Loan4CcrisCtos

Pinjaman Peribadi Koperasi – Blog Maklumat Pembiayaan Peribadi Koperasi Terkini

PINJAMAN PERIBADI PETRONESA

Posted by Admin di Jun 11, 2011

Petronesa Sdn Bhd, sebuah anak syarikat kepada Yayasan Sarawak ingin menawarkan pakej pinjaman peribadi kepada pemohon-pemohon yang berkelayakan daripada kakitangan-kakitangan :

  1. Kerjaan Persekutuan
  2. Kerajaan Negeri (Slipgaji Perbendaharaan Negeri
  3. IPTA, Hospital Kerajaan
  4. PDRM, KWSP, LHDN, PERKESO
  5. Majlis Amanah Rakayat (MARA)
  6. Majlis Tempatan / Badan Berkanun
  7. Syarikat Sdn Bhd / Bhd (Potongan Gaji – Biro Angkasa)

Syarat-Syarat Kelayakan & Terma

  1. Kakitangan Berjawatan Tetap
  2. Gaji Minima : Kerajaan/Berkanun (RM800), Swasta (RM1000)
  3. Tempoh Minima  Perkhidmatan : Kerajaaan (4 Bulan), Majlis / Berkanun (1 Tahun), Swasta (3 Tahun)
  4. Maksima Pinjaman : Kerajaan / Berkanun (RM150K), Majlis /Swasta (RM70K)
  5. Tempoh maksima Pinjaman : Kerajaan / Berkanun (20 Tahun), Majlis /Swasta (7-10-15 Tahun)
  6. Kadar keuntungan : Kerajaan (6.99%), Lain-lain (8.5%)
  7. Maksima Potongan Gaji : Kerajaan/Berkanun/Majlis (60%),  Swasta/GLC (50%)
  8. Payout (Tunai Bersih) : 90%
  9. Blacklist : Maksima RM25K

SYARAT-SYARAT TERKINI KLIK DI SINI

*******************************************************************************

PERHATIAN !!!
Berminat untuk mendapatkan income berterusan seumur hidup mempromosi produk kegunaan harian hampir 20 juta pengguna di Malaysia?  Jual sekali, income berterusan masuk. Rebutlah peluang keemasan ini, jangan terlambat.
Sila email sebarang pertanyaan ke : apekabor@gmail.com

About these ads

103 Respons to “PINJAMAN PERIBADI PETRONESA”

  1. rayza said

    en aziz..
    sye keje swasta sdn bhd..tp bru sthun lbh keje..bole apply xtk dis loan?
    basic 2k..

  2. ARFIAN BIN ABDUL RASID said

    saya kerja d jabatan pendidikan. saya pernah memohon pinjaman di perdanajaya tetapi tidak lulus, tak tahu kenapa. Boleh saya cuba loan di petronesa? Gajipokok+elaun= RM3671.17. potongan RM1638.93.

  3. harry seman said

    untuk kakitangan MAS ade tak en.aziz?

  4. saftuyah binti rabaee said

    kenapa tentera susah nak buat loan?kalau petronesa boleh buat x?

  5. an said

    utk yg ada akpk bleh memohon?

  6. marsha said

    saya merupakan pelangan tetap petronesa. saya nak tahu bagaimana nak jd agent petronesa?

  7. lyn said

    boleh berikan saya alamat petronesa dan no telefon pejabatnya di kota kinabalu…tq

  8. amir said

    kalau kerja hotel boleh memohon lexis port dickson dulu legend water chalet,tapi ada ctos basic 2650

  9. J-SHAM said

    Sa keje krjaan.bankrap 40k boli luluskah?mau loan 50k,bulann?tunai?tq.sabah

  10. Norliza said

    Salam…saya bekerja di selia selenggara sdn bhd..(swasta).bolehkah saya memohon loan ni?

  11. SA said

    SY ADA TERIMA BORANG PERMOHONAN PETRONESA,TP WAS2 LA NK APPLY..DLM BORANG TU ADA GAMBAR BARANG..BOLEH JELASKAN

    • Admin said

      Kalau was-was jangan teruskan..ada skim pinjaman lain yang lebih baik sekiranya saudara layak..keterangan lanjut boleh sms/hubungi saya di 012-712 3442

      • Azizan said

        berapa lama proses setelah submit

      • Admin said

        Sekiranya borang lengkap dan pihak Petronesa tiada masalah berhubung dgn majikan pemohon, proses mengambil masa seperti berikut :-
        1) Petronesa-KFH : 7 hari bekerja
        2) Petronesa-HDM : 10 hari bekerja

  12. Ain said

    sy bkerja disyrikat pembinaan Infra E&J Sdn Bhd..
    Boleh ke sy mmbuat pinjaman ini …??

  13. zulkifli bin saud said

    sya telah menerima borang pinjaman petronesa daripada farah KL tapi sya nak tanya potongan bulanan banyak mana jika saya loan 4500 buat masa 8 thn, dan bila dah lulus wang tu masuk ke akuan mana

  14. usop said

    kerja dgn sime darby setahun dan basic 1300..bole pohon?

  15. neeyzha said

    saya kerja gov,da blacklist dlm 15k…boleh tak lau saya apply loan untuk clear blacklist tu?

  16. amir said

    saya berumur 29 tahun dan bekerja di Bank Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME Bank), gaji = RM3,500, potongan dalam slip = RM1080. berapa maksimum pinjaman yang boleh saya buat? Tq

  17. saya..berkerja d JKR SARAWAK,masalah nya,JKR tidak meluluskan sain dan cop majikan..boleh kah saya meminjam???

  18. puteri said

    saya bekerja di bursa malaysia berhad, join program akpk….layak mohon??

  19. bipul said

    sy kje kerajaan..baru msuk 3bulan…nk buat loan peribadi kt petronesa rm60k boleh x????
    gaji rm1316.89…..potongan rm246….

  20. Sai Ful said

    saya kerja di armstrong .ada biro angkasa. .boleh kah sy memohon

  21. saya buat pinjaman selama 60 bulan bermula september 2006…pada kiraan saya tempoh pinjaman sepatutnya dah habis tapi sehingga sekarang masih potong gaji melalui angkasa.jadi apa patut saya buat sekarang…atau ada tak nombor telefon cawangan yg terdekat dengan pulau pinang.
    rozalina – 016 4344088

  22. Well said

    boleh tak senaraikan syarikat yg layak memohon pinjaman melalui skim ni?Terima kasih.

  23. azlan said

    kalau swasta boleh buat ker??

    • Admin said

      Untuk skim Petronesa hanya terbuka utk kakitangan kerajaan, badan berkanun, dan beberapa syarikat swasta terpilih sahaja. Saudara tidak menyatakan nama syarikat jadi saya tidak dapat memberi jawapan boleh atau tidak.

  24. noor said

    tuan, kalo staf rapid kl sdn bhd , anak syarikat prasarana negara berhad boleh ke?

    • Admin said

      Sekiranya status panel dengan Bank Rakyat telah diperbaharui/kemaskini secara umumnya boleh memohon tetapi tertakluk kepada syarat kelayakan semasa yang diperlukan

  25. shah said

    wife saya blacklisted dgn bank rakyat RM9,000….. blh mohon? keje kerani di maybank, gaji tetap rm2454….. potongan takder sbb tak blh apa2 loan sbb blacklisted…. bayaran bank rakyat tu masih diteruskan, rm330 sebln…..

    • Admin said

      Kakitangan bank tidak boleh membuat pinjaman dari koperasi kerana tiada kemudahan potongan biro angkasa. Peminjam yang blacklist Bank rakyat tidak dapat memohon sebarang skim pinjaman Bank rakyat lg sehingga pinjaman tersebut selesai.

  26. puteri said

    kalau blacklist lebih dari 30k, boleh memohon?

  27. sherina said

    sy kakitangan di hosp.boleh tak sy apply loan yg tidak memerlukan pengesahan majikan.

  28. Ernie said

    Salam…saya nak tanya…boleh ke suami saya apply loan ini…dia bekerja di Wing Hin Automobile Sdn Bhd (Toyota) swasta ..tapi nama dia ada blacklist…

    • Admin said

      Pinjaman Petronesa hanya untuk kakitangan Kerajaan dan badan berkanun dan sesetengah syarikat swasta yang menggunakan khidmat potongan Biro Angkasa.

      • Ernie said

        saya nak tanya…form loan saya sudah submit kpd Petronesa hari Jumaat (6 April 2012)..tapi pihak Petronesa belum menghubungi Jabatan saya untuk membuat mengesahkan jawatan..saya nak tanye lg..berapa lama untuk proses loan lulus dan dpt duit loan??sekian

      • Admin said

        Kami bukan pihak pengurusan Petronesa, sila hubungi agen yang menguruskan pinjaman sdr

  29. habib said

    kelulusan permohonan mengambil masa berapa hari?

  30. bibi said

    kalau potongan sdh mencapai 60 peratus ada jaln lain utk buat loan lgi ke….

  31. habib said

    setelah permohonan loan di luluskan…berapa lama wang loan tersebut dapat di terima oleh pemohon….bagaimana nak mengetahui wang tersebut telah di kreditkan ke akaun pemohon….

    • Admin said

      Sekiranya di Petronesa-HDM, selepas 1-2 hari duit masuk akaun. Pihak agen akan beritahu. Sekiranya encik memerlukan pinjaman boleh hubungi saya di 012-712 3442 (aziz)

  32. imah said

    dulu sy ada bt loan dgn petronesa, kalo nak overlap mcm mn? dokumen sama mcm baru jugak ke?

    • Admin said

      Dokumen hampir sama tapi borg ada sedikit perubahan, kalau cik nak saya uruskan permohonan, sila sms nama & alamat lengkap sy hantar borg, yg ada sedikit perubahan juga ke 012-712 3442

  33. nora said

    saya ada buat pinjaman dengan petronesa…saya nak tanya kalau dah akad tu maknanya loan kita sudah lulus ker…tq

  34. nora said

    kalau dah lulus..berapa hari cek akan keluar yer..ada kah terus bank in dalam akaun ataupun kita bole collect..tq..

    • Admin said

      Di bank-in ke dalam akaun

      • nora said

        berapa hari cek akan di bank in ke akaun customer?

      • Admin said

        Akan mengambil masa beberapa hari utk proses dokumentasi /stamping dll. Tetapi sekiranya melibatkan pinjaman bertindih (overlaping) masa kemasukan cek (bank-in) hanya akan dibuat setelah menerima resit asal dari koperasi di mana pinjaman di overlap.

      • nora said

        sya buat loan baru…1st saya submit..sy bagi kat agen…lepas tu petronesa kol utk akad..sy tnggu 3 hari cek x masuk n sya kol petronesa n diaorg cek loan saya kata master agen cancel loan sy…pelik..nape bole jadi mcm tu? sya kena submit lagi sekali…

      • Admin said

        minta maaf x dpt comment saya xde maklumat. serah kat agen di mana? cik kerja di mana? sms maklumat pd saya di 012-712 3442 (aziz)

  35. Salam,
    Cuma nak tau, kakitangan Petronas boleh buat pinjaman ke

  36. mohd ibrahim selamat said

    Sekiranya ada membuat loan dgn petronesa, contohnya utk 10 thn…tetapi selepas berapa tahun (5thn) saya nak buat full settlement… apa yg perlu saya buat..??
    Takkan saya kene pergi HQ kt Sarawak..utk ambik full settlement record..??
    Boleh beri penerangan dlm perkara ni..?/

  37. ROSLI BIN PAIDI said

    SY Rosli Paidi tempohari dalam awal bulan 10/2012 sy ada membuat pinjaman lebik kurang14k ,duit penduluhan 3 bulan dipotong sekali utk 3 bulan,belum cukup baru 3 bulan pihak koperasi dah potong pinjaman sy,sepatutnya bulan 12 baru potong baru adil,kalau mcm pihak koperasi kena pulangkan baki duit penduluhan 2 bulan kepada saya

  38. Aminuddin said

    Sy ade trima borang petronesa dari sorang agent ni..knape sy diminta membayar rm 60 sedangkan sy masih belum memohon loan ini..bila ditanya katanya sbgai wang penghantaran borang…minta jelaskan..

    • Admin said

      agen pinjaman kop akan dibayar komisen utk setiap permohonan yg dikemukakan bg pihak pelanggannya. Bayaran yg diminta oleh agen tersebut merupakan urusan peribadinya, tertakluk kpd persetujuan samada en menerimanya ataupun tidak. Borang permohonan adalah percuma. Kos pengeposan /courier borg di Malaysia mungkin tidak lebih dari rm12 maksima.

  39. Rokiah binti Yusof said

    saya sudah hantar borang pinjaman lebih sebulan kot, tp sampai sekarang tiada jawapan pasti, Setiap kali call agen kata ok dan telah diluluskan tetapi sampai sekarang tiada jawapan pasti. Boleh tolong semakan dan beri jawapan sebenar lulus atau tidak. Saya tak perlu menunggu benda yang tidak pasti. Kata call akad sehari ke sehari tiada yang call. APA SUDAH JADI. ADAKAH KEMUNGKINAN PINJAMAN LULUS AGEN BOLEH AMBIL DUIT TANPA PENGETAHUAN PELANGGAN?

    • Admin said

      Jika agen berdolak-daleh, Puan perlu hubungi /bertanya terus dgn pihak agency/koperasi yg menguruskan pinjaman puan. Agen tidak boleh mengambil duit pinjaman puan melainkan puan telah menyerahkan buku akaun/kad atm puan kpd beliau.

  40. saiful said

    30.7.2012 hari tu sy dah akad selalunya bila cek akan di masukkan dalam akaun?..sbb mase akad sy tanya mereka cakap tak tahu bila cek akan di masukkn..ini membuatkan sy tak tahu berapa lama perlu tunggu..

    • Admin said

      Biasanya antara 3-5 hari, bergantung samada loan yg baru dilulus itu adalah “fresh loan” atau loan overlap. Kalau kes overlap mmg lambat sikit sebab kena tunggu settlement loan lama yg dioverlap.

  41. ShahRiz said

    macam mana saya nak buat semakan kat petronesa,sebab dah sebulan lebih hantar permohonan,namun tiada feedback..kalau x lulus saya nak mohon lagi sekali

  42. eza farhan said

    btol ke semua loan dh 10 tahun sahaja?

  43. nura said

    Saya ditawarkan pin ovetlap mbsm berjumlah 16700 19 tahun n ejen tu kata bulnan899.masa akad pon diberitahu begitu.tapi apabila saya check potongan gaji..dipotong sebanyak 1449.00.boleh jelaskan tak.ejen petronesa yg saya berurusan sebelum ni diamkan diri sebaik saya ajukan soalan ini.harap membantu

    • Admin said

      Untuk makluman puan, saya bukan pengurusan koperasi Petronesa. Walaupun mungkin sy dapat membantu, tapi maklumat yg puan beri tak berapa lengkap.
      Walau bagaimanapun mungkin puan boleh hubungi no ini 1800 888 534

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 187 other followers

%d bloggers like this: