Loan4CcrisCtos

Pinjaman Peribadi Koperasi – Blog Maklumat Pembiayaan Peribadi Koperasi Terkini

Pinjaman Peribadi i-Aslah Bank Rakyat

Posted by Admin di April 2, 2011

Pinjaman peribadi i-Aslah sehingga Rm200,000 ditawarkan dengan syarat-syarat berikut:

1. Untuk pemohon-pemohon yang bekerja di syarikat swasta yang menjadi panel (PGM) Bank Rakyat
2. Terbuka bagi pemohon-pemohon dari syarikat-syarikat panel di Kuala Lumpur dan Lembah Klang sahaja.
3. Gaji Minima RM2500 *** dan tidak mempunyai komitmen yang tinggi, minima tempoh kerja 2 tahun
4. Rekod ccris tidak melebihi 2 bulan tunggakan (jika lebih jelaskan dahulu).
5. Sebarang akaun yang di bawah ketagori “Special Attention Account” / CTOS mesti dijelaskan dari pinjaman baru, termasuk kes blacklist sebagai penjamin.

Contoh jadual bayaran balik bulanan terkini 2012 :

Nota : Sebarang keputusan permohonan adalah tertakluk kepada budibicara pihak bank dan adalah muktamad.

Untuk perkembangan terkini :

*** PROMOSI : SILA LIHAT ENTRI TERKINI : KLIK

About these ads

472 Respons to “Pinjaman Peribadi i-Aslah Bank Rakyat”

  1. NOORRAFIDAH BINTI ABU HASSAN said

    pekerja proton di tanjung malim layak atau tidak untuk memohon….gaji bersih dalam rm1700 sebulan

    • AA Aziz said

      Pekerja proton Tg Malim hanya boleh mohon di Bank Rakyat Tg Malim

      • adni bin ngisha said

        assalamulaikum,saya ADNI dari kajang,saya kerja di PUBLIC BANKBHD,gaji saya skrg RM1697+RM150=RM1887.00 boleh x saya buat pinjaman bank rakyatni.saya dah buntu bayar hutang banyak sangat tiap bulan.tlg reply segera tterima kasih

      • AA Aziz said

        Wkmslm, sorry staf bank kena ada gaji minima rm3k

  2. mas said

    salam..saya kerja swasta…gj RM 1800+++komisyen….layak ker?

  3. khairul nizam said

    sy bekerja di bawah naza corperation. adakah ia di bawah senarai bank rakyat?

  4. fatimah said

    saya bekerja di citibank, layak untuk membuat pinjaman?

  5. Arnaz said

    Adakah pekerja Malaysia Airlines layak memohon dan adakah skim ini masih berjalan atau sudah
    cukup quota

  6. Mohd Suhaime bin Abdul Azis said

    As Salam…saya bekerja di CIMB Aviva Assurance Berhad…Basic gaji RM 1,700.00 sebulan…Date join Dec01,2011..Date Confirm Mar01,2011…Bulan Jun ni da 6 bulan berkhidmat…sebelum ni bekerja di AIA Bhd…selama 5 Tahun..Boleh apply ke??

  7. azwan bin hussien said

    nama saya blacklist pasal kawan saya tak bayar duit kereta….lepas tu dia hilang entah kemana….skarang saya ru dapat kerja yg setabil sikit dng gaji yg ok….so boleh buat loan lagi ker….

  8. ismail said

    saya baru bekerja di hitachi transport systems sdn bhd dan gaji rm2k++.sebelum ini saya sudah bekerja di company yg bukan panel bank rakyat selama setahun lebih. adakah saya layak utk membuat pinjaman dengan bank rakyat walaupun saya baru bekerja dengan hitachi transport..

  9. azman said

    untuk peniaga penjaja yg mempunyai ssm dan akaun semasa boleh apply tak untk loan peribadi ini

  10. rafie said

    keje swasta tp gaji kasar rm1420.00…
    bleh tolong ker?

  11. rafie said

    kalau bleh tolong email sy mrginger_jawe@yahoo.com..

  12. maim said

    kalau kerje kerajaan tapi kontrek????n ade y nak jamin???boleh ker??penjamin bergaji 3k

    • AA Aziz said

      kalau kontrak dah 5 tahun boleh diuruskan. Kalau di area KL/Sgor boleh masuk Bnkryt.

      • maaf ye encik AA Aziz : saya ter taip la plak.. kalau encik nak delete komen saya .. saya tak kisah.. sebab kekadang ni ada yg tak nak ambik pekerja kontrak so saya memang buat loan jugak untuk pekerja kontrak / tetap.. tapi kalau encik tak nak post saya ni kat dalam ni .. sila delete.

        Maaf..

      • Admin said

        En masuk ke blog sy nak mencuri customer sy..sebagai org islam en x boleh buat mcm ini. Sy buat loan bukan baru sebulan dua..ini kerja tetap sy sumber rezeki saya..harap berusaha lah sendiri jgn menyekat periuk nasi org.

  13. As said

    saya ada pinjam dengan bank rakyat nak overlap,tapi sekarang kerja di syarikat bukan panel bank rakyat.Boleh x tolong saya dah kerja 1 tahun 9 bulan.

  14. zack said

    Salam,

    Saya pekerja Badan berkanun, baru 3 bulan bekerja. sebelum ini kerja dlm kerajaan…. kalau saya nak buat overlapping pinjaman bank rakyat sebelum ni, mcm mn? kalau nak discuss lebih lanjut mcm mn? boleh jumpa di mana2 atau perlu saya ke bank rakyat sendiri? fyi, area shah alam…..

    • AA Aziz said

      kerja dgn syarikat aspa?

      • zack said

        UiTM

      • AA Aziz said

        Kalau di Bnkryt tempoh min untuk Kerajaan 4 bln, selain itu 8-12 bln. Tapi Kalau encik nak buat sekarang hanya koperasi yang terima. Boleh jumpa kalau nak berbincang dan ambil borang.

        aziz

      • zack said

        kalau nak bincang lanjut, di mana boleh berjumpa? area shah alam?

      • AA Aziz said

        Saya perlu info dulu sebelum kita bincang, i.e, nak pastikan kelayakan. Jadi harap encik sms dulu pada saya info : gaji basic+elaun (tetap), jumlah semua potongan dalam slipgaji, umur, nama majikan. Nama blacklist atau clear.?

        Kalau semua ok kita boleh jumpa di shah alam, di mana-manapun boleh.

        T.kasih. Aziz (012-712 3442)

  15. man said

    saya bkerja di syrikat badan bkanun,panel bank rakyat.basic salary rm2000,nama saya blacklist,boleh ke saya buat pinjaman utk selesai masalah blacklist saya?

  16. Lynn said

    Assalamulaikum wbt En. AA Aziz,

    Saya pernah buat personal loan semasa bekerja di syarikat swasta sebelum ini. Pertama kali tahin 2009 dan overlap awal tahun 2010. Pertengahan tahun 2010, saya berhenti kerja dan menganggur. Sekarang saya dah bekerja semula. Tetapi saya ada tunggakan loan bank rakyat selama 8 bulan. Dah confirm2 rekod saya di CCRIS dah buruk.

    Di syarikat baru tempat saya bekerja, bayaran ansuran bulanan boleh dibuat melalui Biro Angkasa. Jika mengikut kelayakan untuk membuat pinjaman, saya dah okay dari segi gaji. Persoalan yang ingin saya ajukan sekarang, jika saya settlekan jumlah keseluruhan tunggakan dan ingin membuat pinjaman sekali lagi (overlap) di Bank Rakyat boleh ke? Adakah sebarang masalah atau kekangan disebabkan rekod CCRIS /CTOS tersebut? Jika tak boleh, berapa lama yang saya perlu tunggu untuk buat permohonan pinjaman peribadi ye?

    Terima kasih dengan jawapan yang bakal diberikan… :)

    • AA Aziz said

      Bila rekod dgn Bnk Ryt dah tercemar agak sukar untuk mendapat pinjaman dari bank itu lagi. Sekarang bekerja dengan majikan mana? Ada kemudahan potongan biro angkasa? Kalau ada dalam senarai mungkin sy boleh uruskan pinjaman di tempat lain, tapi sy kena tahu dulu syarikat/jabatan apa cik bekerja.

      T.kasih

      p/s: boleh tel/sms sy di 012-7123442

  17. ahmad fareez bin abdul jalil said

    Saya ahmad fareez bin abdul jalil…nak wat pinjaman 15k..kije kat proton service muar…boleh x????

  18. wan nurul farhana said

    keje government, 6bln blh ke? gaji bersih rm1500

  19. ismail said

    keje kat hitachi transport leh buat ke

  20. guru malang said

    apehal aku yg keje cikgu pon susah nak buat loan… byk plak alasan nak penjamin la.. itu lah… ikut cawangan bank ka… utk pengetahuan sy ni dc41 guru yang belum disahkan jawatan… tp dah keje for 4 bulan n gaji rm2300++… member aku yang sama start keje sama ngan aku pun senang jek approve loan.. xpayahler plak pkai penjamin siap leh wat smpai maksimum lagi… APEHAL PEGAWAI BANK NI MERUMITKAN KEADAAN AKU!!!

    • AA Aziz said

      Mari buat pinjaman koperasi dengan saya je lah, koperasi takde masalah punya. nanti dah confirm ambilla loan bank rakyat overlap loan koperasi tu.

    • nasri said

      boleh emel detail kepada saya m.nasrisaleh at gmail. com

      • AA Aziz said

        Encik hendak detail apa? kalau tengok entri-entri awal yang berkaitan pun ada info. Berikan sy detail pekerjaan/gaji/potongan/umur encik supaya sy mudah menentukan kelayakan.

  21. siti said

    salam,
    saya baru apply loan dgn bank rakyat branch puchong tp gagal sbb name blacklisted SAA. Tujuan sye apply loan ni nak settlekan semua blacklisted yg ada. gaji rm 3k sebulan, baru 6 bulan lebeh bekerja di kl salah satu panel bank rakyat. Sye harap en dapat membantu menyelesaikan masalah saya.

  22. pitt said

    Salam,

    Saya fresh graduate dan sekarang bekerja dengan Hewlett-Packard Malaysia Sdn. Bhd. dengan basic gaji rm2800 xtermasuk elaun. Mula kerja 1Dis2010 dan tarikh confirm 1May2010. Adakah saya layak untuk memohon personal loan sebanyak RM50k dan berapakah Profit Rate yg dikenakan untuk pekerja swasta?

    Satu lagi soalan, kalau saya bekerja di cyberjaya, adakah saya boleh memohon daripada cwangan bank rakyat di negeri lain?

  23. pitt said

    Salam,

    Saya fresh graduate dan sekarang bekerja dengan Hewlett-Packard Malaysia Sdn. Bhd. dengan basic gaji rm2800 xtermasuk elaun. Mula kerja 1Dis2010 dan tarikh confirm 1May2011. Adakah saya layak untuk memohon personal loan sebanyak RM50k dan berapakah Profit Rate yg dikenakan untuk pekerja swasta?

    Satu lagi soalan, kalau saya bekerja di cyberjaya, adakah saya boleh memohon daripada cwangan bank rakyat di negeri lain?

  24. zulkafli m noor said

    Salam,

    basic saya 1700+, ingin membuat pinjaman 30k, dan bekerja di Ingress Engineering Sdn. Bhd. di nilai, Negeri sembilan.Adakah saya layak untuk memohon?

  25. pitt said

    Salam,

    Macam mana dengan soalan saya? :)

  26. ismail said

    mcmn nak cek status company kite still panel ngn bank rakyat ke tak ? saya keje di Hitachi Transport System Bangi..

  27. cika said

    kerje di fitness first..under sportathlon..da keje 2 taun..gaji rm 5k..

  28. razak baginda said

    gaji + elaun tetap > rm1800 + OT > rm 3000. boleh apply x? keja swasta kat area klang

  29. Nia said

    Ass’kum En Aziz,
    Husband keja rhb bank area kl dh keja dh 8-9 thn…basic dlm rm6000 lbh tp nama dh ccris sebab rumah kena lelong…so bleh x kalau nk wat loan..aper2 loan lah…Harap En Aziz dpt membantu…
    TQ..

    • AA Aziz said

      Mungkin boleh atau mungkin x boleh, kena tgk apa masalah dulu. Ok rmh kena lelong berapa lg baki htg nak kena bayar bank? Dalam payslip berapa jumlah deduction? Apa komitmen, ie, loan kereta, credit card, etc. lebih baik dapatkan report ccris dr BNM. Hubungi saya terus 012-7123442.

  30. SHARIFFAH said

    A’kum.. sya kerja gov, pernah buat personal loan dgn bank rakyat, if saya nak buat loan skali lg n nak overlap, blh x?
    pot angkasa almost 60%..

    • AA Aziz said

      Boleh jika loan baru cukup untuk menutup baki hutang loan yang nak di overlap. Kalau nak kepastian beri saya maklumat jumlah gaji, juml potongan, umur dan byrn blln loan yang nak di overlap sertakan anggaran baki.Boleh sms ke 012-7123442

      • SHARIFFAH said

        jumlah gaji : RM1106.89, jumlah pot: RM653.00, umur :27thn , loan blnan b.rakyat: RM125.00 , pnjam dlu 10k, start bln 10.2010,

        p/s: tp gaji basic sy akan naik utk bln 7, jd basic RM871.89.. skrg gaji RM821.89

      • AA Aziz said

        Kalau nak buat pinjaman kena overlap loan sedia ada..Sama ada BnkRyt atau loan lain yang tinggi kadar faedahnya tapi bergantung kpd baki pinjaman lama.

  31. Bee Honey said

    salam..nak tanyer ley…saya kerje gov area kl..satus percubaan..baru sahaja wat lon ngan bk rkyt bulan april 2011..15k untuk 3 tahun..monthly rm458…gaji sy basic 1600+ot= 2400…boley x nk wat overlap loan sedia ada? pinjaman kereta tak potong dalam slip gaji..tapi total bayaran semua pinjaman (bk rakyat +kereta) 55% dah… (huhu sangat terpakse mnmbah hutg nih..family matter)

    • AA Aziz said

      Wkslm..insyaalah boleh. Untuk maklumat segera SMS pd saya maklumat berikut untuk kira kelayakan. Gaji pokok+elaun tetap, jumlah potongan dalam slipgaji, umur, tempoh berkhidmat, nama jabatan. HP : 012-7123442 (aziz)

  32. masri said

    salam..
    saya baru brkeja 1 thn..
    basic 2000.00 compny Vista point dan ia panel bnk rakyat.
    saya ade masalah CTOS sbb kete & crdt crd total dalam 40K..
    boleh en aziz bantu?

  33. Muhd Syaiful said

    saya berkerja di VADS Berhad..basic RM 1500 kerja dah 1 thun 6 bulan..ade loan kereta n kredit kad..status kerja kontrak..layak tak nak mohon loan ni?

  34. heni said

    saya nak tanye… saye ade buat loan dengan koperasi.. then baru2 ni sy nk apply loan di bank rakyat. amount potongan sudah 57%. bank kate sy tak layak mohon.. tapi saya cume nak pinjam dlm 5k sahaja… adakah sy boleh mohon di tempat lain?

  35. kid said

    bole cek x kampeni sy ni panel bnk ryt ke x? sy keje kat hewlett packard/ HP cyberjaya. kalo bukan panel x blh apply ker?

    • AA Aziz said

      x panel. Tak boleh buat pinjaman di bank rakyat saja, di bank lain mungkin boleh.

      • kid said

        bank lain x bole la bro… sy ade ccris… name forum pon ccriss… bnk ryt ni baik panggil bank gomen jer… x tlg ryt pon… hampehs

      • AA Aziz said

        Setiap bank ada polisi masing-masing. bnk rakyat menerima kakitgn kerajaan dan sykt swasta yg menjadi panel. Pengurusan sykt en bekerja haruslah memohon menjadi panel seperti syarikat lain juga, tiada layanan istimewa walaupun sykt en ini sykt multinasional yg besar.

  36. runsing said

    sy penah wat loan ngn bank rakyat 2 tahun yg lpas…tapi awl tahun ni sy resign atas sbb dinasihatkan dktr supaya tidak bekerja sepanjang tempoh sy pregnant kerana kandungan sy tidak kuat…jadi sy berhutang ngn bank rakyat dari bulan 3 smpai skang lom dijelaskan…2 mggu lpas sy dpt surat dari mahkamah …so cmne erk,adkah di mahkamah nnti sy boleh memohon utk mengurangkan pembayaran pinjaman sy…sy sgt runsing skang…sy bukan nak lari dari hutang tetapi sy tidak ade pendapatan utk menjelaskan hutang tersebut,,selepas sy bersalin nnti mmg sy akan teruskan smula oembayaran loan sy ni…harap en dpt bantu sy

    • AA Aziz said

      Jika mendapat perintah mahkamah jgn x hadir nnti dapt keputusan ingkar. Bila dpt keputusan ingkar pn terpaksa terima keputusan yg ditetapkan berhubung berapa dan bagaimana byrn htg perlu dijelaskan. Biasanya keputusan tidak akan memihak kpd pn, dan pn hilang kuasa merayu. Jika pn hadir, merayu, dan tunjukan ketidakupayaan pn untuk membayar jumlah yg diminta oleh pihak lawyer bnk, mahkamah akan lebih bersimpati dan memihak kpd peminjam. Jadi buat (secara bertulis) anggaran pendapatan dan perbelanjaan pn dan sebutkan berapa yg pn mampu bayar, walaupun sekadar RM50 sebulan, tak mengapa. Biar hakim yang tentukan, biasanya akan memihak kpd pn (peminjam).

      Bnk rakyat byk membantu pemohon yang ada masalah mendapat pinjaman bank kerana rekod blacklist. Mereka boleh mempertimbangkan pinjaman walaupun seseorg pemohon itu blacklist tapi syaratnya akaun yg blacklist itu bukan akaun pinjaman bank rakyat.

  37. Nasir said

    hai.. saya baru nak buat loan.. company swasta… ni company name Asian room service sdn bhd. please check sama ada saya boleh buat loan atau tidak..

  38. saruzi said

    salam en aziz…
    saya baru buat overlap di bank rakyat dan baru 3 kali potongan gaji..
    boleh saya memohon pinjaman lagi..
    kalau boleh brp pinjam saya boleh pergi…
    basic rm2023.00 elaun tetap rm150.00 total rm2173.00..

  39. Sue Rain said

    Boleh tlg cek company i ni panel ke x? sebab nak berurusan dgn org hr yg sombong.. Nama majikan : Valuecap Sdn Bhd, ROC No. : 595989-V.. thank you.

  40. aina said

    keje ng syarikat eriks sdn bhd kemaman terengganu…gaji 2300…keje br setahun…boleh x apply..

  41. emie said

    salam en aziz saya brkeje di vista point ia nya panel bnk rakyat. Sya ade maslah ctos dlm 40k. Bln 8 ni genap 1tahun sya brkje.. Umur 31thn, Ni maklumat sya n potongan dlm slip, basic rm1816.00 elaun tetap rm150.00 klu tambah ot & elaun shft lebh 3k.. Potongan dlm slip hnye epf rm257.00 & socso rm49.44 boleh en aziz bantu sya.

  42. zua said

    salam

    minta bantuan…sy baru keje 5 bulan…..keje Selia group@selia selenggara…..gj Rm 1800……nak apply personal loan cz nak renovate rumah…….loan nak mintak 50k…….apa pendapat tuan..boleh lepas ker

    • AA Aziz said

      Kalau kerja swasta tempoh kerja sesingkat itu amat tipis diterima pihak bank

      • zua said

        thx…nak ikot sy sudah bekerja 1 tahun 7 bulan..tp memandangkan 5 bulan ni tempat kerja baru…….pada penyata bank ade transection klua msk duit…..adakah pihak bank juga akan menilai dr akaun bank kite?

      • AA Aziz said

        kalau bnkryt tidak ambilkira transaksi bank

      • azuar said

        sy nak tanyer bank rakyat…..sebelom minx borg…pihak bank beritahu..kalu belum ade 6 bulan bekerja….perlukan pejamin kakitangan kerajaan…….berapekah kebarangkalian untuk lulus loan tsebut….

        1 perkara lagi..sy memang tiada commitment lain..mean lansung xde hutang dgn bank..sy pinjam ni untk renovate umah mak ayah kat kampung…….ni 1st loan sy…………adakah bank rakyat boleh bantu.. sy mmg memerlukan sgt…….

      • AA Aziz said

        50 :50 saja..sbb tempoh perkhidmatan pendek. sy tak tahu caw mana yg encik tanya tp kebanyakan caw mensyaratkan 1 tahun, ada yang 8 bulan tapi ada juga yg strict ikut syarat umum yg diberi hq, iaitu min 3 tahun kerja (gaji 3k)

      • azuar said

        anyway thx kerna byk membantu………..

  43. Sue Rain said

    Salam, nak tau je. I dah tanye my HR Dept. bout my company ni panel bank rakyat ke x.. so, dorang ckp mmg panel tapi dah expired n dorang masih bole keluarkan surat PGM if i dapat loan from bank rakyat sahaja.. so, how bro? masih bole apply ke? lagi satu kje baru 9 bln.. layak ke? :(

  44. iza said

    saya nak tanya..saya berkerja di sunrise berhad..member of uem , saya nak buat personal loan seb nak settlekan hutang nagn bank…actually say dah blacklist ngn bank dah lama…tapi tak tau mcm ana nak settelkan seb tak tau cara…..gaji saya dalam 2500++ dah bekerja dalam 5 tahun lebih..saya di KL

  45. umi said

    saya pekerja swasta..pendapatan = rm 1800
    syarikat = MCIS SAFETY GLASS SDN. BHD.
    SENAWANG, NEGERI SEMBILAN

    saya layak x?

  46. Pn yusnizal binti yusof said

    saya bekerja kerajaan , saya dah pernah buat pinjaman bank rakyat dan dah overlap skali……skrang ni saya nak overlap skali lagi sebab nak settle pinjaman kereta saya iaitu rm400+rm400(bayaran bulanan untuk 2 buah kereta…..selama 9 tahun)gaji basik saya rm2200 sebulan (bersih bulanan rm 2600) adakah saya layak buat overlap dan berapakah kelayakan saya.

    • AA Aziz said

      Oleh kerana sudah membuat overlap sekali, dicadangkan pn memohon pinjaman peribadi i.destinasi atau coshare. Dua-dua pakej pinjaman menawarkan tunai bersih 100% (contoh pinjam rm50k dapat rm50k). Untuk keterangan lanjut hubung/sms terus pada saya (012-7123442) maklumat gaji pokok+elaun, jumlah potongan, umur dan nama majikan.

  47. bro said

    pekerja swasta pendapatan 3200
    syarikat : Silverlake System Sdn Bhd

    Boleh buat pinjaman 30-40k?

  48. azuar said

    salam…Tuan…sy zua….gaji rm1800….kerja di selia selenggara selatan….(swasta) jawatan tetap…..bekerja 5 bulan….sy tidak mempunyai sebarang commitment…….sy ade apply bankrakyat di cawangan bahau….mereka beritahu yg sy boleh cube memohon..dan telah di berikan borang…tetapi telah diberikan syarat supaya perlu ada penjamin….yg bekerja pihak kerajaan…

    1)adakah syarikat tsebut merupakan panel B.Rakyat?
    2)adakah berpeluang untuk mendapt kelulusan bank?
    3)dan boleh beri serba sedikit pendpt…ape2 yg berkaitan dgn detail sy diatas…tq

    • AA Aziz said

      Wkslam, Pada pandangan saya berdasarkan pengalaman :

      (1) Jika pihak bank telah memberi borang makna syarikat tuan bekerja adalah panel (2) Jika cukup kelayakan pada pandangan caw Bahau maka pastilah layak (setiap caw ada serba sedikit perbezaan dari segi polisi pemberian pinjaman (polisi umum sama). (3) Bnk Ryt minta anda sediakan penjamin sebab anda baru bekerja 5 bulan (mereka menganggap anda anda pemohon yang berisiko, i.e, jika anda belum disahkan jawatan kemungkinan anda dibuang kerja atau anda bertukar kerja adaklah tinggi. Bank juga menganggap anda berisiko sebab anda belum ada sejarah kredit (tidak pernah membuat pinjaman).

      Jika saudara dapat menyediakan penjamin, kemungkinan untuk mendapat kelulusan itu lebih besar tetapi atas risiko-risiko di atas kemungkinan jumlah pinjaman yang diluluskan tidak melebihi RM50k.

  49. wan said

    kla syarikat di papan kedua BSKL (TASCO Berhad) bleh ke apply…gaji RM2k tpi blacklist??

  50. hilmi said

    salam..saya kerja di SELIA GROUP under JKR,gaji bersih rm1800,kerja dah 3 tahun,payslip sayer masih carbon yg syarikat keluarkan..so boleh tak sayer mohon pinjaman peribadi?panel bank raykat kt mane yg sayer leh memohon?tq..

  51. Man said

    Salam Tuan,

    Saya bekerja di Huawei Technologies (M) Sdn. Bhd. Gaji RM3400, join on last November 2010 tapi permanent staf. Plan nak buat loan RM50k as to help family matter. Nak repayment in 10 to 15 years. Layak tak tuan? So far takda blacklist mana2 CTOS or BNM. Loan rumah pun tak buat lagi. Thanks.

  52. saya bekerja di kumpulan ikram sdn. bhd. Masih ada lagi pinjaman yang belum berbayar sebanyak rm6500 lagi. Saya ingin menambah pinjaman kepada rm80000 selama 19 tahun. Adakah saya layak memohon. dan jika berkelayakan apa dokumen perlu disertakan. Gaji saya termasuk elaun sebanyak Rm1640 termasuk elaun perjalanan rm80.00 sebulan.

  53. Man said

    Salam Tuan,

    Saya bekerja di Huawei Technologies (M) Sdn. Bhd. Gaji RM3400, join on last November 2010 tapi permanent staf. Plan nak buat loan RM50k as to help family matter. Nak repayment in 10 to 15 years. Layak tak tuan? So far takda blacklist mana2 CTOS or BNM. Loan rumah pun tak buat lagi. Thanks.

    ~Bang, soalan saya kay atas ni macamana? Thanks.

  54. misah said

    assalamualaikum,

    Saya berkerja dgn Kementerian Dalam Negeri under AADK. Sudah 3 tahun lbh berkhidmat. Adakah layak untuk memohon. boleh saya dapatkan maklumat seperti di bawah :
    1. Ingin membuat injaman RM25k
    2. Nak tahu payout berapa
    3. Installment every month utk 5 years berapa
    4. Interest rate berapa

    Terima kasih

    • AA Aziz said

      Wkmslm,

      Kalau ikut tempoh kerja memang la layak, tapi tak tahu lah maklumat lain seperti gaji kasar, jumlah ptgn, umur, tempoh kerja dan gred jwtn. Semua info itu menentukan kelayakan. Ada skim yang payout 100% interest 4.99%. harap dapat sms info selanjutnya ke 012-7123442 (aziz)

  55. daus3112 said

    salam.
    saya bekerja di sebuah GLC yg terletak di cyberjaya.
    mengikut HR, bank rakyat ialah bank panel company saya.
    telah bekerja di sana selama 2tahun 3bulan.
    gaji sebanyak RM3,200 (gross).
    mempunyai tunggakan kereta (maybe dah blacklist) dan nak setelkan semua.
    boleh tolong?

  56. anis said

    Saya bekerja di STMicroelectronic Muar selama 3 thn, gaji RM 3110. Nak buat pinjaman sbyk 50k. Jika layak, berapakah monthly installment utk 5 thn & interest rate?

    Thanks =)

  57. bro man said

    salam..
    saya nak tanye..
    syarikat saya berkerja ade link dgn bank rakyat.. (syarikat di area selangor)
    basic saya rm1800.00.. tempoh berkerja baru 1 tahun..
    boleh ke saya memohon?
    berapa % boleh lepas?

  58. nurulwahida said

    sy bekerja polis mab.. sy pnh wt loan dgan bank rakyat sebyk rm30k.. layak x lau sy overlap sebyk rm30k lg

    • AA Aziz said

      Kena kira kelayakan dulu. sms pd sy butiran jumlah gaji pokok+elaun tetap, jumlah semua ptgn, umur dan byaran blnn loan bnk rakyat ke 012-7123442

  59. Halim Bai said

    Saya kerja sebagai guru. sudah 14 bulan buat loan dengan Bank Rakyat sebanyak RM35,000. Gaji saya saya RM4082 dan jumlah potongan RM1700 tapi bayaran hutang RM1160 manakala selebihnya potongan untuk simpanan. Berapakah jumlah loan yang boleh saya buat (over lap) atau tak boleh buat loan lagi?

    • AA Aziz said

      Saya tidak dapat memberi jumlah kelayakan yang tepat untuk pinjaman overlap kerana tiada maklumat byrn bulan pinjaman bnkryt serta umur encik Halim . Walau bagaimanapun jika umur en kurang dari 37 tahun dan jika memilih pencen 58 tahun, jumlah maksima yang layak (tanpa perlu overlap) adalah dalam RM85,000.

      Sekiranya en berminat untuk memohon skim pinjman coshare/i-destinasi yang menawarkan tunai bersih (payout) 100% sila hubungi saya di 012-7123442

  60. sakura said

    salam
    saya ingin membuat pinjaman dgn bank rakyat utk kali pertama
    adakah saya boleh menghubung en aziz utk pertanyaan lebih lanjut

    • AA Aziz said

      sy hanya menguruskan pinjaman bnkryt bg kawasan kl/lembah klang. Kalau cik kakitangan kerajaan dan ingin memohon pinjaman koperasi sy terima permohonan seluruh Malaysia

  61. Izuddin said

    salam, nak tanya sikit..betul ke tentera agak sukar untuk memohon pinjaman dengan bank rakyat? nape ye?

  62. Izuddin said

    salam,
    satu lagi soalan dr saya..ada x skim pinjaman untuk membeli tanah disediakan oleh bank rakyat? any advice? kalo ada, apa syarat2nye?

  63. roslina said

    aslmkm maaf klo sya nk brtanye bg phak suami ,dia krja swasta nme kilngnye mega element sdn.bhd ,bsic dlm 2300 ,sya nk tnya jga apa bza loan bank or kperasi….

    • AA Aziz said

      Wkmslm, staf syk tersebut x diterima kerana syk x panel dgn bnkryt..loan koperasi utk kktgn kerjaan dan berkanun..loan bank terbuka kepada semua..tetapi bnkryt mensyaratkan syk yg panel saja yang layak

  64. roslina said

    tma ksh ats mklmn ye ,tp ble g tau tk d mne ble wat loan yg ssuai tuk swasta sbb sya tk tau dh mne nk cri lg…….

  65. daze_kill said

    Assalamualaikum,
    saya bekerja syarikat swasta, gaji Rm 1500.00 bank islam, ada masalah ctos dengan Eonbank.
    Boleh x saya mohon? Boleh email detail : daze_kill@yahoo.com
    syarikat HPA Industries Sdn. Bhd.

  66. haseef said

    rata2 bank rakyat utk pinjaman gaji min adalah RM3k? walaupun kerja lebih dari 3 tahun dan adalah panel bank rakyat..

  67. habsah said

    kalau saya nk buat pinjaman dengan bank rakyat sebanyak 50k
    dengan baset gaji 2700+ adakah saya layak.
    apa syarat2 yer.

  68. ida said

    salam…saya pernah buat loan melalui kobank…kalau nak buat overlapsed apa syaratnya?

  69. zack said

    keje kerajaan da 3thun basic 1500 da ade potongan loan lme….blh buat loan untk bnk rkyt

  70. ari said

    saya bkerja dengan govermnet baru 3 bln lebih..gaji bersih rm2700.bleh ke saya nk buat personal loan dengan bank rakyat 20k..

  71. Redzuan said

    saya nk tanye…ada x pnjaman yang menggunakn cagaran…

  72. emily said

    Salam,

    Saya jg sekarang bekerja dengan Hewlett-Packard Malaysia Sdn. Bhd. basic saya RM3700 tak termasuk elaun. saya sudah 2 tahun bekerja. Saya mahu memohon loan kerana utk clearkan CCRIS rekod kerana saya mempunyai masalah beberapa bulan lepas utk bayar bayaran bulanan kad saya…bolehkah dibantu?

    Saya kerja di CYBERJAYA.

  73. azzin aziz said

    salam..
    pekerja2 northport m bhd boleh ke buat loan dengan bank rakyat?

  74. fifi said

    SAYA KERJA NGAN PLUS..DAH KEJE MASUK 6 TAHUN.TAPI GAJI POKOK TERMASUK ALAUN RM1100..LEPAS TU SAYA NAK WAT OVERLAP..BOLEH KER..?MINTAK TOLONG SANGAT

  75. Megat said

    Hi,
    Kalau saya kerja dengan Digi, 3 tahun, permenant, gaji more than 3K layak tak?

    Terimas kasih

  76. suami saya kerja sebagai pemanbu lori ,gaji ikut komisen ,sebulan rm 3500 keatas,
    boleh ke suami saya pinjaman peribadi ?

  77. radhi said

    salam, sy nk tanya sket. Sy dah 2 kali submit loan b.rakyat thn ni. Tp dua2 reject atas alasan over comitment. Sedangkan saya hanya mahu membuat overlap sahaja dan bayaran bulanan diffren dalam seratus lebih je.cuma tahun saya panjangkan dari 10 tahun ke 15 tahun. Untuk makluman sy tidak pernah blaclist dan lain2. Tujuan pinjaman untuk menyesaikan kad krdit dan lain2 hutang. Harap en dapat reply kt sy jika dpt membantu

  78. myliQ sato said

    salam…sy nak btanya..boleh ke..sy buat overlap kali 3 dari bank rakyat..pinjaman kdua sy dibuat pd thn 2008 bln 8…Rm30k.

  79. myliQ sato said

    sy bkerja dsyarikat swasta tempoh bkhidmat hampir 10 thn..basic 1238+elaun 250 umur 32thn loan2 ni ditawarkan oleh pegawai bank rakyat sendiri yg datang ke syarikat tmp sy bkerja.

  80. myliQ sato said

    MAAF ada pembetulan..brapa jumlah pinjaman yg sy bleh buat utk overlap kali (2) bukan kali (3)?overlap pertama sy 30k slama 10thn..

  81. sabatkala said

    as’kum
    Sy nak btanya adakah syarikat Sato chemifa (M) sdn bhd diantara panel bank rakyat…

  82. alias said

    saya bru 3bln kerja kerajaan,nak buat personal loan,ade hutang dua kreta,boleh mohon x?buat loan untuk settle satu htng kreta dan overlap,boleh mohon x?

  83. gaban said

    SALAM,

    SAYA NAK BUAT P.L, SAYA DAH BEKERJA LEBIH DARI 5 TAHUN DENGAN KEMENTERIAN DAN MEMPUNYAI BASIC GAJI MELEBIHI RM1,800.. BOLEH SAYA TAHU:-

    – BERAPA LAMA LOAN BOLEH APPROVED?
    – BERAPA MAKLSMUM LOAN BOLEH APPLY?
    – PAYOUT BERAPA %?

    APA-APA PUN BOLEH EMAIL KE hasdi_sahimi@yahoo.com

  84. siti said

    saya pernah buat pinjaman dengan Ambank pada tahun 2010 berjumlah RM30000. saya nak overlap melalui bank rakyat boleh tak? saya sekarang bekerja tetap dengan kerajaan. baru sahaja tamat induksi. tinggal nak dapatkan pengesahan dalam jawatan je lagi. tolong saya..ambank % tinggi sangat. saya buat untuk 15 tahun.

    -siti kajang-

    asheraanmai@yahoo.com

  85. yatie said

    sy kerja kerajaan,nak masok 6 bulan..baru tamat kursus induksi..gj basic 821.89.gj bersih rm1122.bp jumlah pinjaman saya layak buat?kalo rm30k bole lepas ke?

  86. yatie said

    umur sy 26

  87. yatie said

    ape2 pun email saya norhayati.abdulhalim@yahoo.com

    terima kasih

  88. hairiel said

    salam… sy kerja gov di KL… tp ade blacklist loan ngn public bank… sekiranya nk buat overlap loan ngn bank rakyat ni boleh ker?? gaji bersih rm1,560.00.. potongan skrg rm650… tolong beri maklum balas secepat yg mungkin.., trma kasih…

  89. arcy said

    salam admin,nk btny, sy keje gomen,gaji 2k++,ptong kete 1k sbulan,keje dari bulan 2 tahun ni,lyak ke wat pnjaman 25k?kalau nk byar dlm tmpoh 5thn kna ptong brape sbulan?

    • Admin said

      Sila beri saya jumlah yg tepat utk gaji pokok+elaun tetap, juml ptgn dlm slipgaji, umur dan majikan baru sy boleh kira kelayakan dengan tepat.

      T.ksh

  90. arcy said

    slm,sory,gaji basic 1901.80,jum. elaun 900,ptongan dlm slip gaji just utk kwsp.Kereta bayar di ambank,cash deposit rm1100…umur 24,majikan Kmterian Pndidikan Msia.tq klu bleh tlg emel ke myst3ry87@yahoo.com tqqq…

  91. Waniey said

    salam..saya pekerja kontrak di gov..saya nak tanya samada saya layak tak untuk buat pinjaman peribadi di bank rakyat sebanyak RM15 K. saya baru 4 bulan bekerja…gaji basic saya dalam RM826 + imbuhan dalam RM400 lebih..

  92. Admin said

    Kepada Bro Nasri Saleh harap jgn mencuri customer di blog saya..berikhtiar sendiri

  93. Nurul said

    kalau keje audit firm boleh apply..?gaji RM1,800..

  94. mohd said

    salam bro,

    saya kerja di IFCA MSC Berhad , tatau listed ke tak , macam mana nak check listed ke tak ye? Basic salary saya RM 3400,
    saya dah keje di sini selama setahun 4bulan..boleh tak nak buat personal loan 20k

  95. fzl said

    hi,
    saya staff Hong Leong Bank & mahu mengambil loan ini untuk settlekan tunggakan kepada UOB (credit card) dan Ambank (kereta), bukan untuk perbelanjaan peribadi… gaji RM2450. adakah saya layak? thanks.

  96. carlos said

    admin kalau nak buat overlap kat BR
    majikan kena sign dokumen semula ke ( dokumen yg banyak2 tu)
    dulu pinjam kat BR

  97. carlos said

    sory2……….boss.lupa plk nak padam link tu,jgn mara

  98. Adlin said

    sy nk tnye skit.. sy kje gov,bru je kje 7 bulan (status percobaan)..sy nk wat pinjaman ngn bank rkyt sbnyk 180k? umo sy bru 20thun. gaji bersih rm1300.. layak ke sy utk membuat pinjaman??

  99. azza said

    Salam, sy gaji 5k.company panel kat bank rakyat.problemnya skg sy listed in akpk.layak ke tak sy nak apply loan dgn bank rakyat?

  100. Aduka said

    Hi, saya kerja di anak sykt TM, tapi secara kontrak. Gaji RM3800. Kerja dah setahun. Pernah pinjam HLB. Blh tak pinjam BR?

  101. Hasnold said

    saya bekerja di perbadanan kerajaan (semi govemnt). Saya telah bekerja selama 8bln dan belum lg disahkan jawatan. Adakah saya layak bt pinjaman peribadi ke tidak?

  102. NORLIZA YUSUF said

    salam…

    saya bertanyakan bagi pihak suami..
    suami bekerja di Northport (M) Sdn. Bhd. Baru bekerja dalam tempoh 8bln.Layak ke untuk membuat pinjaman di B. Rakyat.(Mohon pinjaman dlm 15k)
    Tujuan membuat pinjaman untuk menyelesaikan baki pinjaman yang sedia ada. Klu layak boleh En. nyatakan dokumen2 yang diperlukan.

    Kerjasama En. amatlah saya hargai.

  103. NORLIZA YUSUF said

    mcmmana ye en. dgn soalan saya?

  104. Cik Zaraa said

    Salam.
    Cuma nak minta pendapat dari en.
    Saya berkerja gov gaji penuh RM2070 setelah ditolak KWSP. Sudah buat personal loan dengan Bank Rakyat RM80 000 dengan bayaran bulanan RM770 untuk tempoh 15tahun. Bayaran melalui pemotongan angkasa. Saya ingat nak buat overlapping loan untuk 20tahun so dapat kurangkan ansuran bulanan. Bolehke macamtu?

  105. hairi said

    saya kerja goverment baru 3 bulan tapi kontrak.saya layak utk apply bank rakyat x?

  106. shah said

    Tuan,

    Saya pekerja bank yang boleh buat PGM dengan bank rakyat..
    Kerja dah lebih dari 4 tahun
    Gaji dalam 4.5K
    Nama blacklist..Nak buat pinjaman untuk buat settlement

  107. nas said

    Salam,

    Encik Aziz nak mintak pertolongan skit.
    Sy staff Univ. Malaya, buat masa ini masih kontrak dan gaji kasar 1.4k

    ada x apa2 loan yg encik aziz boleh cadangkn? harap encik aziz boleh tlg.

    Terima kasih

    • Admin said

      Wkmsalam, memang ada skim pinjaman utk pekerja berstatus kontrak, tapi dengan syarat majikan bersetuju membenarkan potongan gaji melalui biro angkasa. Sila semak dgn HR atau Bendahari samada mereka membenarkan ptgn biro angkasa.

  108. Ezanee Zinal said

    Saya kerja dia UEM. gaji pokok RM3450. nak pinjam loan untuk settlekan blacklist credit card. layak tak memohon?

    • Admin said

      Jumlah gaji melepasi syarat minima tetapi sy x dapat nak pastikan kelayakan kerana saudara tidak menyatakan juml ptgn dlm slipgaji, umur, dan tempoh berkhidmat. Dan sy juga perlu semak status panel UEM dgn Bnk ryt

  109. faizal said

    salam bro

    saya nak buat overlap pinjaman…sekarang saya buat potongan gaji melalui majikan…niat nak pinjam lagi 15K…buat pinjaman dulu kat bank rakyat pj old town

  110. faizal said

    boleh ke saya buat pinjaman kali kedua tu?

  111. jia said

    mcmana nak buat overlap dkt brkyt, apa dokumen yg dperlukan. adaka borang yg perlu diisi tu sama ngan borang yg sebelum ni(masa buat pinjaman pertama)

  112. zainuri said

    salam…

    sy pnah buat loan ngan b.rakyat semasa bekerja di syrikat lama..skang sy sudah berpindah n tlah bekerja di syrikat bru selama hmpir 3 thn n berjawatan tetap..tp syarikat baru ni dh terminate panel ngan b.rakyat..sy tau agak susah untuk buat pinjaman..tp ada cara x untuk selesaikan mslh nie..
    gaji pokok sy rm1260+ot+claim…dpt la dlm 2500 – 3000…sy bekerja di Alam Sekitar Malaysia Sdn.Bhd.

    t.q

  113. khairini said

    as’kum…
    saya nak tnya…saya bekerja di syarikat Pos Malaysia..gaji basic rm1,793.00, + alaun tetap rm390.00 – biro angkasa rm426.00 berapa kelayakan saya untuk buat pinjaman peribadi? blh x sertakn no fone tuk saya hubungi…

  114. nailah said

    salam,

    sy baru check di cawangan subang perdana, syarikat sy mmg panel dan sekarang mmg ader pekerja yg buat potongan gaji loan bank rakyat. bolehkan sy dpt loan kalau dah 2 tahun tak pernah bayar hutang kerana masalah yg menimpa. Sy nak buat personal loan bank rakyat nak selesaikan semua hutang dlm anggaran RM100k. Gaji sekarang RM4225. Ada kemungkinan sy dpt buat loan ni?

  115. siti said

    salam..encik nk tanya,sy keje gov tp baru 10 bulan..basic rm1908+elaun2 lain..tiada loan ape2 selain PTPTN..boleh ke sy nk buat pinjaman ini?berapa hari proses pinjaman bleh setle?tq

  116. elis said

    husband saya keje astro.. nama blacklist .. nak wat personal loan tuk tutp semua hutang2 tu .. boleh ker apply ngan i-aslah ni.. pendapatan RM4+++.00

  117. kamal said

    salam…sy blacklist (sbb grantor org)..boleh ke sy apply ngn i-aslah?.. keje gov da 3 thn lebih…interest skrg berapa?

  118. syiezuka said

    Boleh semak tak UDA Holdings Berhad ni panel Bank Rakyat @ tak?

  119. sham said

    nak buat loan tapi ada tunggakan dgn bank rakyat. kerja bank islam / gaji rm4665 gaji bersih rm3000. Nak buat balik dgn bank rakyat boleh ka?

  120. shahir said

    saya shahir.. keje ngan digi tewlecommunication perak, 5th. nak wat loan tp blaclist. gaji basic RM1900. boleh ke. nak tutup hutang bellow 30k

  121. azie said

    salam..saya tentera,sebelum nie sy pernah buat loan di bank rakyat, dn sekarang masih dalam pembayaran..kerana di tolak gaji..solan saya, boleh x saya buat loan, yg lebih besar dari yang dulu, untuk saya uat full settlemen.?.balas cepat..

  122. aidil said

    tentera bleh buat ke???na tutup koperasi……kalau bleh tlg call saye…0148442997

  123. syaiful said

    Assalamualaikum,

    Saya ada masalah peminjam saya kena black list dengan Bank Rakyat saya sebagai penjamin pun kena sama saya nak tanya botak saya buat ovelap dengan bank rakyat untuk saya

  124. Zafuan said

    Salam, suami kerja MAS Berhad tp nama kat CCRIS sbb utang kredit kad. Blh ker wat loan? Basic + Elaun = RM1800.00. Kjer dah 5 tahun. Sblum ada CCRIS puas merayu nk dapatkan loan tp jawapan paling hampeh “STAFFMAS TAK LAYAK”… Pelik tul ar….

    • Admin said

      Untuk pengetahuan puan sebenarnya staf Mas tak diterima (hingga sekarang) kerana pihak Mas (HR /Koperasi Mas) sendiri yang enggan membuat potongan gaji utk tujuan bayaran pinjaman.

  125. yaya said

    salam….sy nak tanya…sy dah ada p/loan dgn bank rakyat..dah setahun..
    kalau sy nak buat overlap blh ker?

    • Admin said

      Boleh sekiranya cukup kelayakan gaji dan tempoh kerja. Syarat pada masa ini tidak sama semasa saudara membuat pinjaman dahulu. Sila berikan butiran utk saya semak kelayakan.

  126. syafiq said

    Salam..
    name saya sblum ni dah blacklist kat CCRIS tp sebenarnya hutang dah settle pun dgn aeon crdt..so bleh x nk buat pinjaman?
    email kat slip_cell@yahoo.co.uk

  127. wan said

    Saya bkrja d MCIS Zurich Insurance Bhd sbg agen insurans.. Blh x klu saya nak wat loan??.. Gaji adalah bdasarkan komisyen..

  128. hammer said

    gaji rm4725, kerja di bnm, tempoh 6 bulan, nama takda blacklist, layak?

  129. farid said

    sy kerja dgn TM gaji minimum rm1800..bley ke wat pnjaman?

    • Admin said

      Secara umum boleh dipertimbangkan..sila sertakan maklumat lanjut : juml gaji+elaun tetap, juml ptgn dlm slipgaji, umur, tempoh kerja, status tetap atau kontrak, lokasi pejabat.

  130. Blur said

    Saya pekerja swasta, kontrak 3 tahun. Gaji RM4K++, telah bekerja setahun lebih. Boleh bagi cadangan mana2 bank/koperasi yg boleh bagi lower interest rate bagi personal loan. My friend last year ada apply personal loan dgn BR tapi perlukan guarantor. Betul ke boleh? Terima kasih

  131. Kene reject said

    salam,

    saya baru apply loan bank rakyat bln 10,2011.. baru tadi saya call, permohonan ditolak sebab atas bulan 10, min gaji 3k untuk apply loan.
    company saya adalah panel bank rakyat. saya perlukan bantuan dari tuan. email saya.

  132. azmansah bin osman said

    asssalammualaikum,saudara,saya ingin tanyakan masalah saya,saya ada hutang dibank rakyat,saya pernah membuat rayuan dahulu,tetapi saya masih gagal membayarnya sejak 2003 hingga sekarang.bagaimana saya boleh berurusan lagi dibank?adakah saya harus membayar semua pinjaman saya itu?tolonglah saya saudara.

  133. Farid said

    Kerja mas.ada loan dgn bank rakyat dah 2thn.boleh overlap?

  134. kamal said

    saya mahu membuat pinjaman bank rakyat rm 100, 000 untuk saya membuat pelaburan KPF, saya sudah membuat sedikit tinjauan kalu buat pinjaman melalui maybank, maybank kenakan 9.5 % faedah, akibatnya saya hanya dapat untung sangat cipot, tetapi melalui i-aslah mungkin saya dapat untung mgkin melebihi 50% keuntungan.

    saya mempunyai pinjaman plaburan asb rm 15k (pinjaman selama 5 tahun- 2 tahun sudah dibayar tanpa tunggakan), AHB rm 700, dan bercadang ingin menambah lagi pelaburan untuk KPF1, KPF 2, dan bank persatuan. pokoknya semua duit pinjaman ini saya mahu laburkan.

    saya hanya bekerja sebagai pegawai penyelidik yang bergaji basic rm 1889+ rm 850 (elaun) = rm 2739, akan sambung kontrak tahun depan dengan tambahan gaji rm 220, dan dijangka dibayar gaji master ….. lebih kurang tolak kwsp mungkin bersih rm 3000 …(kelemahan saya hanya satu iaitu staff kontrak).

    sekiranya encik boleh membantu saya mendapatkan pinjaman rm 100k ni (saya mahu bank rakyat). sila dan tolong hubungi saya. saya pernah cuba buat kira2 pinjaman rm 100k untuk 20 tahun (dengan 5.25% faedah) saya hanya perlu membayar rm 854.17 … saya mampu… harap encik boleh membantu..

    • Admin said

      Untuk kakitangan kontrak yg baru bekerja dan kontrak belum di renew memang tidak mudah utk diberi pinjaman pertama sejumlah rm100k dan kemungkinan besar akan dikenakan syarat mendapatkan seorang penjamin.

      • kamal said

        salam, jadi berapa agaknya yang boleh layak saya pinjam?

      • kamal said

        kalu saya pinjam tahun hadapan dengan kontrak yang dah renew, berapa maximum yang boleh dipinjam tanpa menggunakan penjamin, malas la guna penjamin…. leceh.

  135. Azmir. said

    salam…just nak tanya,bagaimana dgn Ejen Takaful,boleh tak buat pinjaman dgn Bank Rakyat ni?

  136. Salam bin tahir said

    Salam..
    Sy buat overlap bln april 2011.sblm 2 buat loan ogos 2010.dpt balik tak duit insuran takaful.sy di fhmkan jika buat overlap tak sampai setahun,dpt balik duit insuran 2.
    Terima kasih

  137. Ina said

    salam,
    Saya ada SAA dgn Bank Rakyat (personal loan) krn tunggakan rm 18k ( 2 tahun tertunggak ) dan telah reschedule pembayaran bermula 2 bulan lepas dan dijangka tamat dlm masa 3 tahun. Apakah pandangan tuan tentang peluang sy untuk membuat pinjaman peribadi di waktu masa terdekat dgn institusi kewangan yg lain termasuk Bank Rakyat?
    Gaji kasar; RM 7K
    Gaji bersih: RM 5K
    Potongan slip gaji: RM 2K
    Sy telah berkhidmat dgn sebuah sy swasta yg panel bank rakyat , lebih dr 15 thn.
    Terima kasih.

  138. Faizal said

    Salam,
    Saya nak tanya, saya bekerja di Proton Edar di Puchong,
    Saya ingin membuat overlap dgn Bank Rakyat, Gaji saya RM1500.00
    Bolehkah saya memohon Overlap nie ?

    Terima Khasih

  139. mas kecik said

    klu kat penang atau kedah tak ada ka pinjaman ni?

  140. nik sabariah binti nik f said

    saya kerja Mas 8 bulan gaji bersih saya RM 2000. Adakah saya layak buat oinjaman dan berapa jumlahnya,tk

    • Admin said

      Kakitangan Mas x dapat menyertai skim pinjaman i-Aslah buat masa ini kerana pihak HR/koperasi Mas tidak bersetuju untuk membuat ptgn gaji utk bayaran balik pinjaman

  141. Katalyst said

    guru. keje dh 2thun lbih. ada pnjmn mbsb. ada ctos/black list. potongan blom 60% tp ckit sj lebihan. boleh apply ker?

    • Admin said

      Sila beri maklumat tentang pinjaman mbsb..sekiranya ia adalah melalui skim waslah, en tidak layak lg membuat pinjaman sehingga selesai bayaran blk 5 tahun pertama pinjaman tersebut

  142. Zul said

    Salam,
    Saya bekerja di jabatan kerajaan dh 3 thn lbh & berjawatan tetap.
    Saya ingin memohon pinjaman peribadi RM 30000 & adakah saya layak?

    – Gaji pokok RM 970.11
    – Gaji kasar RM 1565.11
    – Potongan pinjaman kenderaan Bank Rakyat melalui angkasa RM 464.00
    – Potongan KWSP RM 174.00

    Saya xpernah kene blacklist CCRIS, CTOS & sebagainya. Harap tuan dpt membantu & reply soalan saya. Tq.

  143. Cik Siti Nurhidayah said

    Salam,

    nk tanya,husband sy kakitangan ATM, kalau die nk bt loan dgn bank rakyat untuk overlap pinjaman koperasi & juga settle loan kereta yg dh blacklist,
    mksudnye nnt die cuma berhutang dgn bank rakyat je la..boleh ke?

  144. wan said

    salam
    sy bekerja sebagai juruaudit di syrkt swasta..
    bkerja almsot 3 years
    gaji dlm 3-4k..
    adakah sy layak untuk buat loan d bank rakyat..

  145. rizqa said

    Saya bekerja swasta dgn sykt panel b.rakyat.
    Gaji = rm3k (Permanent staff)
    Tempoh kerja = dah kerja 8bln n sah jawatan..

    Nak buat loan dgn b.rakyat utk settlekan credit card n personal loan dgn bank berjumlah rm20K (komitmen bulanan lak RM600)..lg 1 sy ade tunggakan 1-2 bln utk psonal loan..coz ade masalah ckit baru2 ni..so igt nak settlekan semua n maintain byr 1 loan je.. agak2 lepas x nak apply loan ni?

  146. badd said

    saya keja Faber Medic Serve anak syarikat UEM BERHAD pendapatan saya bersama sampinagn saya sebanyak RM2000 layak tak saya membuat pinjaman?
    jika layak dokumen apa yang diperlukan?

  147. zura said

    salam…sy staff kerajaan…sy ada buat loan dgn kowaja sblm ni…tp skang sy nak tutup loan kowaja….. interest kowaja terlalu tinggi….
    pls bantu sy…. :((

  148. faezler said

    Salam, nak tanya kerja dari Telekom Malaysia boleh apply?

    gaji dalam 1.8k

    status tetap

    layak ke buat pinjaman?

    thanks.

  149. azeha said

    sy kerja gov…ada buat prsonal loan bulan lepas utk bayar yuran study…lepas tu tiba2 ada kecemasan nak guna duit . sangat2 memerlukan duit. boleh ke sy apply loan lg? sedangkan bulan lepas sy dah buat loan & belum potong gaji lagi (dlm slip gaji)…boleh ke sy buat loan lg?

  150. shah said

    Assalammualaikum.. Macam saya kerja swasta. Gaji RM1300. Nama syarikat PRE-EMINENCE SDN BHD. Layak tak saya. saya nak pinjam dalam 5ribu kebawah ja.

  151. Rashid said

    saya bekerja di VADS Berhad. gaji saya RM1800.nama saya sudah termasuk dalam senarai ccris.saya ingin membuat pinjaman RM 3000- RM 4000 sahaja. saya ingin settle loan kereta saya yg tertunggak selama 2 bulan dan selebihnya untuk kegunaan peribadi. layakkah saya membuat pinjaman tersebut?

    • Admin said

      Tunggakan (ccris) mesti diselesaikan sendiri dahulu sebelum permohonan saudara dapat dipertimbangkan

      • rashid said

        terima kasih admin, tetapi tidak bolehkah CCRIS itu diselesaikan menggunakan pinjaman yang ingin saya buat?sbb saya lihat syarat diatas ccris boleh apply tp bila pinjaman diterima akan ditolah terus dari jumlah pinjaman tersebut

      • Admin said

        ccris adalah rekod hutang semasa sementara ctos adalah adalah rekod hutang lapuk

  152. nurul said

    salam…
    sy kje swasta….basic 1200..bersih rm1400..kolej aucms,penang….layak ke

  153. Shah said

    Saya br bekerja dalam 3 thn kat salah sebuah syarikat GLC. Saya dah pernah buat pinjaman dengan Bank Rakyat dalam RM50K. Jadi kalau saya nak buat overlapping blh x? Basic gaji RM2500++

  154. Shah said

    Lupa nak cakap..Panel GLC ni mmg bank rakyat…and sy xder ctos sumer…

  155. Shah said

    Satu lagi before terlupa, untuk pinjaman RM50K before this, potongan gaji personal loan bnk rkyt melalui koperasi.

  156. adi said

    Salam,

    Saya bekerja di GLC, tetapi kontrak(lebih 2 tahun).

    Gaji melebihi RM2k.

    Boleh tak sy dptkan pinjaman bank rakyat?

    Terima kasih.

  157. aiza said

    Assalamualaikum,

    Saya dah buat personal loan dua bulan lepas iaitu bulan oktober 2011, masalahnya saya rasa mcm xckup pulak sbb baru2 ni tuan punya rumah sewa nk naikkan harga sewa, jd saya perlukan tambahan sdkit duit utk berpindah rumah sewa yang baru. Soalannya, boleh x saya buat overlapping dlm tempoh terdekat pinjaman??

    Kerja di UPSI, jawatan tetap..
    pinjaman sblm ni RM5,000 shja.

    • aiza said

      owwh, kes saya sama macam AZEHA. maaf tanya soalan yg sama. Hmm, adakah nk overlapping ni prosedurnya sama masa meminjam kali pertama dulu?

    • Admin said

      Selepas 6 bln. Pilihan lain (pinjaman koperasi) juga menawarkan pakej yg kadar faedahnya setara atau lebih rendah dari bank rakyat. Hubungi saya jika memerlukan borg atau keterangan lanjut (012-7123442 : aziz)

  158. haris said

    kita baru dpat kontrak kerajaan bolehkah buat loan kat brakyat?

  159. mrhanapi said

    kalau orang yang gaji kecik ni macam mane nk bual loan??? basic 750..

  160. mohd ferdausi bin jamal abdul nasir said

    Assalamualaikum En.

    Saya pekerja swasta..telah bekerja since january 2008 smpai sekarang nie..pendapatan bulanan 2200..nama company Hopetech sdn.Bhd..sy rasa bukan panel bank rakyat..layak x sy nak wat pinjaman di bank rakyat..jumlah pinjaman 10k-20k. uimur 24 thn..

  161. fier said

    Assalamualaikum En.

    Saya pekerja swasta..telah bekerja since january 2008 smpai sekarang nie..pendapatan bulanan 2200..nama company Hopetech sdn.Bhd..sy rasa bukan panel bank rakyat..layak x sy nak wat pinjaman di bank rakyat..jumlah pinjaman 10k-20k. uimur 24 thn..

  162. Fitri said

    Assalamualaikum En..

    Sy bekerja di Perodua Sales Sdn Bhd. Bukan di HQ Rawang, tetapi di branch melaka. Layak tak sy membuat pinjaman sebanyak 30k. Baru 8 bulan bekerja dan sudah pun disahkan jawatan tetap, dgn pendapatan bulanan 2400.

  163. mrs_lopaque@yahoo.com said

    Assalamualaikum,

    saya staff kontrak badan berkanun, baru setahun bekerja, boleh ker saya apply loan, gaji minima 2400, tiada tolakan ape2 komitmen…

  164. MOHD AZUAN said

    Salam..sy anggota tentera dari kuantan dan berminat nk mohon pinjaman peribadi.dah berkhidmat 12 tahun.Gaji kasar RM 2881.00..boleh tlg semak saya layak atau tidak?berapa maksimum layak dan apakahdokumen-dokumen yg diperlukan…TQ

  165. Nor said

    VADS Berhad panel ker? Saya dapat taraf kontrak dah bekerja dekat setahun 8 bulan…basic 1800+200(elaun tetap). lepas ker?

  166. Mie PJ said

    Salam…Safeguard G4S kat Petaling Jaya panel BR ke?
    Gaji Basic RM 1,500.00 bole apply ke?

  167. udin said

    tentera bley ker?tudm

  168. Azli said

    Salam, saya bkerja di limkokwing university, gaji rm2000. Layak x? dh kerja dari feb 2010

  169. Intan said

    salam…

    saya penjawat awam berjawatan tetap gred 41, baru lg masuk gov pd bln 8/2011 (baru 4 bulan keja)… gaji bersih dalam rm 2,261.00 shj.. bercadang nk buat pinjaman up to 50k dengan tempoh 15 tahun… nak tanya, layak ke sy memohon buat pinjaman tersebut dan kalo layak mcmane proses selanjutnya serta brapa byran bulananye pula… tq in advance

  170. rashid said

    hi saya rashid…saya bekerja dgn VADS Berhad ( syarikat suibsidari TM Berhad). gaji saya rm1800. layakkah saya nak buat pinjaman ni?

  171. mujahidin abd majid said

    salam…

    saya den berkerja di syarikat vendo petronas proseeska corp.sdn bhd.
    gaji 1910. layakkah saya memohon? thanks.

  172. G.uruM said

    saya guru DC41 tp br saja hantar borang terima pelantikan tetap DG41. basic gaji rm1901, bersih rm2,216. layakkah saya memohon pinjaman bank rakyat sbnyk rm20k?

  173. syahmi said

    Salam,

    Saya ada loan dgn bank rakyat 100K untuk 20thn. dah dua kali overlap.last overlap pada bulan 10 2010. Masa last overlap gaji adlh Rm2900. Gaji sekarang RM 3400++..msh company yg sama. Monthly to bank rakyat skrg adlh RM855. Berapa maks loan sy blh buat jika sy nk overlap lg??

  174. ijal said

    sy keje kerajaan bergaji rm1300,..nme sy dh blacklist sbb kwn sy xbyr hutang pnjaman,.bolehkah sy membuat pnjaman selepas itu utk byr blik htang

    • Admin said

      ada 2 kemungkinan.boleh atau x boleh, (1) bergantung pd juml blacklist (2) bergantung pd kelayakan gaji utk buat pinjaman. Kalau blacklist lebih mudah dpt kelulusan jika mohon pinjaman koperasi drp pinjaman bank. kalau perlu bantuan utk memohon, contact sy di 012-712 3442.

  175. fendy said

    nk tnya posmen layak x untk mhn pjman bank rakyat.

  176. azrinque said

    nama sy azrin,bekerja di sunway berhad.baru kerja 6bulan..kontrak 1thun dan akan di serap kpada staff tetap selepas setahun.sy nk buat pinjaman dlm 15k.gaji basic rm3000 tidak termasuk OT.Tiada rekod blacklist dalam BNM,cuma ada rekod x cntik 1bulan byaran kereta pada januari 2011.skrang dah buat full settlement hutang kereta dan tiada apa2 lagi komitment dgn bank.layakkah sy memohon??

  177. niey said

    i ada b uat loan dgn bank rakyat sgtahun lepas..i kerja sgbgai guru dg41..now nak wat overlap, n nak setelkan kad kredit..boleh ke?jumlah potongan bank rakyat skrang rm497 selama 15 tahun.

  178. krul said

    salam..

    saya staff northport (m) sdn. bhd. gaji kasar dalam RM 1500.00..layak ke saya mohon pinjaman dg b.rakyat..harap en. dpt bantu

  179. nizam said

    salam..sy ada buat loan ngan bank rakyak sbyk 30k 2thn lps,klu sy nak buat overlap blh x??

    • Admin said

      Boleh atau mungkin tidak boleh bergantung kepada jumlah gaji serta komitmen (semua byrn loan) dan lain-lain ptgn..serta samada syarikat en bekerja masih panel Bank Rakyat.

  180. shafik said

    Saya kerja syarikat swasta gaji pokok 3800.. Ada baki pinjaman d bank rakyat dlm 10k.. bleh tak saya buat pinjaman lg.. bape saya layak..

    • Admin said

      Secara kasarnya nampak boleh’ tapi utk mengetahui en benar-benar layak, sy perlu maklumat berikut :
      – nama majikan
      – juml ded dlm slipgaji
      – umur
      – komitmen bayaran lain-lain loan (kereta/rumah/kad kredit, dll)

      Boleh sms maklumat di atas ke 012-712 3442

  181. nazmir said

    Saya bekerja dengan Symphony BPO Solutions di Ara Damansara (kalau x silap company saya panel bank rakyat). Saya ada buat pinjaman peribadi dengan MBSB sebanyak RM35k (disburse bulan lepas). saya nak buat pinjaman lagi RM15k dengan Bank Rakyat. Gaji basic RM2800. Tiada blacklist tapi saya ada CCRIS untuk kereta dan kredit card. Saya dah clearkan semua hutang tertunggak. saya nak pinjam untuk tutup 2 kredit card saya RM5k each. harap boleh bantu.

  182. mohd jeffri bin yahya said

    saya keje kontrak dah 4 tahun..tahun depan dah 5thn..bulan 7 tahun ni baru saya dpt jwtn tetap sbb genap 4thn..so saya nk pakai duit..nk wat overlape..saya dah ader loan bank rakyat pun..kalau nk buat overlape perlu ke surat perlantikan??atau sekadar payslip jer??masalahnye kalo saya nk mintak surat tu mahu sebulan baru dapat feedback dari ibu pejabat kl..saya keje di seremban..boleh tolong..ni no saya 0106013753 jeffri.

  183. norhayati said

    assalammualaikum……saya bertanya bagi pihak suami saya. dia pernah buat loan dengan bank rakyat tapi dah lama tak bayar. dia baru start bayar tahun 2010 kalau tak silap saya.so sekarang nama dia dah disenarai sebagai CCRIS. soalan bolehkah dia memohon loan baru untuk bayar loan lama tu dan clearkan nama dia.

    • Admin said

      Peluang 50:50 bergantung pada polisi cawangan yang berkenaan dan tertakluk kepada samada juml tertunggak masih ada atau telah dibayar penuh atau tempoh pinjaman yg diambil dulu masih ada (berkuatkusa) atau telah melepasi tempoh. Suami puan kena pergi ke caw bank rakyat berdekatan. Sekiranya suami pn kakitangan kerajaan tidak ada masalah untuk membuat pinjaman koperasi.

    • norhayati said

      assalammualaikum……saya bertanya bagi pihak suami saya. dia pernah buat loan dengan bank rakyat tapi dah lama tak bayar. dia baru start bayar tahun 2010 kalau tak silap saya.so sekarang nama dia dah disenarai sebagai CCRIS. soalan bolehkah dia memohon loan baru untuk bayar loan lama tu dan clearkan nama dia.

      ini jawapan dari pihak encik.

      Peluang 50:50 bergantung pada polisi cawangan yang berkenaan dan tertakluk kepada samada juml tertunggak masih ada atau telah dibayar penuh atau tempoh pinjaman yg diambil dulu masih ada (berkuatkusa) atau telah melepasi tempoh. Suami puan kena pergi ke caw bank rakyat berdekatan. Sekiranya suami pn kakitangan kerajaan tidak ada masalah untuk membuat pinjaman koperasi.

      soalan: suami saya buat loan di bank rakyat jalan tangsi.dia start buat bayaran untuk loan ini 2010 setelah lama tidak berbayar dan masih membuat bayaran setiap bulan hingga sekarang. loan ini dijangka akan habis bayar 2015. baki pinjaman sehingga sekarang lebih kurang rm13 ribu lebih.jika dia nak buat loan baru untuk langsaikan hutang lama ini, adakah dia layak.dia berkerja sudah hampir 10 tahun di company berhad.jika dia layak untuk membuat pinjaman, berapakah jumlah pinjaman baru yang boleh dia buat.berapa lama tempoh pinjaman yang boleh di buat dan berapa lama masa di ambil untuk clearkan nama dari CCRIS.

      • Admin said

        Sila sms maklumat berikut : nama dan no kad pengenalan utk saya semak status loan. Utk lkira kelayakan sy perlu tahu juml gaji, juml ptgn (termasuk byrn bulanan bnkryt), umur, dan nama majikan ke 012-712 3442

  184. Mohd rinduan bin muhamad said

    Saya kerja dgn kerajaan PDRM sy ingin buat loan apakah syaratnya yg perlu saya ada, sebelum ini saya pernah buat loan peribadi di bank rakyat jln tangsi. Berapa proses loan tersebut settle dan dapat. Terima kasih

  185. Rizal said

    Assalamualaikum…
    sy Rizal, kerja swasta dlm syarikat interior design (One Interior) selama 4 tahun di sabah,Gaji RM2500,gaji bersih RM2225…sy ada buat satu refinance loan dgn RHB bank dan tiada blacklist…adakah sy layak buat pinjaman mana2 pinjaman peribadi yg ada dlm Bank Rakyat??

    • Admin said

      Hanya kakitangan syarikat yg tersenarai sebagai panel di Bank Rakyat yang diterima untuk permohonan pinjaman peribadi Aslah

  186. Eiry said

    saya kerja kerajaan…basic rm2258, elaun rm760 n potongan rm1573.34. nak overlap dlm 30k untuk loan rm4000 yg diambil bulan 6 tahun lepas. umur sekarang 37 dan pencen 56. layak x?

    • Admin said

      Ya layak tapi perlu maklumat lebih lanjut berkenaan juml ptgn bulanan loan bank rakyat sedia ada utk mengetahu juml kelayakan sebenar.

  187. nurafizah said

    salam en sy nak tanye, saye berkerja di sektor kerajaan gaji bersih sy 1422.99 dah tolak personal loan n kwsp 707,personal loan yg sy pinjam 57K. sy nak buat overlap dengan bank rakyat,adakah sy layak?umur saya 25 tahun dan akan pencen pade umur 58….

    • Admin said

      Ya layak. Sila beri nama majikan, lokasi pejabat dan tempoh telah berkhidmat. Boleh juga sms maklumat tersebut ke 012-712 3442.

  188. david said

    kerja kat IBM cyber jaya call center.. tapi contactor base with Manpower Business Solution..
    kerja kat IBM already 3 years…
    I dapat al-rahji loan by last month also…
    basic + alaun = RM4.2k per month salary..
    Any good intro?

  189. faizal said

    Saya bekerja di Petronas. Gaji RM5000. Lepas tolak EPF+komitmen lain ada balance rm2840. Ada ccris & ctos dgn bank rakyat. Tapi dua2 tu saya baru je clear kan 2-3 hari lepas dan ada surat bukti, so dah xde pending payment. Outstanding balance dengan Bank Rakyat ada lg 20k. Nak apply & overlap loan 90k. Boleh lepas x?

  190. faiz said

    untuk buat overlap bank rkyat 60k 15 tahun brape byarannye..??

  191. nurul said

    Saya nak tya masih ad lagi pinjaman utk ccris?jika ad bleh reply pada email saya?dan nak tahu status company symphony utk pgm?tme kasih

  192. fairuz said

    kerja badan bkanun,gaji rm1400 dgn seorg penjamin kerajaan yg bergaji rm3400,bleh tak klu sy nk wat loan??

    • Admin said

      Kelayakan bergantung kepada jumlah komitmen en dalam slipgaji dan luar slipgaji. Untuk menentukan samada layak atau tidak sila berikan maklumat berikut :
      1) jumlah ptgn dalam slipgaji (termasuk kwsp, TH, insu. dll)
      2) Umur
      3) Nama Majikan
      3) Taraf jawatan tetap atau kontrak
      4) Nama blacklist atau tidak

      T.kasih (aziz)
      p/s Boleh sms maklumat di atas ke 012-712 3442

  193. jannah said

    kerja sbg guru, sudah disahkan perkhidmatan, gaji RM2700,potongan RM500. Umur 27
    berapa jumlah maksimum yg saya layak?
    maksimum tempoh berapa tahun?

    • Admin said

      Maksima rm135k 20 tahun, sekiranya tiada komitmen bayaran loan lain di luar slipgaji dan sekiranya tiada rekod ctos/blacklist. Untuk keterangan lanjut hubungi / sms saya di 012-712 3442 (aziz)

  194. rahmat said

    saya pekerja swasta dengan gaji rm 3900 sebulan……bekerja hampir 2 tahun.Adakah saya layak memohon?

  195. hamidah said

    asm.saya masih bertugas di agensi kerajaan selama 20 tahun.pernah buat loan bank rakyat. masalahnya nama saya black list kerana menjamin abang saya tetapi pinjaman beliau telah dilunaskan. boleh kah saya memeohon pinjaman bank rakyat.saya tingal di selangor .

    • Admin said

      Boleh tetapi sebaiknya dapatkan surat “clearance” dari bank berkenaan menyatakan pn telah bebas dari status penjamin kerana hutang yg dijamin telah selesai.

  196. sylvester bin lijuin said

    Saya Sylvester dari Kota Kinabalu Sabah bekerja disyarikat swasta dan bergaji RM4200 sebulan,, boleh tak saya membuat pinjaman Bank Rakyat untuk melunaskan semua baki hutang saya My HP 0168323386

  197. Edz said

    Salam.maaf kalau keluar topik. En admin boleh check ke kelulusan saya buat pinjaman dah sampai level mana? Sebab dah masuk 5 hari tak der kabar berita pun dari bank rakyat. Masa hantar form katanyalengkap dan tak der masalah.

  198. AKUM..sye berkerja di syarikat swasta gaji pokok rm 819.00 + ot rm 1500.00 sye bekerja di syarikat M-SMM ELECTRINIC SDN BHD, Boleh buat permohonan x? tlo jwb cept skit ye..

  199. zarul said

    salam tt.ada peluang tak untuk saya sebagai peniaga nk buat pinjaman?
    klu ada tlg suggest kan yg mana terbaik untuk saya?
    rata2 kt sini semuanya untuk kakitangan k;jaan dan swasta shj..

  200. Mohd Afaindi said

    Salam… Sy berkerja di hotel kuala lumpur. Basic RM2200. Masalah sy adalah blacklist. Adakah sy layak utk buat loan??

  201. macamana nak pilih? said

    pos malaysia ada senarai lagi x?kalo ada,kenapa posmen x layak buat ye…boleh email jawapan kat saya x?

    • Admin said

      Ini jawapan peribadi saya bkn jwpn mewakili bnkrkyt..posmen tidak diterima bukan sahaja oleh bank rakyat malah oleh beberapa koperasi lain. Situasi sama berlaku juga contoh, jwtn PRA, tukang, dan pemandu juga tidak diterima oleh beberapa koperasi. Ini adalah polisi dalaman badan pemberi pinjaman berkenaan.

  202. Zaihan said

    As salam tuan.. Saya bekerja dgn syarikat berhad dan di senaraikan di Bursa KL. Gaji kasar bulanan saya RM4500. Boleh kah saya memohon pinjaman Bank Rakyat dengan status saya ‘swasta’?.. Terima Kasih..

    • Admin said

      Ya saya boleh uruskan pinjaman dengan syarat-syarat :

      1) Co di KL/Lembah Klang
      2) Commitment bayaran dlm slipgaji dan luar slipgaji tidak melebihi 50% dari gaji
      3) Sudak bekerja min 2 tahun

      Kalau di KL boleh contact saya di 012-712 3442

  203. Sashi said

    Saya dah kena blacklist dgn MBB (loan kereta – SA)& Cr.Card HSBC. Skrg ni tgh bayar monthly, tapi akan ambil masa untul bayar penuh. Boleh tak saya apply personal loan kat Bank Rakyat untul langsaikan baki pinjaman saya. Bekerja di syt swasta dgn basic 5722 + allowance 800(mins), so take home pay dlm 6k. TQ

  204. matt said

    nak tnya,sy kerja tm dh dekat 3tahun,status tetap..gaji basic 1850+o.t+elaun rm2500-rm3300 sebulan..lau bleh nk pinjm 20k…nk bt 10thun..bolehke?

  205. zarul said

    salam..

    Majikan: SWASTA (ade panel bank rakyat )
    Basic: 1700 + ot (bersih tiap2 bulan 3+++)
    Jawatan : Tetap

    pernah buat loan dgn bank rakyat dlu 6 thun lpas.balance skrang dlm 1+++ je.ade ctos n criss bawah 7k.agak2 boleh buat overlap tak?

  206. wan said

    salam, saya berkerja dengan kerajaan, gaji bersih rm3500 kalau ingin buat pinjaman perumahan,brapa byk yg saya layak?dan berapa anggaran bayaran sebulan?
    terima kasih.

  207. kokopai said

    pekerja VADS kontrak boleh apply x?gaji 1800..

  208. Lela said

    Saya buat loan dgn BSN. Potongan bulanan RM 657. Masaalahnya di Angkasa hanya potong RM160 je yg lain saya kenan to pup bulanan. Skang ni dah tertangguh-tangguh bayaran bulanan dan akan dikenakan saman. Klu ikut slip gaji mmg dh tak boleh nak buat loan..agak2 boleh tlg saya tak buatkan loan baru utk tutup BSN.

  209. rozilah said

    salam, saya pekerja swasta. telah bekerja selama 4 tahun dalam co ini. ingin membuat pinjaman peribadi dengan bank rakyat. basic RM3090.00. allwnce tetap RM50.00. layak ke apply?

  210. hairul said

    salam..saya baru diterima berkerja dalam sektor awam.kementerian kesihatan malaysia.dah sebulan berhikhmat.gaji rm1900 termasuk alaun tetap.bolehkah saya memohon pinjaman peribadi.

  211. zam said

    sy baru keje gov tetap baru 10 bulan..basic rm932…10 tahun lepas ketika keje swasta pernah ambik loan bank rakyat dan sudah habis byr….boleh sy ambik loan lg skrang?

  212. Nur Atiqah said

    saya tidak pernah membuat sebarang pinjaman sebelum ini dan berhasrat ingin membuat pinjaman peribadi Bank Rakyat. Saya bekerja di Proton Tg.Malim…Gaji RM 1889 sebulan. Adakah layak memohon atau tidak?

  213. RMR said

    Salam.
    Saya merupakan seorang peminjam Bank Rakyat dan membuat bayaran melalui potongan gaji. Bolehkah saya membuat pinjaman overlap Bank Rakyat walaupun saya ada cctos? (saya terlibat dalam kemalangan kereta dan bnyk guna duit sehingga insuran kereta tertunggak, bayaran ansuran kereta tiada masalah kerana bayaran dibuat setiap bulan tanpa tunggakan.)

    • Admin said

      Sekiranya akaun pinjaman saudara dilaporkan dalam ctos/akaun dibawah perhatian khas, mana-mana bank tidak akan meluluskan pinjaman baru kpd saudara lg. Sekiranya saudara adalah kakitangan kerajaan, tertakluk pada syarat-syarat tertentu, saudara masih berpeluang untuk mendapatkan pinjaman koperasi.

  214. nana said

    Salam… sy hendak bertanya mengenai loan peribadi… saya adalah kakitangan kerajaan dan telah pun berkhidmat 4 tahun.sy telah pun membuat loan peribadi bank rakyat.. tetapi melalui pembayaran potongan angkasa.. bolehkan jika saya mahu menukar pembayaran melalui pemotongan saving dalam akaun..

  215. Admin said

    Tolong lah saudara jgn masuk blog sy nak curi customer..berikhtiar lah sendiri. sy x halalkan dunia akhirat

  216. Admin said

    Bank tersenarai dalam kobank sj diterima

  217. anonymous said

    Salamm en aziz, sy ni pekerja swasta(tetap)..keje da 4-5 thn..2009 buat loan dgn bank rkyat 30k & then 2011 overlap 50k..if sy nk overlap kali ke-2 boleh ke?.basic 2.3k + OT dlm 2.5k to 2.8k..

    Tq

  218. Admin said

    Syarat terkini gaji min perlu rm3k, OT tidak boleh dikira.

  219. matkool said

    blacklist swasta, gaji 4k bleh buat???

  220. Admin said

    swasta yg blacklist tidak diterima lg

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 186 other followers

%d bloggers like this: