :
    – kerja tetap (ada surat pengesahan kerja tetap & surat pengesahan jawatan)
    – basic gaji RM 2400
    – bebas ccris & ctos
    – EPF statement sepanjang bekerja dengan SCB Bank ok.
    – no tel : 0179843626 @ 0102254161
    – email : noorhilmimamat@yahoo.com
    5. Boleh tolong check, sama ada saya layak membuat pinjaman atau tidak.

    • Admin said

      Syarat minima utk saya dapat bantu, gaji sekurang2 2k, kerja sekurang2 6 bln atau/dan sudah confirm dan syarikat mesti panel bank dan boleh membuat ptgn gaji untuk membayar pinjaman encik

  27. hannaqlan said

    sy pernah buat pinjaman bank rakyat sebanyak 70k dgn potongan biroangkasa. gaji setlh tolak pinjaman rm 1000. sy juga mempunyai 2buah rumah sewa dgn kadar rm500 sebuah. sy ingin buat overlap. bagaimana? saya bekerja di amanahraya selama 4thn. berapa byk sy blh pinjam?

    • Admin said

      Saya perlu maklumat juml gaji (pokok+elaun tetap), juml semua ptgn dlm slipgaji, bayaran bulanan loan bank rakyat dan umur encik, serta lokasi pejabat

  28. waniekinara said

    salam..sy staff swasta gj pokok dlm rm2100 ader msalah kewangan sedikit..pernah wat pinjmn ngn bnk rakyat thn lps..potongn biro angkasa sbnyk rm374…layak x???

    • Admin said

      Apa nama syarikat? Kalau lokasi syarikat di KL/Sgor sy mungkin dapat bantu

      • waniekinara said

        universiti Malaya Specialist Centre- UMSC …jln universiti KL…sy ader mohon pnjaman ngn bnk laen tp gagal …sy ader tunggakan ngn bnk laen tp xmelebihi rm1000…bt mse ni sy mmg btol2 memerlukn wang selain utk melunaskn tunggakan n urusan peribadi laen. sy ingin memohon pinjaman dlm kuantiti yg minimum sj x bnyk..boley x cik tlg sy???

      • Admin said

        sms info gaji, ptgn, umur dan nama ke 012 -712 3442

  29. saya kerja di MK land holding berhad. umur 31. potongan dalam pay slip 250. tiada potongan luar yang lain. gaji gross RM2600. nak buat loan untuk setelkan hutang credit card.
    adakah saya layak?

  30. joe said

    Saya add buat pinjaman bank islam 15k baru dua bulan. bolehkah saya buat pinjaman lain dengan bank rakyat atau overlap pinjaman lama. Saya kerja kerajaan, basic gaji 2500. Harap dapat advise saya.

  31. Norul said

    sy nak selesaikan loan di bank rakyat n nak dapatkan penyata baki pinjaman. ada prosedur x nak bg dapat cepat.

  32. Salam saya nie kerja bdn berkanun hukm 5 tahu dah kerja saya penah buat loan ngan bank rakyat 85k basic 1852 tinggal 1550 tolak pimjaman bank 750 ada loan kerete dlm 30k eon 2 loan bersih gaji 756 boleh tak buat pimjaman koperasi berapa dapat

  33. feroz said

    Salam Admin,

    Saya merupakan staff di UNISEL, bawah kerajaan negeri. saya nak tanya saya layak x utk mempuat personal loan di bank rakyat. Saya baru kejer 6 bulan dan merupakan staff kontrak 2 tahun(tetap), gaji saya RM 1600. Saya nak wat loan sebab nak settle kan hutang2 di bank lain dan tumpu pada satu bank sahaja. harap admin dapat membantu.

  34. bob said

    salam admin,
    pada tahun 2009, saya ada buat pinjaman peribadi dgn bank rakyat. dan saya tertunggak selama 3bulan, pada hari ini, saya terima surat hadir mahkamah pada november ini, berkenaan saman bank rakyat ke atas saya, kerana tidak bayar tunggakan sebanyak rm3120.00. jd dalam saman tersebut pihak bank hendak menuntut jumlah penuh pinjaman peribadi sebnyk rm111,000.00. apa harus saya lakukan? tolong admin bg cadangan untuk saya siapsiaga ke mahkamah nnt. TQ admin

  35. Nazuan said

    Salam,
    Saya ingin melangsaikan blacklist kereta 10thn yang lalu dlm lingkungan Rm10k. Baru bekerja (3bulan) dgn salah satu anak syarikat Hong Leong,sbm ini bkerja disyarikat lain. Bekerja sebagai executive bergaji basic Rm4500 dan tiada ptgn kecuali KWSP & Socso.

  36. Rizal said

    Saya cuma nak tanya, kalau pernah bekerja dengan kerajaan dan telah buat loan dgn mbsb, then berhenti bekerja dengan kerajaan dan membuat bisness sendiri. Bagaimana nak buat full settlement dgn loan mbsb Apa caranya? Adakah samada buat penyelesaian sendiri? Ataupun buat overlaps loan dgn bank rakyat untuk full settle!! Tlg nasihatkan saya?

  37. hafiz said

    kerja tetap..2 tahun 7bulan di tm..basic rm1940+elaun(rm340) =rm2280..nett slepas potongan =rm1407..last year bulan 3 ade buat loan prsonal ngan bank rakyat 45k (mothly = 533 )..adakah sy sudah layak membuat overlap?

    • Admin said

      Syarat kelayakan utk meminjam skrg utk swasta (termasuk TM) adalah gaji min rm3k dan tempoh kerja min 3 tahun dan tiada rekod blacklist atau ccris melebihi 2 bln

  38. hanapi said

    isteri sy bekerja di ppukm, sya bekerja di pasir gudang. nak buat loan untuk settle biasiswa isteri saya sebab dia kne bond dgn ppukm. biasiswa total 50k. dia baru bkerja setahun. boleh lepas ke x kalu buat loan 50k kerajaan?gaji dia dalam 2.5k, gaji saya dlm 4k tp saya swasta.

    • Admin said

      Saya tak boleh kata lepas atau tidak, sebab kena kira factor lain lagi, seperti juml ptgn dalam slipgaji, komitmen loan lain sedia ada, rekod ccris/ ctos sekiraya ada. Boleh sms maklumat ke 012-712-3442 (Aziz). Insyaalah sy buat semakan dan pengiraan.

  39. Mohd Ariffin Saleh said

    Salam, saya Mohd Ariffin Saleh tetiba dapat tunggakan penyata akaun pembiayaan yang tidak dibayar oleh peminjam sebanyak RM25,563.55.
    Seingat saya, saya tak pernah jadi penjamin kepada peminjam iaitu Raja a/l Nagappan. Bagaimana saya nak tengok dokumen pinjaman oleh
    peminjam ini ( I-Aslah : No. akaun 62-070-007979-9 ) di cawangan bank rakyat mana. sila beri jawapan SEGERA.-

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 184 other followers

%d bloggers like this: